lutowanie podstawy diody do piguły
-
lutowanie podstawy diody do piguły
mam takie pytanie szukałem ale nie znalazłem.
Czy mając mosiężną pigułę i miedzianą podstawę diody można przylutować na pastę lutowniczą do lutowania smd, zamiast dawać pastę termo przewodzącą?
Posiadam hotair wiec nie powinno być problemu z przylutowaniem wydaje mi sie ze takie połączenie będzie dużo lepiej odprowadzać ciepło z diody.
Czy mając mosiężną pigułę i miedzianą podstawę diody można przylutować na pastę lutowniczą do lutowania smd, zamiast dawać pastę termo przewodzącą?
Posiadam hotair wiec nie powinno być problemu z przylutowaniem wydaje mi sie ze takie połączenie będzie dużo lepiej odprowadzać ciepło z diody.
Ostatnio zmieniony sobota 12 lip 2014, 21:11 przez adasko1976, łącznie zmieniany 1 raz.
Takie połączenie zapewnia najlepsze odprowadzanie ciepłą z diody oczywiście o ile podłoże diody jest typu sinkpad lub noctigon czyli z bezpośrednim padem termalnym. W przypadku podłoża z dielektrykiem nie ma zbyt wielkiego uzysku poprzez lutowanie podłoża do piguły bo i tak wąskim gardłem jest dielektryk.
Operację lutowania trzeba przeprowadzić możliwie sprawnie aby nie przegrać diody.
Operację lutowania trzeba przeprowadzić możliwie sprawnie aby nie przegrać diody.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
planuję najpierw wlutować samo podłoże sinkpad następnie dolutować diodę, lub rozgrzać pigułę z pastą dopiero jak przejdzie w stan cyny położyć podłoże z diodą lekko docisnąć usunąć nadmiar cyny i gotowe. nie wiem jak lepiej lutować.
Ostatnio zmieniony sobota 12 lip 2014, 19:11 przez adasko1976, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie kładź "zimnej" diody na płynne lutowie. Zgodnie z zalecaną charakterystyką lutowania dioda przed zalutowaniem powinna przechodzić fazę preheat (podgrzania). Najlepiej zrobić to jednorazowo; nałożyć pastę lutowniczą i między MCPCB a mosiężną pigułę oraz pod diodę. Kiedy wszystko się odpowiednio rozgrzeje i pasta się rozpłynie podgrzej jeszcze trochę dociskając i pozycjonując co należy.
Sometimes darkness can show you the light
Pierwsze zapytanie do szukajki i 1wszy link zawiera cenne info i prowadzi do kolejnego tematu, z jeszcze większą ilością informacji > http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13299adasko1976 pisze:szukałem ale nie znalazłem.
-
Dokładnie, sam tego nie wymyśliłemkrzycho_ pisze:Takich konstrukcji czyli piguła drążona CNC jest sporo na zagranicznych forach latarkowych ,żadne odkrycie
Ale nawet nie trzeba robić piguły na CNC, wystarczy zwykła fabryczna piguła + kawałek miedzianej płytki, o tej samej grubości co pad, dzięki czemu nie będzie problemu który opisuje adasko1976
Takie bezpośrednie połączenie lutowane bije na głowy wszystkie sinkpady i inne wynalazki.
Jasne... A co to jest ten wynalazek SinkPAD? Ano właśnie miedziany krążek, do którego przylutowany jest bezpośrednio LED + stosowne wyprowadzenia zasilania. Innymi słowy, coś tam napisałeś o tych SinkPAD-ach, ale jakby bez znajomości konstrukcji tegoż i mało z sensemDoctore pisze:Ale nawet nie trzeba robić piguły na CNC, wystarczy zwykła fabryczna piguła + kawałek miedzianej płytki, o tej samej grubości co pad, dzięki czemu nie będzie problemu który opisuje adasko1976
Takie bezpośrednie połączenie lutowane bije na głowy wszystkie sinkpady i inne wynalazki.
A SinkPADy rzecz jasna lutuje się do mosiężnych piguł bez problemu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Wiem dokładnie co to jest , a pisałem że lutowanie będzie gorze od sinkpada, ale stosowanego zgodnie z przeznaczeniem, czyli pomiędzy pigułą a starbase-m pasta termoprzewodząca.Jasne... A co to jest ten wynalazek SinkPAD? Ano właśnie miedziany krążek, do którego przylutowany jest bezpośrednio LED + stosowne wyprowadzenia zasilania. Innymi słowy, coś tam napisałeś o tych SinkPAD-ach, ale jakby bez znajomości konstrukcji tegoż i mało z sensem
Ale także można przylutować sinkpada do piguły jak mówisz