Gdzie kupić Kershaw Chill?
Gdzie kupić Kershaw Chill?
Znacie może jakiś pewny sklep gdzie w rozsądnej cenie mógłbym kupić ten nóż? W Polsce tylko jeden sklep go oferuje za 115 zł, a to już wydaje mi się że nieopłacalna cena.
Jeżeli nie Chill, to może ktoś jest w stanie zaproponować jakiś mały, niedrogi folder EDC?
Moje główne wymagania to:
- ostrze 75-80mm
- chwyt na cztery palce (rękojeść około 100mm)
- flipper
- niezbyt ciężki
- okładziny najlepiej G10
Jeżeli nie Chill, to może ktoś jest w stanie zaproponować jakiś mały, niedrogi folder EDC?
Moje główne wymagania to:
- ostrze 75-80mm
- chwyt na cztery palce (rękojeść około 100mm)
- flipper
- niezbyt ciężki
- okładziny najlepiej G10
Jakiś tydzień temu przyszedł do mnie z FT Sanrenmu 7076LUX-GKJ
Jako nożowy laik muszę powiedzieć, że jak na nóż za 35zł, to zupełnie nie ma się do czego przyczepić. Wszystko bardzo dobrze spasowane, dobra obróbka elementów, wszystko chodzi gładko ale bez żadnych luzów. Bardzo podoba mi się otwieranie flipperem, kołka nie mogę niestety opanować.
Rozmiarowo identyczny jak 710, jednak flipper wymusza chwyt tylko na trzy palce, co nie jest do końca wygodne. Brakuje mi po 10mm zarówno rękojeści jak i ostrza. Warunki te spełnia właśnie chill, do tego bardzo podoba mi się wąskie ostrze.
Nie chcę ani nic dużego, co będzie ciążyło przy noszeniu i straszyło ludzi po wyciągnięciu z kieszeni, ani nic drogiego, co będzie leżało na półce, bo będzie szkoda używać.
Ten ganzo całkiem spoko tylko za duży jak na moje potrzeby. Brałem pod uwagę jeszcze Rata 2, tylko nie wiem czy opanuję szybkie otwieranie za pomocą kołka.
Jako nożowy laik muszę powiedzieć, że jak na nóż za 35zł, to zupełnie nie ma się do czego przyczepić. Wszystko bardzo dobrze spasowane, dobra obróbka elementów, wszystko chodzi gładko ale bez żadnych luzów. Bardzo podoba mi się otwieranie flipperem, kołka nie mogę niestety opanować.
Rozmiarowo identyczny jak 710, jednak flipper wymusza chwyt tylko na trzy palce, co nie jest do końca wygodne. Brakuje mi po 10mm zarówno rękojeści jak i ostrza. Warunki te spełnia właśnie chill, do tego bardzo podoba mi się wąskie ostrze.
Nie chcę ani nic dużego, co będzie ciążyło przy noszeniu i straszyło ludzi po wyciągnięciu z kieszeni, ani nic drogiego, co będzie leżało na półce, bo będzie szkoda używać.
Ten ganzo całkiem spoko tylko za duży jak na moje potrzeby. Brałem pod uwagę jeszcze Rata 2, tylko nie wiem czy opanuję szybkie otwieranie za pomocą kołka.
Widocznie musi być rozrzut jakościowy w 710, moja sztuka przyszła z bardzo ładną krawędzią, koło 17 stopni, więc na trianglu ostrzy się super szybko.
Co do Rata 2 to posiadam większego brata - Rata 1 i może nie jest to najprzyjemniejszy nóż do otwierania, ale jednak przy odrobinie treningu otwiera się bezproblemowo(np mój kolega po godzinie spędzonej na otwieranie otwiera bardzo sprawnie). Ważne jest tylko żeby wyrobić sobie odpowiedni ruch kciuka pod odpowiednim kątem i żaden folder z kołkiem nie jest straszny .
Co do Rata 2 to posiadam większego brata - Rata 1 i może nie jest to najprzyjemniejszy nóż do otwierania, ale jednak przy odrobinie treningu otwiera się bezproblemowo(np mój kolega po godzinie spędzonej na otwieranie otwiera bardzo sprawnie). Ważne jest tylko żeby wyrobić sobie odpowiedni ruch kciuka pod odpowiednim kątem i żaden folder z kołkiem nie jest straszny .
Powiem tak, czytałem te posty, bo sam szukam jakiegoś nożyka, ale jak widzę takie określenia to mi się ten nożyk w kieszeni otwierasp5it pisze:Ostrze hollow, cienkie, primary grind za duży. Kt wymagała sporo pracy na trianglu żeby to zaczęło ciąć.
Poza tym kształt nożyka zgrabny, wolę jednak Vicka w tym rozmiarze.
Nie można napisać po Polsku konkretnie tylko taki bełkot wstawiać ?
Z tego samego powodu przestałem czytać wszystkie audiofilskie fora, bełkotanie o niczym
B
człek prosty
Masz dużo racji, tyle tylko, ze to nie forum od noży tylko światełkowe i myślę, ze lepszą odpowiedzią byłoby- stary, tu masz za szerokie/wąskie/cienkie/grube ostrze, uchwyt się ślizga/jest OK. Tym ostrzem nie pokroisz kiełbasy na grilla- musisz szukać czegoś co jest zaostrzone jednostronnie na kąt 24,5st.
I już wiem co szukać. Nie muszę zagłębiać się w słownik żeby popracować na trianglu
B
I już wiem co szukać. Nie muszę zagłębiać się w słownik żeby popracować na trianglu
B
Kolego sp5it to co powiedziałeś było wspaniałe, lecz nie zrozumiałem nic
Jak niektórzy z moich przedmówców też specjalistą od noży nie jestem. Jako laik w tej materii wyczytałem gdzieś/kiedyś, że ten nóż jest w dobrych relacjach cena/jakość. Podobała mi się w prosta konstrukcja i optymalna dla mnie wielkość. I wydaje mi się, że w takim wypadku - dla laika - to nie były wtopione 35PLN, dlatego ośmieliłem się zwrócić uwagę założyciela wątku na ten model
Jak niektórzy z moich przedmówców też specjalistą od noży nie jestem. Jako laik w tej materii wyczytałem gdzieś/kiedyś, że ten nóż jest w dobrych relacjach cena/jakość. Podobała mi się w prosta konstrukcja i optymalna dla mnie wielkość. I wydaje mi się, że w takim wypadku - dla laika - to nie były wtopione 35PLN, dlatego ośmieliłem się zwrócić uwagę założyciela wątku na ten model
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Akurat ostrze w 710 jest moim zdaniem bdb, stal może nie jest jakaś specjalna ale za to kilka pociągnięć na ostrzałce i nóż goli bez problemu. Ostrze może zbyt mocno wyprofilowana ale dzięki temu nożyk jest bardziej agresywny w cięciu i idealnie sprawdza się np do pomidorków a i ser można nim pokroić.