lutowanie podstawy diody do piguły

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
adasko1976

lutowanie podstawy diody do piguły

Post autor: adasko1976 »

mam takie pytanie szukałem ale nie znalazłem.
Czy mając mosiężną pigułę i miedzianą podstawę diody można przylutować na pastę lutowniczą do lutowania smd, zamiast dawać pastę termo przewodzącą?
Posiadam hotair wiec nie powinno być problemu z przylutowaniem wydaje mi sie ze takie połączenie będzie dużo lepiej odprowadzać ciepło z diody.
Ostatnio zmieniony sobota 12 lip 2014, 21:11 przez adasko1976, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Takie połączenie zapewnia najlepsze odprowadzanie ciepłą z diody oczywiście o ile podłoże diody jest typu sinkpad lub noctigon czyli z bezpośrednim padem termalnym. W przypadku podłoża z dielektrykiem nie ma zbyt wielkiego uzysku poprzez lutowanie podłoża do piguły bo i tak wąskim gardłem jest dielektryk.

Operację lutowania trzeba przeprowadzić możliwie sprawnie aby nie przegrać diody.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
adasko1976

planuję najpierw wlutować samo podłoże sinkpad następnie dolutować diodę, lub rozgrzać pigułę z pastą dopiero jak przejdzie w stan cyny położyć podłoże z diodą lekko docisnąć usunąć nadmiar cyny i gotowe. nie wiem jak lepiej lutować.
Ostatnio zmieniony sobota 12 lip 2014, 19:11 przez adasko1976, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Nie kładź "zimnej" diody na płynne lutowie. Zgodnie z zalecaną charakterystyką lutowania dioda przed zalutowaniem powinna przechodzić fazę preheat (podgrzania). Najlepiej zrobić to jednorazowo; nałożyć pastę lutowniczą i między MCPCB a mosiężną pigułę oraz pod diodę. Kiedy wszystko się odpowiednio rozgrzeje i pasta się rozpłynie podgrzej jeszcze trochę dociskając i pozycjonując co należy.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

adasko1976 pisze:szukałem ale nie znalazłem.
Pierwsze zapytanie do szukajki i 1wszy link zawiera cenne info i prowadzi do kolejnego tematu, z jeszcze większą ilością informacji > http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13299
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Skoro lutować to po co podłoże?
Lepiej od razu do piguły :mrgreen:
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Lutując bezpośrednio leda do piguły jak podłązysz zasilanie ? Musiał byś odpowiednio "wyrzeźbic" w pigule pad termalny i odpowiednie pady do zasilania.[/code]
ILPT
adasko1976

załóżmy żeby udało się wyprowadzić zasilanie co nie jest niemożliwe, ale sam led obniżył by się o jakieś 1,5 mm co dało by marny efekt (brak ogniskowej)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Takich konstrukcji czyli piguła drążona CNC jest sporo na zagranicznych forach latarkowych ,żadne odkrycie ;)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Doctore

krzycho_ pisze:Takich konstrukcji czyli piguła drążona CNC jest sporo na zagranicznych forach latarkowych ,żadne odkrycie ;)
Dokładnie, sam tego nie wymyśliłem :mrgreen:
Ale nawet nie trzeba robić piguły na CNC, wystarczy zwykła fabryczna piguła + kawałek miedzianej płytki, o tej samej grubości co pad, dzięki czemu nie będzie problemu który opisuje adasko1976 :cool:
Takie bezpośrednie połączenie lutowane bije na głowy wszystkie sinkpady i inne wynalazki.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Doctore pisze:Ale nawet nie trzeba robić piguły na CNC, wystarczy zwykła fabryczna piguła + kawałek miedzianej płytki, o tej samej grubości co pad, dzięki czemu nie będzie problemu który opisuje adasko1976 :cool:
Takie bezpośrednie połączenie lutowane bije na głowy wszystkie sinkpady i inne wynalazki.
Jasne... A co to jest ten wynalazek SinkPAD? Ano właśnie miedziany krążek, do którego przylutowany jest bezpośrednio LED + stosowne wyprowadzenia zasilania. Innymi słowy, coś tam napisałeś o tych SinkPAD-ach, ale jakby bez znajomości konstrukcji tegoż i mało z sensem ;)
A SinkPADy rzecz jasna lutuje się do mosiężnych piguł bez problemu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Doctore

Jasne... A co to jest ten wynalazek SinkPAD? Ano właśnie miedziany krążek, do którego przylutowany jest bezpośrednio LED + stosowne wyprowadzenia zasilania. Innymi słowy, coś tam napisałeś o tych SinkPAD-ach, ale jakby bez znajomości konstrukcji tegoż i mało z sensem ;)
Wiem dokładnie co to jest :evil: , a pisałem że lutowanie będzie gorze od sinkpada, ale stosowanego zgodnie z przeznaczeniem, czyli pomiędzy pigułą a starbase-m pasta termoprzewodząca.
Ale także można przylutować sinkpada do piguły jak mówisz :roll:
kowjanko

Post autor: kowjanko »

Odkopię trochę temat ale ciekawi mnie jedna sprawa. Jak przy lutowanym do piguły podłożu centrujecie diodę?
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Oooo, to dobre pytanie.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Jak piguła jest pod konkretną średnicę podłoża to za bardzo nie ma co centrować.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ