Modyfikacja strumienia światła w latarce Convoy C8

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
FRANQ_23_PL

Modyfikacja strumienia światła w latarce Convoy C8

Post autor: FRANQ_23_PL »

Witam wszystkich forumowiczów!

Jest to mój pierwszy post na forum, dotychczas byłem biernym czytelnikiem, teraz mam zagwozdkę i liczę, że ktoś z ekspertów podpowie totalnemu laikowi przystępnym językiem w rozwiązaniu "problemu".

Obrazek
Posiadam latarkę Convoy C8 z diodą CREE XM-L2 bin U2-1B, reflektor typu "skórka pomarańczy". Latarki używam od tygodnia, wyłącznie na rower. Cóż nie spodziewałem się takiego skupienia światła. Promień jest bardzo skupiony w środku i daje bardzo szeroki, słabszy strumień wokół. Z jednej strony fajnie, bo w nocy doświetla znaki drogowe, z drugiej obawiam się, że oślepiam kierowców.
Moim zamysłem jest uzyskanie takiego promienia światła jak mam w mojej dotychczasowej latarce, również z diodą CREE, ale Q5, z regulowanym zoomem, czyli okrągłego, o mniejszym promieniu i równomiernym stopniu oświetlenia.
Obrazek
CREE Q5

Obrazek
Convoy C8 z CREE XM-L2 U2-1B

Wiem, że na Allegro czy Fasttech można dostać jakieś modyfikacje, ale co by tu najlepiej pasowało? Jestem zielony...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Oj, słabo studiowałeś forum skoro wybrałeś C8 na rower i jeszcze jako jedyną.
C8 może być na rower ale jako światło "długie" jako dodatek do convoy S.

Żeby ograniczyć oślepianie zrób daszek jak tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10400
Ucina on światło które leci do góry np na znaki i oczy kierowców.
Możesz też zrobić taki trick http://budgetlightforum.com/node/31442 + daszek jak powyżej.
Nic innego łatwo nie zrobisz, zmiana optyki będzie wymagała dużych przeróbek.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
FRANQ_23_PL

Akurat zmyliło mnie zdjęcie jednego z użytkowników cyknięte w lesie. Wiązka wyglądała na odpowiednią dla mnie. Modyfikacja tania i częściowo załatwia sprawę. Jednakoż wiem, że są inne kolimatory, które zwężają kąt świecenia i jednocześnie czynią wiązkę bardziej jednolitą.

PS. A czy przypadkiem posiadanie więcej niż jednego światła przedniego w rowerze nie jest niezgodne z prawem? Po lesie wiadomo, że nikt się nie uczepi, ale jeżdżę również po drogach, a posiadanie większej ilości lamp wydaje mi się zupełnie zbędne i niewygodne.
Awatar użytkownika
maciex93

Kolimatory owszem są, inne reflektory tak samo, ale bez poważnych przeróbek typu toczenie dodatkowych elementów, nie zmienisz optyki w C8.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Jest jeszcze jeden sposób na trochę szerszy strumień, wystarczy ten biały pierścień dystansowy skrócić lub zastąpić czymś innym bardziej płaskim. Dzięki temu dioda będzie płycej osadzona, tylko sprawdź najpierw czy można koronkę bardziej dokręcić albo pigułę delikatnie wykręcić bo inaczej będzie wszystko latało ;)

Daszek też można zrobić z foli dyfrakcyjnej, wystarczy zdobyć uszkodzoną matryce lcd,
a uzyskujemy dodatkowo takie "światło pozycyjne" przy jednoczesnym braku oślepiania i dodatkowym oświetleniu pod kołem.

Zdjęcie lipne bo telefonem i za blisko ściany ale widać o co mi chodziło :)
Obrazek

A czy przypadkiem posiadanie więcej niż jednego światła przedniego w rowerze nie jest niezgodne z prawem?
Prawnik zemnie żaden ale nie słyszałem o wymogu konkretnej ilości lampek.
Zresztą po mieście wystarczy tryb low w porywach midi.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
FRANQ_23_PL

Porady fajne, ale efekt ostateczny wygląda jak budżetowa przeróbka tym co było pod ręką. Myślę konkretnie o innym reflektorze i/lub szkiełku. Jak wyjmę reflektor to mam szerokie koło bez spota w środku. Teraz, gdyby to odbić i skupić innym reflektorkiem powinno być to czego bym chciał, ale jakim? Na allegro jest ktoś, kto sprzedaje swoje mody pod nazwą "bociarka" na takiej diodzie jak moja: http://archiwum.allegro.pl/oferta/bocia ... 26295.html .
Efekt świetlny jaki udaje mu się osiągnąć jest dla mnie idealny, no może gdyby strumień był nieco węższy. Jak tam widać stosuje on szkiełka z dużą ilością drobnych oczek/soczewek, może takie coś by mi pomogło?
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

FRANQ_23_PL pisze:Na allegro jest ktoś, kto sprzedaje swoje mody pod nazwą "bociarka"
Ten ktoś to Bocian, jest u nas nawet jednym z adminów ;)

W bocialarkach jest kolimator a tego raczej nie zamontujesz w C8 bo będzie wszystko latało.
FRANQ_23_PL pisze:Porady fajne, ale efekt ostateczny wygląda jak budżetowa przeróbka tym co było pod ręką.
Takie modyfikacje są najlepsze bo spełniają swoją funkcje, są tanie i wyglądają dziko :mrgreen:
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
maciex93

Bocialarka jest tak zaprojektowana i wykonana że mieści owy kolimator. I nie szkiełka a kolimator, takie "coś" zamiast reflektora, co kształtuje wiązkę światła. Szkiełko to szkiełko, proste bez dodatkowych udziwnień, soczewek. Ma za zadanie chronić kolimator czy też reflektor.

Do C8 nie zamontujesz tej optyki tak po prostu.
Trzeba wszystko pomierzyć, dobrać optykę, wykonać odpowiednie dystanse i wszystko spasować.
Da się to niewątpliwie zrobić ale będzie z tym mnóstwo roboty, tyle, że łatwiej by było sprzedać C8 i kupić coś z interesującą cię optyką.
Daszek to najprostsze i najszybsze rozwiązanie na oślepianie. Może te z linka nie są wspaniałe i piękne ale działają i to kosztem 0zł.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić coś własnego, estetycznego.
Awatar użytkownika
FRANQ_23_PL

Ok Panowie, to skoro tak bardzo chcecie mnie zniechęcić do przeróbek (mam na tym polu pewien sukces, bo próbowałem włożyć do reflektora soczewkę z innej latarki i udało się osiągnać wiązkę jaką chciałem, ale jak to umocować?), to jaką latarkę z taką diodą lecz z równomiernym beamem, najlepiej z regulowanym zoomem możecie polecić? Patrzyłem Convoy S2, ale to ma strumień zbliżony do tego, który mam w C8. Może Ultrafire WB-501B? Ale znowu wiązka jest za szeroka...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

FRANQ_23_PL pisze:Patrzyłem Convoy S2, ale to ma strumień zbliżony do tego, który mam w C8.
Obrazek
vs
Obrazek
jak dla mnie nie jest zbliżonym, choć faktycznie na rower może być za wąski.
Polecam zatem Convoya z serii S z kolimatorem 30 stopni:
Obrazek
Awatar użytkownika
maciex93

C8 a S2 to niebo a ziemia.
502b będzie mieć światło jeszcze bardziej skupione niż S2 bo ma głębszy reflektor.
Awatar użytkownika
FRANQ_23_PL

Elsor - ostatni beamshot kozacki, o coś takiego mi właśnie chodziło. ;)
Dzięki wielkie za podpowiedzi. C8 zostaje faktycznie do "długich", a spróbuję jeszcze pokombinować z zaproponowanymi przez Was przeróbkami C8 i raczej dokupię coś z serii S ze sklepiku na "krótkie", bo widziałem chłopaki fajnie je poprzerabiali.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak sensownie przerobić C8 to chętnie się temu przyjrzę.
ODPOWIEDZ