Trochę offtopowo ale...
W USA jest firma która wykonuje PCB, pozłacane, soldermaska, frezowanie, miedź i opisy dwustronne, czyli full wypas, to wszystko za 2,25$ za trzy płytki o średnicy 17mm(czyli ok. 2,50zł za płytkę), wysyłka FREE, do tego nie trzeba robić gerberów, przeciągasz .brd z eagle i po chwili masz rendery PCB, cenę i podgląd na poszczególne warstwy, co się też przydaje w sprawdzaniu czy nie ma gdzieś jakiegoś "babola".Docelowo, ta maszynka ma pomóc przy robieniu płytek sterowników (nigdy nie lubiłem wycinać okrągłych płytek)
Ostatnio zamawiałem mikrusa ok. 16x8mm i zapłaciłem ok. 0,70$ nawet chinole za bardzo nie chcą sprzedawać czegokolwiek za takie pieniądze, ale USA?!
Od zapłaty do PCB na stole mija ok. 17dni, a płatność paypalem, czyli to samo co zakupy na ebay itp.
Dla przykładu w kraju realizacja trwa ok misiąc, płacimy 15zł za wysyłkę, płytki z opisem tylko po jednej stronie, liczą za przelotki i nie ma mowy o pozłacaniu, przelotki bardzo krzywe, czasami przerywają, to wszystko za ok. 70zł......
Mowa tu o https://oshpark.com/ jak by ktoś chciał tam zamawiać i nie wie czegoś to zapraszam na PW
DYSKUSJA WYDZIELONA Z TEGO TEMATU