Zasilanie równoległe pasków LED

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
wrogu

Zasilanie równoległe pasków LED

Post autor: wrogu »

Witam,

mam takie szybkie pytanko do elektroników - do zasilenia pasków LED 2x(równolegle) 12x5050 (w szeregu) chciałbym użyć zasilacz stałoprądowy zbudowany na mc34063:Obrazek

Wiem, że napięcia pomiędzy paskami bedą podobne, ale jednak różne (nierównomierny podział prądu->grzanie->wzrost prądu itd.) - i tu moje pytanie, czy mogę w trybie stałoprądowym przed każdym paskiem diodek dać stabilizator napięcia podłączony jako źródło prądowe z niskim drop out voltage by wymusić taki sam prąd na każdym pasku diodek. Ma to ręce i nogi?

Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Rozwiązanie jest poprawne, z tym że korzystniej dla LEDów, jest zrobić nie połączenie równoległe, a matrycę, czyli dwa równoległe szeregi, z osobnymi rezystorami, a tylko z jednego pobierany jest sygnał FB.
Dlaczego tak? Otóż, w przypadku kiedy każdy rząd ma swój rezystor, ewentualne "wypadnięcie" jednego LEDa, daje mniejszą zmianę prądu w pozostałych, a w gałęzi kontrolowanej, będzie zawsze zadany pąd. W przypadku, kiedy dwa szeregi są zasilane ze wspólnego rezystora, zwarcie w jednym z LEDów spowoduje znaczne obniżenie Vf tej gałęzi co może doprowadzić do przejęcia prawie całego zadanego pądu.
Dodatkowo możesz ograniczyć wydajność prądową przetwornicy, tak aby nie przekroczyć max prądu dla całego układu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ