Jaki akumlator do Convoy M2 XM-L2 T6 3C 950lm/ dobry wybór ?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Wersja z mocniejszym sterownikiem powinna dać teoretycznie 20% więcej światła, lecz większy prąd to większa temperatura diody więc i różnica się zmniejsza, podejrzewam jakieś 16% realnej różnicy.

Ten power bank może działać jako ładowarka, jednak jeżeli załadujesz 3 ogniwa i zaczniesz je ładować przy pomocy USB w komputerze będzie to trwało wieki ze względu że USB może oddać 500mA przy zasilaniu z wydajniejszego źródła np. 1A również będzie się długo ładować, zobacz tu http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12020

ENB posiada zabezpieczenia, wyłączy się jak napięcie na ogniwie spadnie poniżej około 3V.

Do jakiego napięcia powinno się ładować ogniwa deklaruje producent w karcie katalogowej do znalezienia w internecie, podane panasonic ładuje się do 4,2V.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
max4max

Post autor: max4max »

PK pisze:...
Mam jeszcze pytanie odnośnie ładowarki do akumulatorków. Czy taka ENB może służyć jako podstawowa ładowarka? http://www.fasttech.com/products/1421/1 ... y-usb-emer
Zainteresowała mnie możliwość używania jej jako powerbanku w przypadku zaopatrzenia się w dodatkowe ogniwa. Jeśli dobrze rozumiem to ma ona trzy niezależne kanały, czyli można ładować 1, 2, lub 3 baterie. Nie wiem tylko, czy posiada zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem niezabezpieczonych baterii w przypadku ładowania np. telefonu.
I jeszcze kwestia doboru ogniw do niej. Według tego co jest napisane napięcie ładowania wynosi 4,2V, a wyczytałem gdzieś, że niektóre ogniwa do pełnego naładowania potrzebują trochę wyższego napięcia.
Jak rozróżnić ogniwa, które będą mogły być za jej pomocą naładowane do pełnej pojemności?
Tak, sprawdzi się jako ładowarka, ma wszelkie zabezpieczenia.
Ogniwa naładuje każde 18650, ale tylko do ok. 4,2 co oznacza, ze jak zastosujesz droższe o wyższej pojemności ogniwo ładowalne do 4,3 czy 4,35 to po prostu nie wykorzystasz jego pojemności.
Ważniejsze jest używanie w takim powerbanku mniej więcej tych samych pojemności ogniw mimo 3 osobnych kanałów.
PK

Post autor: PK »

Dziękuję za linka. Długie ładowanie mnie nie przeraża. Jako źródło prądu używana będzie pewnie ładowarka do telefonu o mocy 0,7A. Z tego co widzę ten ENB posiada zabezpieczenie przed przeładowaniem więc można spokojnie włożyć baterie i po naładowaniu powinien się sam wyłączyć. Za wyborem tej ładowarki przemawia możliwość używania jej jako powerbanku, o nabyciu, którego już kiedyś myślałem.
A co do latarki to muszę chyba trochę przemyśleć wybór sterownika.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wskazówki.
cervandes

Post autor: cervandes »

ENB niestety nie jest bez wad. Nie ładuje m. in. żadnego urządzenia z serii nowych Xperii (sprawdzane na Xperia Z, Xperia Tablet Z). Ładowarka posiada zabezpieczenie i gdy ciągnie się z niej więcej niż 1A to się natychmiast wyłącza.

Udało mi się Xperię Z naładować tym powerbankiem stosując... 2m przedłużacz USB. Ale straty podczas takiego ładowania są nieziemskie więc sprzedałem urządzenie w .... :evil: .... Podejrzewam, że problem z naładowaniem będzie stwarzało każde urządzenie, które będzie chciało pociągnąć z powerbanku więcej niż 1A.

Druga wada ENB to nierównomierne rozładowywanie ogniw - mimo, że siedziały w nim takie same ogniwa, to jedno rozładowywało się zdecydowanie szybciej niż pozostałe.

Na dodatek wszystkie trzy ładowarki ładowały w moim przypadku ogniwa do 4,17V ani odrobinę dalej.

Miałem trzy sztuki, nie mam już żadnej. A szkoda, bo bardzo potrzebuję potężnego źródła zasilania do telefonu podczas wycieczek rowerowych 200km+ :(

I jeszcze jedno: gdyby ktoś chciał w PL kupować, to w Baltrade sa aktualnie Panasonic 3400 za 37,50pln. Dobra cena moim zdaniem. Sam co prawda zamówiłem właśnie w fasttechu za 15USD 2-pak, ale jeśli ktoś woli lokalnie, z PL to... ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 lut 2014, 16:17 przez cervandes, łącznie zmieniany 1 raz.
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
PK

No to mnie nie pocieszyłeś. Ładowarka została już wcześniej zamówiona tak więc nie ma odwrotu. Pocieszeniem jest fakt, że nie dysponuję żadną Xperią, więc może nie będę miał takich problemów. Na razie i tak służyć będzie jako ładowarka, a dopiero w przyszłości planuję ewentualnie dokupić ogniwa i używać jej jako powerbanku. Co do napięcia ładowania, to trochę dziwne. W linku podanym powyżej kolega zamieścił informację, że ładuje mu nawet trochę ponad 4,2V. Jak dojdzie to się okaże jak będzie w rzeczywistości.
Co do powerbanku to zobacz sobie na ofertę Xiaomi. Niedawno wypuścili model o pojemności 10400mAh. Opinie na jego temat są raczej pozytywne. Telefony robią raczej wysokiej jakości, więc może i w tym przypadku będzie podobnie. Niestety cena nie jest najniższa, bo w przeliczenie na złotówki wychodzi ok. 100 zł. Tu masz przykładowy link do niego http://www.xiaomiworld.com/xiaomi-brand ... 00mah.html
Andrewko

Post autor: Andrewko »

Witajcie. Jako że mój sprzętddoszedł super szybko, po 5 dniach os wysłania przesyłki niezzdążyłem kupić akku. Zakupiłem

SKU 1195020 - Convoy S2 Cree XM-L T5-5C 2-Group 3/5-Mode EDC LED Flashlight
 http://www.fasttech.com/product/1195020
SKU 1080400 - 2*18650 Lithium Li-Ion Battery Charger (EU)
 http://www.fasttech.com/product/1080400

Możecie polecić najlepsze aku do tego zestawu. Myślę coś o 2500 do 3000 tylko nie wiem jakie dokładnie. Prąd ładowania 4.2?

Pozdrawia

Ps. Najlepiej jakiś sklep z wysyłką kurierem :).
Ostatnio zmieniony wtorek 22 lip 2014, 16:46 przez Andrewko, łącznie zmieniany 1 raz.
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Luknij na sklepik forumowy, paru ludzi sprzedaje akusy, Fon czy Woytazo... Ja osobiście kupowałem ostatnio u Fona 8 sztuk Panasonica 2900mAh i narzekać nie będę :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Bardzo tanie i dobre ogniwa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13739 weź panasonic lub LG.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Andrewko

madkeinam pisze:Luknij na sklepik forumowy, paru ludzi sprzedaje akusy, Fon czy Woytazo... Ja osobiście kupowałem ostatnio u Fona 8 sztuk Panasonica 2900mAh i narzekać nie będę :)
Ok to zamawiam te Panasonica mam nadzieję że ładnie się zagrają z tą ładowarką :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Andrewko pisze:Myślę coś o 2500 do 3000 tylko nie wiem jakie dokładnie. Prąd ładowania 4.2?
Takim prądem szybko ubijesz ogniwa.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Andrewko pisze:Prąd ładowania 4.2?

Koledze chodziło chyba na pewno o coś innego :) Napięcie ???
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Hmmm, jakoś nie pasuje mi do forum technicznego rozpatrywanie "co poeta miał na myśli"...
Napisane jest prąd, więc chodzi o prąd.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Andrewko

Pyra pisze:Witam
Andrewko pisze:Myślę coś o 2500 do 3000 tylko nie wiem jakie dokładnie. Prąd ładowania 4.2?
Takim prądem szybko ubijesz ogniwa.
Pozdrawiam
W takim razie może zmienię ładowarkę. Z danych ma OUTPUT TYPE DC 4.2V. Zamówiłem jąz ppolecenia na forum.

Pozdrawiam
PK

Spokojnie, nic nie musisz zmieniać. We wcześniejszym poście pomyliłeś pojęcia napięcia i natężenia. Ogniwa spokojnie możesz ładować do 4.2 V, natomiast gdybyś je ładował prądem o natężeniu 4 A to faktycznie mogło by być nieciekawie.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

PK, gratuluje cierpliwości :roll:
Andrewko, coś dla ciebie:
http://www.dzikie.net/index.php?art=pod ... lektroniki
ODPOWIEDZ