problem z romisen rc-b12

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
idrudi

problem z romisen rc-b12

Post autor: idrudi »

Witam wszystkich
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość
Otrzymałem dziś romisena rc-b12 i .... no właśnie, nie działają diody uv. Jako że jestem zupełnie "zielony" nie wiem co może być tego przyczyną
Czy kosz, czy rozbiórka i wymiana ... no właśnie wymiana czego?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Witaj.
A zwykly led swieci?
Probowales na 18650 i 2xcr123?
Za przelaczanie odpowiada tam chyba jakis procek....a moze to po prostu urwany kabelek?Rozbierales cokolwiek?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

No i trafił i do mnie RC-b12 z nie działającymi ledami UV. Widac taka ich QC (kontrola jakości) :evil:
W moim przypadku winny był rezystor szeregowy, podający zasilanie z przetwornicy na anodę ledów.
patrz obrazek:
Obrazek

pod czerwonym kabelkiem, z napisem 270, tu jest wymieniony na 4 równolegle połączone rezystory 100 ohm:

Obrazek
i działa ;-)
idrudi

Post autor: idrudi »

Witam
Ja niestety nie mam takiej wiedzy, porozbierałem latarkę na części i oprócz czerwonego kabelka który sam urwałem, reszta to dla mnie czarna magia.
I na dodatek zjarała mi się ładowarka TrustFire (bardzo niedobrze zaczął mi się ten nowy rok) :mad:
Czy byłaby możliwość podesłania do kogoś latarki i ładowarki by się im lepiej przyjrzał i spróbował naprawić?
Stawiam duże piwo :razz:
Dzięki za pomoc
DNF

Post autor: DNF »

Ladowarka dziala :D Tzn modul na 12V. Podlacz do bocznego wejscia 12VDC i bedzie git.
Z latarka sobie poradzisz, wystarczy ze masz miernik, aparat z odbrym makro, lutownice cyne i checi :)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ