długość świecenia(ogromna różnica)

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
xmajk

długość świecenia(ogromna różnica)

Post autor: xmajk »

witam

mam latarkę romisen rc-f4 i na 2 x 16340 świeci około 60- 70 minut.a przy 1x 16340 latarka świeci już 4 godziny i nie gaśnie. wiadomo światło nie jest już tak jasne ale na początku jest niewielka różnica jasności. miedzy 2 x a 1 x

teraz moje pytanie czy to normalne ze na jednej baterii świeci o wiele dłużej niż na dwóch? i dlaczego tak jest :) z góry dziękuje za odp
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

może jeden akus jest już padnięty?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

raczej wszystko jest ok.Przypuszczam ze z 2x16340 pobiera po prostu duzo wiecej pradu ale i jasniej swieci....
masz amperomierz?
To po prostu kwestia elektroniki....
xmajk

mam zwykły miernik elektroniczny nie wiem ale chyba tam nie ma amperomierza.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

no cóż, ja myslę ze jest, przydalo by sie zmierzyc pobor pradu dla jednego i dwoch akkusow i o ile to mozliwe prad diody dla 1 i 2 akkusow zasilania.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Na pewno szarpie x3 prądu na zasilaniu 2x16340 więcej niż z jednego. :) Miernik w dłoń i się przekonamy.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
xmajk

a jak zmierzyć za pomocą miernika pobór prądu?na co ustawić( miernik tego typu http://allegro.pl/item516837791_miernik ... kazja.html)

i jeszcze co mnie zastanawia ze przy jednej baterii przy 2.6v nie odcina jeszcze prądu a przy dwóch odcina przy 3.2 v z czego jedna wtedy pokazuje 0.00v
Awatar użytkownika
lennin

Działa zabezpieczenie w jednym ogniwie a w drugim jeszcze nie. Włącz równolegle zamiast włącznika miernik. Ustaw zakres na 10A i przepnij jeden przewód w odpowiednie gniazdo.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
xmajk

dzięki spróbuje dzisiaj tak zrobić i zobaczę co wyjdzie i napisze tutaj

[ Dodano: Pon Sty 05, 2009 5:20 pm ]
no i pomierzyłem wedle instrukcji i wyszło, że na jednej baterii 0,46A a na dwóch 0,52A. teraz czy ktoś mógłby powiedzieć czy wszystko jest ok i co mówią te pomiary :D poza tym ze tyle co i nic mniej pobiera prądu. dzięki
Awatar użytkownika
lennin

Ale masz dwa razy większe napięcie czyli driver pasowało by wymienić lub używać tylko dwóch ogniw. 8V x 0,5A = 4W a dla jednego ogniwa 2W w uproszczeniu. na jednym ogniwie najprawdopodobniej im mniejsze napięcie tym mniejszy prąd drastycznie dzieki temu świeci dłużej ale słabiej.
Obrazek Obrazek
xmajk

a jaki driver polecasz? i co on daje? jakieś tryby, inne zarządzanie energia?dzieki za wytłumaczenie tego z pomiarami:)
Awatar użytkownika
lennin

Dziwna latarka :D Zasilanie tylko 2x16340. Sterownik zostaw tylko akumulatorki lepsze jak coś. A... jak to robisz ze używasz w niej tylko jednego aku?
Obrazek Obrazek
xmajk

znalazłem w domu stare wieszaki takie kolki metalowe. połączyłem w jedno akurat wielkością pasują na akumulatorek i owinąłem taśma izolacyjna.
wygląda to tak Obrazek

p.s a jakie akumulatorki polecasz?w tej chwili używam trustfire 880mAH
Awatar użytkownika
lennin

O dżizas. Najlepsze są od AW ale koszty spore, Może zainwestuj po prostu w drugi komplet i nie przejmuj się jak nagle któryś padnie. :mrgreen:
Obrazek Obrazek
xmajk

już właśnie jutro zamawiam kolejny komplet a to moje dzieło będę na wszelki wypadek nosił przy sobie:D zrobiłem je tylko po to by sprawdzić jak długo by na jednej baterii świeciła. dzięki za pomoc.przynajmniej teraz już wiem na czym stoję :)

[ Dodano: Wto Sty 06, 2009 9:30 pm ]
jeszcze jedna sprawa bo dzisiaj przy - 13 na dworze jedna z baterii przy 3,7V odcięła zasilanie? czy moment odcięcia zależy od temp otoczenia?
ODPOWIEDZ