Samsung solid B2100 problem z zasięgiem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Ebola

Samsung solid B2100 problem z zasięgiem

Post autor: Ebola »

Witam, temat mało latarkowy, chociaż ten telefon latareczkę posiada więc chyba trochę w tematyce forum się mieści? :razz:

Mianowicie posiadam Samsunga solid B2100 jakieś 3 lata, i od wczoraj zaczęły się małe problemy. Mianowicie telefon stracił zasięg, czasem w porywach pokazywało jedną kreskę. I nie byłoby w tym nic dziwnego, ot zwykła awaria dość leciwego telefonu po przejściach, lecz sprawa nie jest dość jednoznaczna ponieważ: W solidzie miałem kartę z plusa, którą przełożyłem do innego telefonu i wszystko działa bez problemów, a do solida włożyłem drugą kartę sim z Play i zasięg działa normalnie, da się dzwonić itp. Po ponownym przełożeniu do solida Plusa, zasięg znów znika. Więc trochę zgłupiałem :o
Może ktoś miał podobny problem, lub domyśla się co może być przyczyną?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
max4max

Post autor: max4max »

Ebola pisze:Po ponownym przełożeniu do solida Plusa, zasięg znów znika. Więc trochę zgłupiałem :o
Awaria stacji bazowej Plusa - częstotliwości 900, a w tym solidzie nie ma UMTS - częstotliwość 2100, która to jest pewnie w tym drugim telefonie i wtedy tam działa na UMTS.
Zgłoś to do Plusa i poproś o sprawdzenie.
Awatar użytkownika
Ebola

Dzięki za jakiś trop, jednak obawiam się że przyczyną jest inna, ponieważ wczoraj byłem w odwiedzinach u rodziny około 80km od mojego miejsca zamieszkania i zasięgu nie było cały czas, poza sporadycznie pojawiającą się jedną kreską zasięgu. A może coś z softem jest nie tak że plusa nie akceptuje? Choć z drugiej strony czy coś może się zepsuć w bardzo skromnym oprogramowaniu tegoż telefonu?
max4max

Post autor: max4max »

Ebola pisze:A może coś z softem jest nie tak że plusa nie akceptuje? Choć z drugiej strony czy coś może się zepsuć w bardzo skromnym oprogramowaniu tegoż telefonu?
Nie sądzę, ewentualnie jak masz możliwość to sprawdź telefon na innej karcie plusa.
Ja spróbuję sprawdzić, czy w Twojej okolicy nie ma awarii Plusa ;)
Awatar użytkownika
Ebola

Na innej karcie plusa jest podobnie, więc chyba jednak to wina sieci. Jutro jak znajdę chwilę to przejdę się do nich, może coś podpowiedzą. Kurczę szkoda mi tego solida, przyzwyczaiłem się do niego, bo jak do tej pory żaden fon dłużej ze mną nie wytrzymał ;-)

[ Dodano: 12 Maj 2014, 17:35 ]
Witam ponownie. Byłem dziś z telefonem w salonie Plusa, po opisaniu im całej sytuacji stwierdzili że to na pewno wina telefonu ponieważ awarii sieci nigdzie w okolicy nie mają. Chociaż po rozmowie nie wydaje mi się aby mieli jakąś większą wiedzę w tym temacie. No a ja mam dalej problem. Ponoć solidów się nie naprawia :roll: więc chyba pozostaje mi się z nim rozstać :neutral: chyba że ktoś z forumowiczów domyśla się w czym może być problem?
Gregor887

Post autor: Gregor887 »

Spróbuj przy słabym zasięgu ręcznie zmienić sieć. Mam B2100 i przy słabym zasięgu czasami to działa. Druga możliwość - coś z telefonem. Niedawno uszkodziłem w swoim gniazdo ładowania. Póki co jechałem na zewnętrznej ładowarce, a kilka dni temu kupiłem drugi tel. w paskudnym stanie ale sprawny. Włączyłem oba i położyłem obok siebie. Ten brzydki miał o dwie kreski więcej :roll: . Widać z tego że aparat i aparat. Może uda Ci się zrobić podobne porównanie.
ODPOWIEDZ