Aliexpress vs cło
- extreme_ilumin
Aliexpress vs cło
Witam. Zwracam się do Was z zapytaniem o robienie zakupów na stronce aliexpress, chodzi mi dokładnie jak jest z cłem na zakupione produkty.
Ostatnio kolega zakupił jakieś graty na ae w dobrej cenie praktycznie ⅓ ceny krajowego dystrybutora.
W Wa-wie przesyłka była już po tygodniu lecz przed dostarczeniem zadzwonił jakiś koleś wypytując co to za przesyłka i oznajmił, że będzie trzeba zapłacić cło oraz podatek. Po zsumowaniu wszystkiego cena gratów równała się cenie krajowej.
Czy akcja z płaceniem cła to losowa sprawa, czy trzepią wszystkie przesyłki?
Ostatnio kolega zakupił jakieś graty na ae w dobrej cenie praktycznie ⅓ ceny krajowego dystrybutora.
W Wa-wie przesyłka była już po tygodniu lecz przed dostarczeniem zadzwonił jakiś koleś wypytując co to za przesyłka i oznajmił, że będzie trzeba zapłacić cło oraz podatek. Po zsumowaniu wszystkiego cena gratów równała się cenie krajowej.
Solarforce L2P extended v2.0
Skilhunt H02
Skilhunt H02
Różnie, zależy od deklaracji wysyłającego, deklaracji wartości, gabarytów paczki, sposobu wysyłki (kurier, poczta), ilości towaru, odbiory (osoba prywatna vs firma) itd.
Małe paczki do osób prywatnych, z niską deklaracją wartości i odpowiedniej deklaracji zawartości słane pocztą przechodzą bez cła i vatu w większości przypadków.
Małe paczki do osób prywatnych, z niską deklaracją wartości i odpowiedniej deklaracji zawartości słane pocztą przechodzą bez cła i vatu w większości przypadków.
Generalnie do wartości 45€ raczej nie powinni naliczyć VATu.
http://www.polskieradio.pl/42/259/Artyk ... -VAT-i-clo
http://www.polskieradio.pl/42/259/Artyk ... -VAT-i-clo
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Re: Aliexpress vs cło
A co to za koleś dzwonił ? Jakieś naciągactwo. Kiedy masz do zapłaty podatek, dostajesz info od poczty, że czeka na ciebie paczka i zanim ją odbierzesz musisz zapłacić. Ściągałem lapki z USA i innych krajów inne rzeczy i zawsze było tak samo. Czasem przychodził polecony z Urzędu Celnego z info, żeby potwierdzić mailem co zakupiłem i ile zapłaciłem faktycznie a oni wtedy decydowali czy będzie jakaś dopłata. Nikt nigdy nie dzwonił itd.extreme_ilumin pisze:Witam. Zwracam się do Was z zapytaniem o robienie zakupów na stronce aliexpress, chodzi mi dokładnie jak jest z cłem na zakupione produkty.
ILPT
- extreme_ilumin