tranzystor mosfet jako klucz/włącznik

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Serkules

Post autor: Serkules »

greg pisze:Kazik, należy przyjechać do mnie i wziąć taki MOSFET z wylutu ze starej płyty głównej :)
Dokładnie tak jak pisze greg.
maciex93 pisze:... tranzystor musi mieć niskie napięcie załączenia, trzeba szukać tranzystora logic level one właśnie mają pożądane parametry w takim zastosowaniu.
Takie tranzystory całymi stadami występują na płytach głównych. ;) Mają świetne parametry a można je mieć w zasadzie za darmo, bo często ktoś ze znajomych ma uszkodzoną płytę główną.

Polecam jeszcze zajrzeć do poniższego tematu:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Opisany jest tutaj układ, który poza włącznikiem jest także zabezpieczeniem ogniw, pobierając przy tym symboliczny prąd.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
arek5231

Post autor: arek5231 »

Witam. Panowie powiedzcię mi bo nie wiem czy dobrze myślę w jakim celu stosuje się włączniki mosfet ? Chodzi tutaj o to aby styki włącznika przy dużym prądzie nie spawały się tak ? Chciałbym wsadzić coś takiego do mojej latarki na hidzie tylko nie wiem po co bo nigdzie nie widze wytłumaczenia i nie wiem czy dobrze myślę. Pobór prądu latarki przy starcie 10A i szybko spada do ok 4A napięcie od 12,6v do 9v. Wykorzystam MOSFET BUZ11. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jest dokładnie tak jak myślisz, a zdecydowanej większości wypadków, rezystancja MOSfeta, jest mniejsza od rezystancji styków włącznika, więc wypadkowo starty są mniejsze.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
arek5231

Post autor: arek5231 »

Dziekuje za odpowiedź. Nie wiem czy mogę w tym dziale o to spytać ale czy jest jakis prosty i mały układ, który wpięty do obwodu zasilania wyłączałby zasilanie gdy napięcie na rakietach spadnie do ok 8,6V ? Dziekuje pozdrawiam.
Serkules

Post autor: Serkules »

Rakietach??? Chyba chodziło Ci o pakiety? Z czego dokładnie zasilasz HIDa?

W podanym przeze mnie linku masz wątek, w którym jest zabezpieczenie podnapięciowe. Do żądanej przez Ciebie wartości napięcia trzeba dobrać rezystory dzielnika. Pamiętaj także o tym, że w każdym ogniwie przy większym obciążeniu napięcie spada dosyć mocno a po odcięciu zasilania lekko rośnie.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
rysiek

Post autor: rysiek »

ElSor pisze:
Peg6 pisze:czy chwilowym zwarciem włączamy a ponownym rozłączamy bramkę ?
Takie rzeczy tylko w erze ;)
Nie tylko w Erze, ale także na światełkach.
Jakiś czas temu był potrzebny taki układ do włączania i wyłączania oświetlenia 12V prądu stałego jednym microswitchem. Schemat poniżej. Tranzystory dowolne. Układ był testowany na 12-15V.

Obrazek
ODPOWIEDZ