Pomoc w wyborze power banku 3/4*18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
FRANQ_23_PL

Pomoc w wyborze power banku 3/4*18650

Post autor: FRANQ_23_PL »

Witam.

Wiem, że jest to pierdyliardowy wątek o power bankach, ale niektóre są stare, pojawiają się nowe produkty...

Mam sprecyzowane oczekiwania: power bank musi być na 3 lub 4 ogniwa 18650, mieć dobrą wydajność, port microUSB do ładowania i dwa porty wyjściowe USB 1A i drugi >1A + by wyglądał w miarę akceptowalnie.

Mam już pewne typy.

1. V8-4 Dual USB PCB Board + Plastic Enclosure for Power Bank DIY
http://www.fasttech.com/products/1424/10007187/1592501
Obrazek

2. Ruinovo 302 1A/2.1A 3*18650 Dual USB Output Mobile Power Pack Battery Charger
http://www.fasttech.com/products/1424/1 ... usb-output
Obrazek

czy ktoś posiada i/lub może powiedzieć coś na ich temat? Podoba mi się zwłaszcza ten pierwszy (wyświetlacz), a drugi z powodu solidnej, aluminiowej obudowy...
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Wiem, że jest to pierdyliardowy wątek o power bankach, ale niektóre są stare, pojawiają się nowe produkty...
W łeb trzepnąć jak nic! :mrgreen:
Ostatnio 20 razy piszę o PB który posiada wszystko czego chcesz i co ci się spodobało w tych co zalinkowałeś.
Solidna aluminiowa obudowa, wyświetlacz, 3x18650, wydajny(nie przegrzewa się jak inne), port microUSB do ładowania, 1A i 1,5A oraz fajnie wygląda:
http://www.ebay.com/itm/390875582541
a w gratisie druga sztuka(2x taniej) :razz:

A jak wolisz 4xaku to masz to samo, no tylko że na 4 akusy :mrgreen: :
http://www.ebay.com/itm/131169803280?var=430387601516
dash4

Post autor: dash4 »

Wiele osób poleca coś takiego:
http://www.aliexpress.com/item/original ... 68791.html

Z tym że trzeba trafić na sprawdzonego sprzedawcę który nie wyśle podróbki - jest kilku takich na Alli- wystarczy poszukać.

Ogniwa w PB to w przypadku oryginałów Samsungi lub LG.
Ogólnie polecany i ładnie wyglądający.
Awatar użytkownika
Doctore

dash4, najlepiej kupić PB bez baterii i samemu włożyć, mamy wtedy 1000% pewności co do pojemności i jakości :wink:
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
dash4

Post autor: dash4 »

Doctore pisze:dash4, najlepiej kupić PB bez baterii i samemu włożyć, mamy wtedy 1000% pewności co do pojemności i jakości :wink:
Może i najlepiej a czy najtaniej?
Kwestia zakupu ogniw do takiego PB może być dość sporym wydatkiem. Pusty PB chyba też nie tak łatwo znaleźć?
(Inna kwestia to fakt że ja właśnie tak zrobiłem- kupiłem sobie ładowarkę do 18650 która jednocześnie jest PB :) )
Wybierając sprawdzonego sprzedawcę na prawdę nie ma się czego obawiać. Nie jedna osoba posiada taki PB i jest wszystko ok. Za 75-80zł (nie licząc podatków) nie dostanie się dobrego PB o takiej pojemności....a w tym wypadku za 25 dolarów (czasem trafi się promo za ok 20-21$) ma się extra PB.

Zresztą nie namawiam.:)
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Ja właśnie zamówiłem Ruinovo ale wersja 6x18650,solidna obudowa alu,powinno pasowac na wakacyjne gonitwy w lasach,poza tym cena <17$ :-)
Awatar użytkownika
Doctore

Może i najlepiej a czy najtaniej
I najtaniej I najlepiej.
Kwestia zakupu ogniw do takiego PB może być dość sporym wydatkiem. Pusty PB chyba też nie tak łatwo znaleźć?
Nie wcale nie podałem linku do takeigo PB i nie ma też takiego czegoś jak ENB, jest dostępne na rynku co najmniej 100 rodzajów PB do których wkłada się 18650.
I napewno nikt na forum nie sprzedaje ogniw 2,9Ah za kilka zł, 7zł, baaaardzo dużo, lepiej kupić PB za 100$.
Wybierając sprawdzonego sprzedawcę na prawdę nie ma się czego obawiać. Nie jedna osoba posiada taki PB i jest wszystko ok.
Większość opinii jest oparte na tym że PB ładuje telefon, potem taki kowalski zaraz pisze komentarz że PB jest super zajefajny, następnie okazuje się ze PB 10Ah ładuje telefon dwa razy.

Oczywiście nie mówię że wszystkie gotowe PB są złe.
Awatar użytkownika
FRANQ_23_PL

No właśnie akkusy mam, a potrzebny dobry PB. Doctore zaproponowany przez ciebie jest nawet nawet, ale nie chce takiego gdzie trzeba lutować ogniwa. Wolę mieć zawsze możliwość je wyjąć i wsadzić do czego innego.
Convoy C8 XM-L2 U2
+
Convoy S3 XM-L2 T6 mod by Dariusz70

na moim Krossie Level R2 i żadne ciemności nie są mi straszne ;)
Hetman

Post autor: Hetman »

Ja bym zrobił (jeśli się nie da kupić gotowca) coś rozkladanego z baterią słoneczną doładowującą w środku.
Awatar użytkownika
FRANQ_23_PL

No dobra, bo widzę że wszyscy cieszą się pogodą...koniec końców kupiłem ten pierwszy pb. Jak dotrze i trochę się nim pobawię to napiszę jakąś reckę.

[ Dodano: 24 Sierpień 2014, 20:17 ]
Obiecałem, więc piszę:

Powerbank pierwsza klasa, wykonanie jak i działanie. PB otwiera się przez przesunięcie wierzchniej pokrywy. Nic nie skrzypi, plastik porządny.

Samo działanie również mnie zaskakuje. Bardzo szybko ładuje ogniwa, każde jest na osobnym kanale, także można go używać z ogniwami od 1-4 szt i co ważne nic nie trzeba lutować, a ogniwa w razie potrzeby w każdej chwili można wyjąć, nawet, gdy PB jest włączony. Rozpoznaje pojemności i stopień naładowania każdego akumulatorka, co pokazuje na podświetlanym wyświetlaczu w kilkustopniowej skali. Kolejnym atutem jest to, że w przeciwieństwie do innych urządzeń z Kraju Środka nie trzeba go 'aktywować przez krótkie podłączenie do ładowania czy pochowane przyciski. Wkładasz aku i jest gotowy do pracy.
Natężenie i napięcie na obu wyjściach się zgadzają zarówno w trybie jałowym jak i pod obciążeniem.
Nigdzie o tym nie piszą, ale podświetlenie można wyłączyć przez wciśnięcie włącznika na 1s, a druga rzecz, że PB cały czas jest w trybie stand by, czyli podłączasz coś do niego i on sam się uruchamia i zaczyna ładowanie. Po naładowaniu urządzenia w odstępach co 3s sprawdza, czy poziom naładowania podłączonego urządzenia nie spadł (co nie powoduje drenażu akumulatorów, gdy urządzenie nie jest używane) i w razie potrzeby ponawia ładowanie. Po podłączeniu mojego Samsunga Galaxy SIII, gdy ten się naładuje, daje efekt taki, że co kilka sekund telefon wydaje dźwięk naładowania w pełni i ekran świeci. Jednych to może irytować, dla mnie to zaleta, bo wiem, że telefon się naładował i nie muszę tego faktu co chwila sprawdzać.

Z 4 ogniwami Sanyo 2200 czy 2400mAh (trochę już wysłużone) udało mi się naładować jednocześnie i do pełna rzeczonego SGSIII z oryginalną baterią 3000mAh i e-papierosa Provog Ego z batką 1100mAh i każde ogniwo ma jeszcze po dwie kreski czyli gdzieś około 25-30% naładowania.
Convoy C8 XM-L2 U2
+
Convoy S3 XM-L2 T6 mod by Dariusz70

na moim Krossie Level R2 i żadne ciemności nie są mi straszne ;)
ODPOWIEDZ