Dioda komputera przestała świecić

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
hackman

Dioda komputera przestała świecić

Post autor: hackman »

Witam.

Kilka dni temu złożyłem nowego kompa i dzisiaj już padła dioda od obudowy wskazująca czy komputer jest włączony czy nie (tzw. power led na panelu przednim).
Obudowa to Fractal Design Define R4 Black Pearl (dioda niebieska).
Działała normalnie, dzisiaj włączam komputer i nie świeci :(

Led tak po prostu mógł paść po 4 dniach sporadycznego świecenia?
Jakie są możliwości?

Gdzie można dostać okablowane diody?

Jakbym już coś robił to przy okazji dorzuciłbym czerwonego leda dysku twardego którego nie ma standardowo w tej obudowie...

Temat o tym:
Obrazek
  • Convoy S2 / S2+ / M1 / C8 @ XML2
  • Olight i2 + Li-ion 14500
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

Odlącz wtyczkę od zasilania leda, zdejmij przedni panel i podłącz zasilanie pod diodę.
Jak led nie działa to zwykły na 3v powinien tam wejść(5mm lub 3mm).
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Drut12 dobrze prawi, zapewne 3mm tam siedzi, nie oczekiwałbym nie wiadomo czego...
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Prawdopodobnie kabelek był kiepsko przylutowany do diody i odpadł.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
hackman

Post autor: hackman »

Panowie przed chwilą zająłem się tematem. Testowo podłączyłem diodę jako hdd-led i oczywiście nie działała. Chciałem ją wyciągnąć ale za chiny nie chciała wyjść. Odpuściłem, załączyłem wszystko jak było i... dioda świeci!
Nie ogarniam :roll:
  • Convoy S2 / S2+ / M1 / C8 @ XML2
  • Olight i2 + Li-ion 14500
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

To jest tzw. cud komputerowy, często spotykany. Coś nie działa (software/hardware) z niewiadomego powodu i z jeszcze bardziej niewiadomego powodu samo się naprawia :mrgreen: tu pewnie problem z magiczną wtyczką
PawelG.

Post autor: PawelG. »

To jest zgodne z pewną maksymą :)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. My łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

I teraz w najmniej spodziewanym momencie przestanie działać. ;)
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Prawdopodobnie wtyczka nie łączy... Tzn. raz łączy, a raz nie ;) Gdy jeszcze raz Ci przestanie dioda świecić, po prostu przelutuj w niej wtyczkę (chociaż nie wiem, czy te dwa goldpiny można nazwać wtyczką :) )
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

pegasus_sis pisze:To jest tzw. cud komputerowy, często spotykany. Coś nie działa (software/hardware) z niewiadomego powodu i z jeszcze bardziej niewiadomego powodu samo się naprawia :mrgreen:
Też tak miałem, wczoraj :mrgreen:
Chciałem skompilować wsad do driverka świeżo zainstalowanym programem, wszystko jest poustawiane jak trzeba, hex powinien wyjść ale ni ma, pytam się Pyry o co chodzi, ni wiadomo, błądzę w ustawianiach czy coś jest nie tak, nic nie znalazłem, nic więcej nie ustawiłem/zmieniłem, już się poddaje, patrze w folder a tam nagle hex się wyczarował, CUD NORMALNIE :razz:
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Wtyk BLS i blaszki do niego bywają różnej jakości . Pewnie blaszka nie dociska dobrze do pinu (trzeba dogiąć przez otwór w plastiku) lub chinczyki źle zacisnęły blaszkę na kablu.
elektroda.pl
ODPOWIEDZ