Gdzie kupić iMAX B6?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Ładuj ogniwa o podobnych napięciach naładowania. W przeciwnym wypadku ładowanie będzie trwało długo, ponieważ wewnętrzny balanser ma małe możliwości rozpraszania ciepła i ograniczy prąd ładowania pozostałych ogniw, kiedy przynajmniej jedno ogniwo osiągnie napięcie naładowania. Tanie ładowarki nie mają możliwości ustawienia kiedy ma pracować balanser, i zapewne włączają go dopiero w fazie CV - wtedy doładowanie pozostałych ogniw może trwać bardzo długo. Lepsze ładowarki dają możliwość wyboru kiedy mają uruchomić balansowanie, faza CV, napięcie przechowywania, lub włączony cały czas - wtedy dużo wcześniej zaczną wyrównywać napięcia cel i nie ma takiego problemu pod koniec.

Jeśli chcesz rozładowywać ogniwa dla pomierzenia pojemności, możesz rozładowywać 6 szeregowo, ale dobieraj ogniwa podobne parametrami (np wyciągnięte z tej samej baterii). Niestety taka ładowarka ma bardzo ograniczone możliwości rozpraszania ciepła i dla 6 ogniw nie uzyskasz dużego prądu, może 500mA.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

elderflower pisze:Ostatecznie kupiłem nówkę Redox beta w Polsce za 90zł z wysyłką!
A gdzie kupiłeś, i czy z zasilaczem?
No i jak wrażenia z zakupu
elderflower

Post autor: elderflower »

Doczytałem i już wiem jak ładować, dzięki :)
fotorondo pisze:A gdzie kupiłeś, i czy z zasilaczem?
No i jak wrażenia z zakupu
www.modelmotor.pl - mieli ostatnią sztukę i dostałem gratis wysyłkę, bo opakowanie podniszczone podobno. Zobaczymy jak przyjdzie - powinna być w poniedziałek :)
Mogę zdać relację jeśli chcecie - napiszcie na co mam zwrócić uwagę.
xander122

Post autor: xander122 »

Manekinen pisze:Ładuj ogniwa o podobnych napięciach naładowania. W przeciwnym wypadku ładowanie będzie trwało długo, ponieważ wewnętrzny balanser ma małe możliwości rozpraszania ciepła i ograniczy prąd ładowania pozostałych ogniw, kiedy przynajmniej jedno ogniwo osiągnie napięcie naładowania. Tanie ładowarki nie mają możliwości ustawienia kiedy ma pracować balanser, i zapewne włączają go dopiero w fazie CV - wtedy doładowanie pozostałych ogniw może trwać bardzo długo. Lepsze ładowarki dają możliwość wyboru kiedy mają uruchomić balansowanie, faza CV, napięcie przechowywania, lub włączony cały czas - wtedy dużo wcześniej zaczną wyrównywać napięcia cel i nie ma takiego problemu pod koniec.

Jeśli chcesz rozładowywać ogniwa dla pomierzenia pojemności, możesz rozładowywać 6 szeregowo, ale dobieraj ogniwa podobne parametrami (np wyciągnięte z tej samej baterii). Niestety taka ładowarka ma bardzo ograniczone możliwości rozpraszania ciepła i dla 6 ogniw nie uzyskasz dużego prądu, może 500mA.
Mogłbys podac jakies "lepsze ładowarki"
Ostatnio zmieniony wtorek 24 cze 2014, 12:04 przez xander122, łącznie zmieniany 1 raz.
elderflower

Redox beta przyszedł, mam jednak kilka pytań:

Na początku spostrzeżenie - ładuje bardzo fajnie do ok 4.20 +/- 0.005V, testowane na multimetrze Vichy VC99 kalibrowanym z multimetrem stacjonarnym HP.

1. Podczas rozładowywania prądem 1A na wtyczce ładowarki (czyli już za kablami od pakietu - kable 2,5mm^2, wtyk t-dean) napięcie jest ok. 0.1V wyższe niż wskazanie wyświetlacza. Czy to normalne? Podczas ładowania nie ma różnic.

2. Zbudowałem sobie pakiet z ogniw laptopa - 1S4P (do powerbanku homemade). Były połowicznie naładowane, naładowałem do 100% i rozpocząłem rozładowywanie. Ogniwa Samsunga 2000mAh. Ładowarka rozładowywała się 492,5 minuty do 3.0V i wskazała 8210mAh! Czy to w ogóle możliwe? Baterię dostałem w prezencie, miała popsutą elektronikę. Nie zmierzę niestety wewnętrznej rezystancji, ale czy to oznacza, że są prawie nowe? :mrgreen:

3. Czy ładowanie takiego pakiety 1S4P prądem 3-4A jest bezpieczne dla ogniw? Wszak każde ogniwo powinno przyjąć 1A.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

ad. 3. Bezpieczne.

Na resztę pytań nie odpowiem, bo mogę się mylić.

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
elderflower

Dzięki :) Zakładając, że ze sprzętem jest wszystko okej to metodologia badania pojemności jest okej, tak? Naładować do 100% i rozładować do 3V?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

elderflower pisze:1. Podczas rozładowywania prądem 1A na wtyczce ładowarki (czyli już za kablami od pakietu - kable 2,5mm^2, wtyk t-dean) napięcie jest ok. 0.1V wyższe niż wskazanie wyświetlacza. Czy to normalne? Podczas ładowania nie ma różnic.
Czy używasz złącza balansera? Prąd płynie w stronę ładowarki więc od złącza bananowego do tranzystora wykonawczego jest jeszcze spadek 100mV. To sporo. Chyba że to spadek na boczniku a napięcie do pomiaru jest brane od strony "wejścia" bocznika. W rzeczywistości nie ma to aż takiego wpływu na rozładowywanie, czy rozładujesz do 2,9V czy do 2,8V to zysk zmierzonej pojemności będzie mierzony w kilkudziesiędziu mAh. Gorzej jak by to występowało przy ładowaniu, wtedy przeładowanie o 100mV to bardzo dużo.
elderflower pisze:2. Zbudowałem sobie pakiet z ogniw laptopa - 1S4P (do powerbanku homemade). Były połowicznie naładowane, naładowałem do 100% i rozpocząłem rozładowywanie. Ogniwa Samsunga 2000mAh. Ładowarka rozładowywała się 492,5 minuty do 3.0V i wskazała 8210mAh! Czy to w ogóle możliwe? Baterię dostałem w prezencie, miała popsutą elektronikę. Nie zmierzę niestety wewnętrznej rezystancji, ale czy to oznacza, że są prawie nowe?
Wychodzi po 2050mAh na sztukę. Bardzo mało prawdopodobne że będą miały więcej niż obiecuje producent, tym bardziej używane w laptopie. Chyba że to nie są 2000mAh ale większe, może źle odczytałeś oznaczenie/kod. Albo że ładowarka ma trzaśnięty pomiar prądu, wepnij w szereg z miernikiem i sprawdź czy się pokrywa.
elderflower pisze:3. Czy ładowanie takiego pakiety 1S4P prądem 3-4A jest bezpieczne dla ogniw? Wszak każde ogniwo powinno przyjąć 1A.
Jak najbardziej jest to bezpieczne i wskazane. Ładowanie prądem 0.5C nie zaszkodzi, nie skróci żywotności. 1C dla li-ion to taka granica, powyżej tego, ciut szybciej będą się zużywać.
xander122 pisze:Mogłbys podac jakies "lepsze ładowarki"
iCharger? W stosunku do imaxów to ogromna przepaść w wykonaniu, przemyślane od strony elektronicznej jak i termicznej, dodatkowe bardzo przydatne funkcje jak pomiar rezystancji wewnętrznej, złącze USB, rozładowywanie wspomagane zewnętrznym rezystorem, ładowanie li-ion do 4,2V, ładowanie li-po do 4,3V, i do tego jak wspomniałem multum ustawień użytkownika którego imaxy nie mają.
ODPOWIEDZ