Tuning diodowej lampy warsztatowej.
Tuning diodowej lampy warsztatowej.
Swego czasu zakupiłem takie oto lampy warsztatowe, świecą dość dobrze ale wiecie jak to jest....mamy światło....chcemy więcej światła
Lampa nr 1
Lampa nr 2
Wpadłem na pomysł aby obecne diody wymienić na lepsze, jaśniejsze, solidniejsze, a że nie znam się za bardzo na tego typu diodkach to i temat pozwoliłem sobie założyć licząc na wasze pomysły...sugestie, może ktoś z was ma takie światełka, może już je zmodernizował, więc proszę o podpowiedzi, pomysły, itp.
Lampa nr 1
Lampa nr 2
Wpadłem na pomysł aby obecne diody wymienić na lepsze, jaśniejsze, solidniejsze, a że nie znam się za bardzo na tego typu diodkach to i temat pozwoliłem sobie założyć licząc na wasze pomysły...sugestie, może ktoś z was ma takie światełka, może już je zmodernizował, więc proszę o podpowiedzi, pomysły, itp.
Ta Lampa nr 1 to w Biedronce chyba za polowe ceny z allegro byla niedawno albo i lezy jeszcze bo cos kojarze.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
- Calineczka
- Kontakt:
Najprościej byłoby wstawić tak samo wyglądające ledy, tyle że jaśniejsze, ale rozważałem również pomysł wstawienia power ledy, w razie potrzeby znalazłoby się również i miejsce na jakiś wspólny radiator.
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
- Calineczka
- Kontakt:
wybór rozwiązania nalezy do Ciebie. Przy power ledach trzeba uwzględnić krótszy zapewne czas pracy z takich samych akku...chyba, że znajdzie się miejsce na większy. Musiał bys policzyć sobie koszty...ilośc lumenów z wata mocy dla fluxów(?) i power ledów. Za duzo mocy pewnie tez nie możesz wpuścić w power ledy...co by się nie nagrzewało za bardzo...etc etc
Taaak. Bujdy na resorach!
W pierwszej lampie 30 diod, zakładając że przez każdą płynie prąd 20mA daje 1,8 W. Przy pojemności akusów, które podali, nawet w Chinach nie poświeci to 4h (nawet pomijając straty na sterowaniu!)! Na pudełku pierwszej napisane jest, że ... "Przyswaja 30 LED"! Ledwo wspomnę o "żaróweczkach LED"! przy opisie drugiej lampki! Ech...
Pewnie można wybrać bardziej wydajne diody 5 mm (bo takie wydają się tam być) i wymienić, no i można pokusić się o totalną modernizację!
Miejsca jest dosyć dużo, więc nie powinno być problemu z zamontowaniem jakiejś CREE, radiatora i drivera (przy zasilaniu pierwszej - 4xAA najlepszy chyba byłby 15880 z DX).
W pierwszej lampie 30 diod, zakładając że przez każdą płynie prąd 20mA daje 1,8 W. Przy pojemności akusów, które podali, nawet w Chinach nie poświeci to 4h (nawet pomijając straty na sterowaniu!)! Na pudełku pierwszej napisane jest, że ... "Przyswaja 30 LED"! Ledwo wspomnę o "żaróweczkach LED"! przy opisie drugiej lampki! Ech...
Pewnie można wybrać bardziej wydajne diody 5 mm (bo takie wydają się tam być) i wymienić, no i można pokusić się o totalną modernizację!
Miejsca jest dosyć dużo, więc nie powinno być problemu z zamontowaniem jakiejś CREE, radiatora i drivera (przy zasilaniu pierwszej - 4xAA najlepszy chyba byłby 15880 z DX).
Dubito ergo sum!
Opis aukcji pomijam milczeniem ponieważ posłużyły one tylko po to aby pokazać jakie mam światełka, nic poza tym.
Sprawa pojemności akumulatorów to nie problem ponieważ i tak będą wymienione na "normalne" i o większej pojemności,jest na tyle miejsca by wpakować tam pakiet o niebo lepszych i pojemniejszych, na włożenie innych aku już może braknąć miejsca.
Chyba nie będę mocno "modernizował tych światełek ponieważ chodzi mi tylko o zwiększenie ilości światła najtańszym sposobem, czyli w rachubę wchodzą lepsiejsze,czytaj: bardziej światłe diody, zastanawiam się tylko jakie tam wstawić
Sprawa pojemności akumulatorów to nie problem ponieważ i tak będą wymienione na "normalne" i o większej pojemności,jest na tyle miejsca by wpakować tam pakiet o niebo lepszych i pojemniejszych, na włożenie innych aku już może braknąć miejsca.
Chyba nie będę mocno "modernizował tych światełek ponieważ chodzi mi tylko o zwiększenie ilości światła najtańszym sposobem, czyli w rachubę wchodzą lepsiejsze,czytaj: bardziej światłe diody, zastanawiam się tylko jakie tam wstawić
(Proponuję przenieść temat do innego działu!)
Z zamianą na bardziej światłe diody, to dopiero jest problem!
Trudno powiedzieć, co tam w środku jest (ile lumenów daje, przy jakim kącie), jaki prąd płynie, etc. (W mojej pierwszej latarce LED na 8 diod 5mm były lepsze, niż niejedna dziś na alledrogo!) Musiałbyś kupić trochę próbek i porównać. Niestety, nie mam światłomierza, ale mam trochę różnych diod od różnych sprzedawców postaram się wybrać coś odpowiedniego. Poza tym musisz się liczyć z kosztami! 30x... może równać się cenie, jaką zapłaciłeś za lampę, a efekt może być niewielki. Wszystko zależy od tego, co w środku!
Z zamianą na bardziej światłe diody, to dopiero jest problem!
Trudno powiedzieć, co tam w środku jest (ile lumenów daje, przy jakim kącie), jaki prąd płynie, etc. (W mojej pierwszej latarce LED na 8 diod 5mm były lepsze, niż niejedna dziś na alledrogo!) Musiałbyś kupić trochę próbek i porównać. Niestety, nie mam światłomierza, ale mam trochę różnych diod od różnych sprzedawców postaram się wybrać coś odpowiedniego. Poza tym musisz się liczyć z kosztami! 30x... może równać się cenie, jaką zapłaciłeś za lampę, a efekt może być niewielki. Wszystko zależy od tego, co w środku!
Dubito ergo sum!
Również nie mam światłomierza więc testy ledów będę raczej robił metodą wzrokoleptyczną przy okazji spróbuję zmierzyć parametry jednej z zamontowanych ledów, powinno to pomóc przy doborze lepszych ledów.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
Moim skromnym zdaniem mod nie wart poświęconego czasu. Idąc po najmniejszej drodze oporu możemy wymienić emitery na 5mm Nichie albo SSC ale wkład finansowy nie będzie współmierny z korzyściami. Druga sprawa, modując to kompleksowo to chyba szczerze łatwiej zrobić taką lampę od podstaw wedle własnego projektu niż na siłę utykać tam Power LEDY, chłodzenie
Sometimes darkness can show you the light
O tak, podpisuję się obiema rękami pod tym co Bocian napisał, czasem łatwiej coś od podstaw zrobić niż przerabiać, jedyny sens jest w tym by zamienić te diody na jaśniejsze i tyle. Wylutuj jedną z lampki,zabierz ze sobą do sklepu elektronicznego i porównaj na oko czy ta którą chcesz kupić świeci jaśniej od oryginalnej oraz czy kolor Ci odpowiada ( co do kolorów małych ledów to już zdaje się mamy pewne nie miłe doświadczenie kolego he he). Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
I tak zrobię,innego wyjścia nie widzę ,szkoda ładować kasę w coś co da niewspółmierne korzyści,ewentualnie jak podpowiada Midi, sprawdzę optycznoleptycznie świecenie diodek w sklepie, a te nie miłe doświadczenia pamiętam Artek...oj pamiętam
PS. Wszyscy (jak da radę )otrzymujecie w nagrodę bonus w postaci "pomógł"
PS. Wszyscy (jak da radę )otrzymujecie w nagrodę bonus w postaci "pomógł"
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz