XM-L2 T6 4B - gdzie kupić ??

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
kamiq

XM-L2 T6 4B - gdzie kupić ??

Post autor: kamiq »

Witam, pytanie jak w temacie, gdzie znajde tą barwę ,gdzie do kupienia ? swojego czasu miał GREG w wersji XM-L ale o XM-L2 nie słyszałem i nie czytałem nigdzie. W dystrybucji brak, w necie brak, u chinoli brak.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

A dlaczego koniecznie musi być to 4B a nie np sąsiednie 4D, tylko delikatnie cieplejsze?
Awatar użytkownika
kamiq

Ot poprostu, ta barwa mnie zauroczyła :) mam zarówno 4C i 4D i 3C i 5B1 ( że o całej reszcie zimnych i gorących nie wpomnę) ale żadna znich nie ma tego "czegoś". Zarówno na kolimatorze jak i refie odpowiada mi najbardziej i usilnie jej poszukuję. Chyba będę zmuszony zrobić krok w tył i zamówię XM-L T5 4B od GREG-a właśnie, jeżeli nie znajdę najnowszych.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Jakoś nie spotkałem się z XM-L2 4B nie wspominając o XM-L2 neutralna z wysokim CRI.
Polecam Nichia NVSL219B CRI92 . Barwa 4500K dokładnie neutralna.
Zmontowałem S2+ z modułem 3 x Nichia i optyką Carclo.
Świeci rewelacyjnie. Światło, jakość i barwę można traktować jako punkt odniesienia do porównań.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
kamiq

Dariusz70, bdb pomysł ponieważ tint 4B jest właśnie w tej temp. Miałem kiedyś w latarce tą nichię a i chyba gdzieś się chyba jeszcze pałęta po warsztacie.
Na jakim sterowniku zmontowałeś tą S2+ i jakie zasilanie ? chętnie zmontuję taką dla siebie bo to byłoby jakieś wyjście z sytuacji :)

EDYTA:

Czy mówisz o TYM module ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Awatar użytkownika
kamiq

O widzisz! nie zwróciłem uwagi na połączenie diod, raczej skupiłem uwagę na średnicy modułu. Tak czy inaczej dzieki za wskazówki.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Optyka dołączona do modułu jest całkiem fajna, może nieco brakuje zasięgu, ale światło jest ładnie rozproszone.
Tu mój mod tyle że M1 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=149450 z wykorzystaniem właśnie tego modułu z kai.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Trochę inaczej to wygląda:

Obrazek

Zastosowałem nowszą wersję Nichia NVSL219B. NVSL219A nie przypadła mi do gustu (barwa i wydajność).
Diody wyselekcjonowałem pod względem Vf i zalutowałem do modułu (połączenia równolegle).
Model Nichia NVSL219B świeci podobnie do XP-G2 - kąt świecenia i wydajność.
Moduły z KAI nie są selekcjonowane. Montują jak się trafi. Przy połączeniach równoległych bez selekcji Vf można uszkodzić diody.

Optyka załączona do modułów z KAI do XP-G2 medium. Kąt świecenia z Nichia trochę ponad 20st.
Driver 3,15A (9 x AMC) Driver LED 2,8-4,5V 2,8A konfigurowalny bez stroboskopów.

Gotowe moduły można kupić na intl-outdoor. Trzeba zapytać czy selekcjonują Vf.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
mantech

Post autor: mantech »

http://www.kaidomain.com/product/details.S021773

Tu niby to czego szukasz XM-L2 T6, 4500K,ale... czy to prawda?
ODPOWIEDZ