Gotowce, open source itp

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Manekinen pisze:Ok, może niech administracja wydzieli offtop do innego działu, ponarzekamy trochę? :wink:
Jeśli taka wola, to wydzielam ;)
Manekinen pisze: Kiedyś piraciłem aż łącze trzeszczało, teraz staram się kupować albo sobie odmawiać :) Spojrzenie zmienia się diametralnie, szok, nie polecam sprawdzać :)
Coś w tym jest i widzę po sobie, że warto docenić zwykłego Kowalskiego kupnem czegoś autorskiego i zwraca się to nam z nawiązką. 1 z kilku syt to zakup sterownika CNC w fazie rozwoju razem z programem na PC. Miałem kilka sugestii co dodać i po ich publikacji po 2-3 tyg program zmienił się diametralnie.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Manekinen, przecież pisze i tak robiłem, czyli uszanowałem decyzję, co mam jeszcze powiedzieć?
Nagle wyszło że TO JA chce zerżnąć ten sterownik na komerchę...
Dopóki ktoś nie pogwałci Twoich praw autorskich, to nigdy nie docenisz i nie będziesz szanował praw innych.
Raz zostałem zgwałcony, przyznaje się :mrgreen:
Ale chodziło nie oto że ktoś wykorzystał pomysł w celach komercyjnych, ale że sobie to przypisał i to zabolało.
A że ktoś by wykorzystał mój pomysł/projekt w celach komercyjnych to bym się cieszył, bo by to oznaczało że to był świetny pomysł.
I jak by ktoś poprosił o schemat(nie gotową PCB) oraz hex'a(wciąż z podpisem autora) to bym nie płakał że to i tamto tylko dał bez problemu.
Awatar użytkownika
Doctore

Pewnie driver na handel tylko i hexa nie dostane? :evil: :twisted: :roll:
Pytałem dariusza via PW, przeczytał i olał, ciepłym moczem :-|
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Właściciel softu nie zgadza się na udostępnienie.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Doctore, skoro nie odpisał to chyba sam możesz wywnioskować intencje, z jakimi wszedł w posiadanie tego softu. Nie musisz się w temacie żalić, bo chyba oczywistym jest, że ktoś mu tego za darmo nie napisał :evil: I od razu ostrzegam, abyś nie ciągnął głupawej polemiki jacy to źli userzy bo nie dzielą się z każdym dookoła swoimi zdobyczami (chyba, że dawno nie kasowano Twoich postów i nie miałeś warna) ;>
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Doctore

Dariusz70, dzięki za odpowiedź, to mi wystarczy :roll:
Bocian, po co te bicie piany i robienie wideł z igły :-| :?:
Chcesz to mi możesz nawet bana dać za wolność słowa i własne zdanie :o

PS co do kasowania postów to na bieżąco są kasowane na elce.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Doctore pisze: Bocian, po co te bicie piany i robienie wideł z igły :-| :?:
Chcesz to mi możesz nawet bana dać za wolność słowa i własne zdanie :o
Doctore, żadne bicie piany. Banów też nie lubię rozdawać. Pamiętam za to dyskusję z Twoim udziałem w innym temacie, stąd działanie prewencyjne. I jeśli mogę prosić, trzymajmy się tematu bo kwestia ewentualnego udostępnienia źródła została już wyjaśniona :)
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Pozwoliłem sobie wyciąć dyskusję i scalić z poprzednią o tej samej tematyce / problemie.
aslpg

Post autor: aslpg »

Chciałem zauważyć, że była to dyskusja w dziale forum pt „nasze projekty, modyfikacje” a nie "reklama działu handlowego". Pomijając fora cywilizowanych od strony ochrony praw autorskich krajów (np. forum BLF), popatrzcie na kilka stron forum z kraju nie mającego u nas najlepszej opini w tym względzie.
http://forum.fonarevka.ru/showthread.php?t=15441
http://forum.fonarevka.ru/showthread.php?t=15966
http://forum.fonarevka.ru/showthread.php?t=8547
http://forum.fonarevka.ru/showthread.php?t=5151
http://forum.fonarevka.ru/showthread.php?t=14746
http://forum.fonarevka.ru/showthread.php?t=17523
Takie podejście poszerza grono zapaleńców światełek i nie przeszkadza autorom tematów nieźle prosperować w dziale handlowym tego forum.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

aslpg, ja nie panimaju pa ruski :)

Ale z jakich względów ktoś kto się napracował miałby udostępniać wszystko za darmo, a potem znaleźć swoją prace na allegro czy gdzieś indziej?
Praca to praca i postawa roszczeniowa w takim wypadku to wyraz chamstwa.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
alienth

Post autor: alienth »

Dodam tylko, że na naszym szanownym forum również można znaleźć tzw. 'gotowce'
Jest to wystarczająca baza to "załapania o co kaman"
Później tylko otwierasz kartę katalogową A13, ruszasz głową i wszystko leci.
Doctore, zacznij pisać swój wsad to A13. Jeśli będziesz miał problemy to załóż temat - na pewno znajdą się chętni, którzy Ci pomogą. A satysfakcja z własnego napisanego programu wg swoich upodobań jest bardzo duża.
I gwarantuję Ci, że nie poprzestaniesz na jednym rozwiązaniu tylko będziesz szukał coraz to ciekawszych i bardziej użytecznych.

aslpg na tym forum jest kilka tematów gdzie między innymi kolega Pyra umieszczał kody źródłowe wg swojego pomysłu. Nie zauważyłem, żeby pojawił się tam jakiś bardzo duży odzew i dyskusja. Wnioski można wyciągnąć samemu. Ci którzy czekali na zaawansowane gotowce żalą się, że nikt się z nimi nie dzieli, a drudzy ogarnięci wzięli się do roboty. Ja zauważam, że pojawia się coraz więcej nowych prostych i funkcjonalnych oprogramowań do latarek. I dobrze, bo nie każdy potrzebuje kombajnu elektronicznego za diodą, tylko coś taniego i prostego.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
aslpg

Post autor: aslpg »

Rysiu. pisze:aslpg, ja nie panimaju pa ruski :)
To jest problem? Można przecież skorzystać z darmowego transtatora lub nauczyć się języka.
Ostatniego zdania z postu nie będę komentował bo NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!!
arekm

Post autor: arekm »

Jak widzę te akcje z wywalaniem do kosza postów świeżych ludzi to śmiem wątpić w tę tezę o cenieniu kultury. Bardziej bym to określił "wymuszanie kultury metodą karka". Jak to było z tym kawałem o pralni i ministerstwie kultury...? (retoryczne pytanie)

Rysiu powinien się zapoznać z
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolne_Oprogramowanie
i
http://pl.wikipedia.org/wiki/Otwarte_oprogramowanie
bo to dla niego (chyba?) novum sądząc po zadanym pytaniu.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

aslpg, translatory są kiepskie bo tłumaczą słowa a nie zdania i wychodzą straszne bzdury, a nowego języka nie będę się specjalnie uczył tym bardziej że znam angielski.
Kultury to ty mnie nie ucz bo w moim stwierdzeniu nie było nic niekulturalnego. Stwierdziłem fakt, to jest dokładnie taka sama sytuacja jak ktoś sobie zarobi pracą pieniądze i jakiś nieznajomy będzie rościł sobie prawa do części tej sumy.

arekm, wiem dokładnie co to jest nie musisz linkować do Wikipedii ale nie wiem czy przeczytałeś co tam też pisze:

Kod: Zaznacz cały

Modele biznesowe dla otwartego oprogramowania

Obok darmowego udostępniania może ono być sprzedawane i wykorzystywane w sposób komercyjny (...)

(...)Kolejną możliwością jest darmowe dostarczanie samego kodu źródłowego, podczas gdy biblioteki wykonawcze dostarczane są za opłatą.

Niektóre firmy, pobierają opłatę wyłącznie za możliwość pobrania najnowszej wersji. Wśród niezależnych twórców oprogramowania, rozpowszechnione jest pobieranie dotacji. (...)

Inne modele biznesowe opierają się na współpracy z innymi firmami. Niekiedy sprzedaż praw do wersji komercyjnej może służyć sfinansowaniu tworzenia wersji otwartej.
Proszę bardzo jak chcecie to wyślijcie zapytanie czy możecie kupić softa, albo załóżcie firmę i nawiążcie współprace i będzie wszystko w porządku ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
arekm

Post autor: arekm »

Rysiu: więc widzisz, że można dawać kod źródłowy, a jednocześnie zabronić czerpania niego profitów. Wszystko definiuje licencja. Kwestia tylko jej egzekwowania.

Te linki Ci podałem bo się bardzo dziwiłeś jak to możliwe, że ktoś za darmo rozdaje efekty swojej pracy. To masz, jest to możliwe i wręcz normalne (99% softu w dystrybucjach Linuksa jest dawane na tej zasadzie).

Ot kwestia przekonania autora do "otwartoźródłowości". Czasami przekonać się da, czasami nie da. Autor któryś wariant wybierze - jego wola. Co nie oznacza, że trzeba piętnować przekonywujących.
ODPOWIEDZ