Witam,
mam Chińskiego Power Banka, który nazywa się "Power Bank A5", no nie ważne. Domyślny 18650, nie jest w stanie naładować mi nawet 1/2 baterii w telefonie. Dziś będę miał nowe 2x18650 i mam pytanie. Czy da się je jakoś podłączyć tak aby działały dwa aku na raz? Domyślam się, że raczej tak, tylko jak je podłączyć? Szeregowo? Równolegle? Chodzi mi o to, aby napięci zostało to samo, a połączyć ich pojemność:)
Pozdrawiam:)
Podłączenie aku 18650
Powinieneś połączyć ogniwa równolegle. Tylko nie wiem jaki jest sens takiej modyfikacji- prowizorki, skoro można wykorzystać jedno ogniwo i wymienić na drugie - pełne. Napisz jeszcze co za ogniwa kupiłeś, bo może się okazać, że wtopiłeś kasę drugi raz. Porządne ogniwo o pojemności 3400mAh powinno naładować przeciętnego smartfona przynajmniej raz.
Ostatnio zmieniony piątek 20 cze 2014, 13:51 przez pietros, łącznie zmieniany 1 raz.
ayaritsu, aby napięcie pozostało to samo musisz połączyć je równolegle (t.j. plus do plusa, minus do minusa). Aby bezpiecznie połączyć tak ogniwa Li-Ion powinny one mieć identyczne parametry elektryczne (taki sam stan naładowania, czyt. napięcie na nich oraz jak najbardziej zbliżoną rezystancję wewnętrzną czyt. stan zużycia). Odradzane jest łączenie ogniw poprzez lutowanie terminali (zwłaszcza minusowych).
Sometimes darkness can show you the light
Łącz oczywiście równolegle. Zanim to zrobisz upewnij się że ogniwa mają podobne napięcia, bo jeśli jedno będzie naładowane a drugie rozładowane to popłynie bardzo duży prąd i będzie gorąco. Nie wiem jak chcesz tam wsadzić dwie sztuki Po prostu zaopatrz się w dobre jakościowo ogniwa powyżej 2,5Ah i spokojnie naładujesz telefon, a jak się jedno wyczerpie to wsadzasz drugie.
Wejdą tam Sanyo 2200mAh:)
Co do wtopy hm...dałem za PB (Power Bank) 10zł, biorąc pod uwagę cenę za granicą opakowań nie powiedziałbym że wtopiłem:) Niestety na jutro potrzebuję coś co mi naładuje telefon przynajmniej 2-3 razy:) Stąd pomysł aby połączyć 2 ogniwa:) Nie mam czasu napisać więcej, bo muszę lecieć już na autobus:) Jak wrócę, to się pobawię:) Dzięki wielkie za odpowiedź!
Co do wtopy hm...dałem za PB (Power Bank) 10zł, biorąc pod uwagę cenę za granicą opakowań nie powiedziałbym że wtopiłem:) Niestety na jutro potrzebuję coś co mi naładuje telefon przynajmniej 2-3 razy:) Stąd pomysł aby połączyć 2 ogniwa:) Nie mam czasu napisać więcej, bo muszę lecieć już na autobus:) Jak wrócę, to się pobawię:) Dzięki wielkie za odpowiedź!