Aku Ni-Cd niby nowy, czy może jeszcze nabrać pojemności?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Aku Ni-Cd niby nowy, czy może jeszcze nabrać pojemności?

Post autor: marmez »

Hej pytam, na wszelki wypadek zanim odeślę zakupione aku na allegro.

Przyjechało rozładowane. Voltomierzem nie sprawdzałem, ale wkrętarka się zakręciła i zaraz zaczęła okropnie mulić (bez oporu). Miało mieć 1200mAh Imax B6 pokazuje 400mAh.

Sprzedawca pisze, że zwrot przyjmie, ale źle zrobiłem, bo nie uformowałem ogniw wysokim prądem.

Poniżej co ja napisałem do sprzedawcy i co on do mnie.
Dzień dobry

Zakupiłem u Państwa "WKŁAD AKUMULATORA DO EINHELL ASG 18V GLOBAL !!! (numer 4351911251)" Akumulator w opisie ma podaną pojemność 1200mAh, niestety akumulator, który przyszedł ma pojemność ok. 400mAh , czyli jest albo bardzo zużyty, albo po prostu kiepskiej jakości. Pojemność mierzyłem specjalistyczną ładowarką IMAX B6, przy bardzo małym prądzie rozładowywania 0,3A (przy małych prądach wyniki pomiarów są najwyższe). Ładowana była też tą ładowarką małym prądem (0,2A), czyli bezpiecznym dla ogniw. Pomiar wykonałem dwa razy (dwa cykle ładowania rozładowania i ładowania).

Dodam jeszcze, że tą samą ładowarką zmierzyłem przy okazji inny akumulator kupiony w 2011 roku i ten stary ma dalej ponad 1000mAh, czyli ładowarka pokazuje wszystko dobrze.

Będę chciał odesłać Wam ten akumulator i dostać zwrot pieniędzy, albo naprawdę dobry akumulator o pojemności powyżej 1100mAh.
W tej sytuacji, czyli niezgodności towaru z opisem będę prosił też o zwrot pieniędzy za przesyłki.

Proszę o informację, czy posiadają Państwo sprawdzone akumulatory tego typu, czy wolą Państwo zwrócić pieniądze.

Pozdrawiam, Kuba Gauza
Odpowiedź:
Witam!
Szkoda, że zabrał się Pan przy nowym akumulatorze od razu za pomiar pojemności, zamiast za uformowanie.
Akumulator pełną pojemność uzyskuje po kilku procesach ładowania i to nie małym prądem, ale standardowym dla ogniw wysokoprądowych. Akumulatory są wyłącznie nowe i dobrej jakości - sprzedaję je od kilku lat bez jakichkolwiek reklamacji. O kwestii zużycia powiem tak - nie ma takiej możliwości - akumulatory wysłane do Pana były ładowana tylko raz - w fabryce.
Nie ma sensu jednak polemizować - proszę odesłać akumulator - zwrócę Panu pieniądze. Będzie to pierwsza reklamacja z tego powodu od kilku lat. I z jakiegokolwiek powodu od 2 lat. To są naprawdę dobre akumulatory - sprzedajemy ich (w różnych napięciach naprawdę dużo)
Akumulator jest jak najbardziej zgodny z opisem - i posiada pojemność taką, jaka jest podana na ogniwach.
Dlatego wymiana nie ma sensu - proszę podać dane z nr. konta na które mam zwrócić pieniądze.
Pozdrawiam!
andrzej_dwa
Trochę mi się wierzyć nie chce, że aku ożyje, ale może ktoś z Was ma więcej doświadczenia.

Dodam jeszcze, że podczas ładowania jest zauważalnie większe napięcie potrzebne, niż w tych starych dobrych moich ogniwach, po prostu bardzo szybko napięcie przekracza 20V mimo władowania dopiero kilkudziesięciu-200mAh, Co by mi sugerowało wysoki opór wewnętrzny.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

Naładuj i pokatuj trochę akumulator żarówką 12v/55w.
Musisz wykonać kilka cykli formowania aby akumulator nabrał całą pojemność.
Mógłbyś mniej więcej określić jakie jest napięcie 10-15 min po naładowaniu akumulatora?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Drut12 pisze:Mógłbyś mniej więcej określić jakie jest napięcie 10-15 min po naładowaniu akumulatora?
Ładowany dobę temu teraz pokazuje 20,2V (aku 15-ogniwowy, nominalnie 18V).

Ale czy jest możliwe, żeby przed formowaniem miał <40% pojemności i to po uformowaniu wzrosło do 100% pojemności?

Spróbuję poszukać żarówki, jakaś dwuwłóknowe z przepalonym jednym włóknem powinna być gdzieś ;) Mówisz, że wydajność prądowa takich ogniw będzie na tyle mała (<5A), że nie spalę 12V żarówki za pomocą 18V aku?

Dziękuję za zainteresowanie.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

Sprawdź czy napięcie w stanie spoczynku samo nie spada.
Jeśli masz dwuwłóknową, to zmostkuj żarniki i podepnij na kilka minut do akumulatora, daj mu odpocząć i znów podepnij aż napięcie spadnie do 15~16v.
O ile masz w ładowarce opcję ciągłego formowania to użyj tej opcji.
Ja w redox alpha mam opcję ładowania/rozładowywania, wstawiam aku na noc i ładowarka zdąży go kilka razy uformować.
zabol

Post autor: zabol »

Raczej nic z tego nie będzie tym bardziej, że sprzedawca zamiast wymienić na inny od razu proponuje zwrot kasy....szczególnie, że pochwaliłeś się posiadaniem ładowarki z pomiarem pojemności...
A najlepsze jest to:
"Akumulator jest jak najbardziej zgodny z opisem - i posiada pojemność taką, jaka jest podana na ogniwach.
Dlatego wymiana nie ma sensu - proszę podać dane z nr. konta na które mam zwrócić pieniądze. "

Odeślij...odbierz kasę....oddaj wsój do regeneracji albo kup dobre ogniwa i zrób to sam:)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Dzięki za pomoc. W weekend mnie nie było w domu (dalej nie ma - pędzę -IR z V=105km/h ;) ) w tygodni też nie zamierzam mieć czasu niestety na testowanie tych ogniw. Odeślę i wzorem Hahara zakupię wysokoprądowe li-iony w końcu i tak by przyszedł na to czas ;)

Pozdrawiam

[ Dodano: 20 Lipiec 2014, 20:30 ]
>ps. dziękuję Pyrze za ogonki :)
Ostatnio zmieniony niedziela 20 lip 2014, 20:33 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ