Latarka na zbiory runa leśnego w Szwecji

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
baton

Latarka na zbiory runa leśnego w Szwecji

Post autor: baton »

Witam,
niedługo uciekam z kraju do Szwecji na zbiory. Z racji, że wędkarstwo dość mocno mnie zahartowało, chciałbym z tego wyjazdu przywieźć możliwie najwięcej, a więc będę zmuszony również i po ciemku chasać po szwedzkich lasach. Szukam więc latarki, z możliwie największym kopytem, oczywiście używać jej będę na niewielkich %, by bateria starczyła jak najdłużej. Jeśli już kupić to dobrze, chyba..., więc chciałbym przeznaczyć na nią około 200zł, nie wliczając akumulatora i ładowarki. Co byście mi mogli polecić w tej kwestii? W oko wpadły mi dwie z allegro:

http://allegro.pl/latarka-olight-s20-di ... 92346.html

http://allegro.pl/convoy-s6-xm-l2-950lm ... 22655.html

Wymagałbym od niej, aby możliwie jak najdłużej umożliwiła mi oświetlanie terenu na odległość 5-15 metrów. Może od czasu do czasu przyświecić dalej na 50m. Po prostu mam z nią znaleźć w ciemności odpowiednie krzaczki w lesie. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Witaj.
Te z aukcji są dobre, tylko drogie.
U nas w sklepiku są tanie Convoye:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11008
Albo wersja z diodami o bardzo wysokim odzwierciedlaniu barw (moim zdaniem bardzo przydatne przy szukaniu konkretnej rośliny)
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13917
O czas pracy bym się nie martwił, lepiej wziąć 2 baterie ze sobą na zapas.
baton

No ja się właśnie o ten czas pracy martwię najbardziej. Taka powiedzmy ta S6, z Waszego doświadczenie, na akumulatorze o dobrej pojemności 3350 mAh, ile jest w stanie wytrzymać na poziomie 25% mocy.
Awatar użytkownika
Wojto

Pewnie jakieś 4-5 godzin poświeci. W cenie jednego akumulatora 3350mAh masz dwa 2600-2900mAh ;)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Wojto, drogo powiadasz? A masz świadomość z czego składa się cena legalnie sprzedawanego towaru na allegro?
Sometimes darkness can show you the light
fxxx

Post autor: fxxx »

Kup sobie coś z nichią 219 lub zagadaj do Zbychura może jeszcze skleci Ci coś na XM-L hi-CRI.

Aku 3350mAh nie opłaca się kupować jak nie masz priorytetu wagi-znacznie lepiej wyjdziesz na 2x3100mAh. Chyba że nie robi Ci to różnicy to kup sobie dwa lub więcej 3350 mAh :).

BTW Bocian razem z cłem/vatem/innymi złodziejami może nie masz drogo. Ale można sobie kupić znacznie taniej zgodnie z prawem.
Awatar użytkownika
Wojto

Bocian, nie powiedziałem że jest nie warta tej ceny. Rozumiem ile kosztów ma sprzedaż w kraju, a w dodatku dochodzą do tego modyfikacje. Tylko dla mnie latarka jest narzędziem za którym nie chcę zawracać sobie głowy w razie zgubienia/zepsucia dlatego preferuje tańsze.

Baton - jeśli będziesz nosić ze sobą zapasowe baterie w kieszeni to pamiętaj aby trzymać je w pudełeczku. W razie deszczu albo gdybyś miał coś metalowego w kieszeni to może dojść do zwarcia, więc lepiej nie ryzykować.

A co powiesz na czołówkę?
Rozumiem że będziesz coś zbierać przy tych krzakach.
W przypadku czołówki masz i oświetlenie, i obie ręce wolne ;).
Hetman

Post autor: Hetman »

Do tego co napisałeś to jasność ~xml@1A i masz narzędzie pracy. Z tym, że pokusiłbym się o nichię, szukanie małych g* w krzakach po nocy prosi się nie tyle o ilość, co o jakość światła (ciepły xml jest dobry, ale skoro można lepiej :P ...).
Odpowiednio do takiego prądu masz między dwie a trzy godziny pracy na jednym aku (zależy od aku). Raczej zaopatrz się w 2-3 ładowarki do nich (Miller), jeśli chcesz latać całe noce, bo nie będziesz czekać i przekładać podczas snu. Aku z demontażu są tanie i rozsądnie dobre dla takiego prądu, możesz wziąć całą garść na zapas (albo coś extra odpowiednio drożej).

Ponieważ nie jest to kieszonkowe edc to zastanawiłbym się nad większą latarką bo po prostu wygodniej jest trzymać i wtedy możesz 2,3,4 aku (i ewentualnie pokusić się o więcej diod do mocniejszego trybu wykopowego) - alternatywą byloby kombinowanie jakiegoś montażu nagłownego i wtedy mała latareczka albo wręcz czołówka (albo obie :P ). Ile możliwości, wszystko zależy od body...

Nie szukaj na allegro tylko uderz do forumowych modderów, nie pożałujesz (a po powrocie kupisz następną za zarobione :P ).
baton

Świetne forum, nie spodziewałem się tak szybkiego i licznego odzewu. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
dsk

Post autor: dsk »

Na zbiór runa leśnego polecam czołówkę. :mrgreen:

[EDIT] O, widzę, że już Wojto to napisał.
ODPOWIEDZ