14500 czy 16340
14500 czy 16340
Dni stają się powoli coraz krótsze więc pomyślałem, że czas sprawić sobie kolejną latarkę (chociaż może to tylko taka wymówka bo widzę postęp świetlnej "choroby"). Może szarpnął bym się na jakiegoś olighta S10 czy S15.
Posiadam już latarkę na 18650 i na AAA, teraz chciałbym coś pośredniego, niedużego ale dającego sporo światła i najlepiej z możliwością zasilania ze zwykłych baterii w razie potrzeby (AA, CR123).
Tank007 na AAA służy mi jako breloczek do kluczy i spisuje się całkiem dobrze, trochę irytuje mnie widoczny PWM na niskich trybach. 18650 nie jest według mnie zasilaniem do codziennego noszenia, chyba że w okresie zimowym, kiedy mamy jakąś wolną kieszeń kurtce.
Bardziej niż o wybór konkretnego modelu zależy mi na dyskusji na temat tych dwóch źródeł zasilania (lub innych jeżeli są godne uwagi). Jako bardziej doświadczeni użytkownicy podzielcie się opiniami który rodzaj zasilania wolicie, który jest wydajniejszy, przy którym latarka ma lepsze wymiary na EDC.
Posiadam już latarkę na 18650 i na AAA, teraz chciałbym coś pośredniego, niedużego ale dającego sporo światła i najlepiej z możliwością zasilania ze zwykłych baterii w razie potrzeby (AA, CR123).
Tank007 na AAA służy mi jako breloczek do kluczy i spisuje się całkiem dobrze, trochę irytuje mnie widoczny PWM na niskich trybach. 18650 nie jest według mnie zasilaniem do codziennego noszenia, chyba że w okresie zimowym, kiedy mamy jakąś wolną kieszeń kurtce.
Bardziej niż o wybór konkretnego modelu zależy mi na dyskusji na temat tych dwóch źródeł zasilania (lub innych jeżeli są godne uwagi). Jako bardziej doświadczeni użytkownicy podzielcie się opiniami który rodzaj zasilania wolicie, który jest wydajniejszy, przy którym latarka ma lepsze wymiary na EDC.
Zazwyczaj latarki na 16340 mają większą moc niż latarki na 14500.
Ja osobiście preferuję zasilanie ogniwami 14500 ponieważ wymiary bardziej mi odpowiadają, trochę dłuższa latarka jest łatwiejsza w obsłudze a mniejsza grubość ma duże znaczenie np przy noszeniu latarki w kieszeni spodni.
Co do Olighta to sam mam model S15, bardzo fajna latarka, jedyna wada to taka, że sterownik na 1xAA ma małą sprawność, lepiej jej używać na 14500 lub 2xAA.
Ja osobiście preferuję zasilanie ogniwami 14500 ponieważ wymiary bardziej mi odpowiadają, trochę dłuższa latarka jest łatwiejsza w obsłudze a mniejsza grubość ma duże znaczenie np przy noszeniu latarki w kieszeni spodni.
Co do Olighta to sam mam model S15, bardzo fajna latarka, jedyna wada to taka, że sterownik na 1xAA ma małą sprawność, lepiej jej używać na 14500 lub 2xAA.
Hmm, dla mnie żadna - bo ja uważam, że 18650 jest akurat na edc a coś a'la convoy s2 ma minimalne wymiary do wygodnego trzymania jednocześnie przy dłuższym trzymaniu.
Dokładnie, wybór zasilania to kwestia kształtu jaki chcesz. Ja się właśnie przymierzam do lampek dla psów na obroże i dla mnie 16340, żeby zredukować długość.
Ta pośrednia latarka o której myślisz jest taka do wszystkiego i do niczego - dokładnie, wymówka. Może raczej przymierz się do jakiejś kątówki-czołówki ?
[ Dodano: 4 Sierpień 2014, 09:54 ]
Dokładnie, wybór zasilania to kwestia kształtu jaki chcesz. Ja się właśnie przymierzam do lampek dla psów na obroże i dla mnie 16340, żeby zredukować długość.
Ta pośrednia latarka o której myślisz jest taka do wszystkiego i do niczego - dokładnie, wymówka. Może raczej przymierz się do jakiejś kątówki-czołówki ?
[ Dodano: 4 Sierpień 2014, 09:54 ]
A gdzie kupić coś markowego w rozsądnych pieniądzach? Bo na allegro widzę tylko chińskie.Zbychur pisze:To ja jeszcze mały zamęt wprowadzę, 18350 nie wiem czy jest tak we wszystkich przypadkach ale testowałem w e-papierosie 16340 różne ale żadna nie dawała tak rady wydajnością jak 18350.
Szczerze mówiąc nie szukałem latarek na 18350 ale może coś się znajdzie. Co do samych ogniw, to ja mam Keeppower z zabezpieczeniem, deklarowana pojemność producenta 900mAh, mierzona Imaxem B6 770-780mAh i w e-fajce katowana 4A, wystarczyło na cały dzień wapowania, a nie oszczędzam liquidu (4ml dziennie). Kupowałem u polskiego dystrybutora za 22zł sztuka. Wieczorem poszukam tego sklepu bo nie pamiętam dokładnie teraz.
Przymierzam się do małego EDC, do czołówki, do konkretnego szperacza, do jakiegoś wielodiodowego potwora... Tak to wciąga, że nie sposób przestaćHetman pisze: dokładnie, wymówka. Może raczej przymierz się do jakiejś kątówki-czołówki ?
Zastanawiałem się nawet na poważnie nad skróceniem tuby z 18650 do 18350. Np w roche F12 Link jest taki korpus, że bez żadnego uszczerbku na wyglądzie można ją skrócić. Do tego nichia high CRI, albo najlepiej 3 x nichia, sterownik 3-4 amc i całkiem niezły sprzęcik mógłby z tego powstać.Zbychur pisze:Szczerze mówiąc nie szukałem latarek na 18350 ale może coś się znajdzie.
Według mnie przy takich ogniwach lepiej najpierw patrzyć na samą latarkę, a dopiero później się zastanawiać nad sposobem zasilania. Mam SolarStorm SC03 na ogniwo 16340. Brat ma wersję z ogniwem 14500. Wziąłem krótszą wersję specjalnie do kluczy. Jednak długość też jest minusem bo lepiej leży w dłoni wersja na 14500. 14500 może wydawać się bardziej uniwersalne bo zwykłe baterie AA są bardzo popularne. Jednak użytek ze zwykłych baterii będzie gdy w latarce znajduje się sterownik podnoszący napięcie. Druga możliwość to baterie na 3 V, ale takich jeszcze w zwykłym sklepie czy kiosku jeszcze nie wdziałem. CR123 są już popularniejsze.