Hej.
Mam 2 chińskie diody 1W szeregowo. Prąd impulsu to jakieś 700mA pi razy drzwi. Czy nie wpłynie to negatywnie na ich żywotność? Częstotliwość PWM tylko 490Hz
Przez większość czasu wypełnienie jest 10/255 i przez krótkie chwile 110/255 - lampka pozycyjna w rowerze z dodatkowymi błyskami
Czy 2x za duży prąd w impulsie może być problemem, czy mogę spać spokojnie?
max prąd impulsowy
max prąd impulsowy
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR
- Calineczka
- Kontakt:
Samo używanie chińskich ledów 1 W wpływa negatywnie na ich żywotność.
Widziałem ledy, których prąd w impulsie był kilkukrotnie wyższy od nominalnego. Jednak to były ledy IR, więc raczej specjalnie dostosowane do działania impulsowego. Myślę że dwukrotnie wyższy prąd od nominalnego z małym wypełnieniem nie wpłynie jakoś bardzo źle na diody. Choć z drugiej strony to są chińskie noname, więc mogą paść tak po prostu. Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.
Widziałem ledy, których prąd w impulsie był kilkukrotnie wyższy od nominalnego. Jednak to były ledy IR, więc raczej specjalnie dostosowane do działania impulsowego. Myślę że dwukrotnie wyższy prąd od nominalnego z małym wypełnieniem nie wpłynie jakoś bardzo źle na diody. Choć z drugiej strony to są chińskie noname, więc mogą paść tak po prostu. Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.