Pomysł na modyfikacje- PRIMUS PrimeLite Race Adventure

co i jak zrobiłem...
Wonsaty

Pomysł na modyfikacje- PRIMUS PrimeLite Race Adventure

Post autor: Wonsaty »

Jak w temacie- chciałbym zmodyfikować swojego Primusa. Mam koncepcję i proszę o zrecenzowanie jej pod względem merytorycznym.

1. Parametrem, którego zmiana interesuje mnie najbardziej jest czas pracy. 3, 7 i 20 godzin odpowiednio dla trybów Hi, Mid i Low są dla mnie mało satysfakcjonujące.
Stąd koncepcja pierwszej modyfikacji- modyfikacja źródła zasilania- w tej chwili są to 4 ogniwa 1,2 V/ 2500 mAh. Podsumowując mam baterię akumulatorów 4,8 V i 2500 mAh. Masa około 120 gramów.
Wydumana modyfikacja zakłada równoległe połączenie 3 ogniw 18650 (zakładam produkt Panasonic’a o pojemności 3400mAh), co daje baterię akumulatorów 3,7V i 10200 mAh o podobnej masie.
Czy napięcie 3,7V będzie wystarczające? Czy też należałoby baterię połączyć z przetwornicą step-up do 5V (skoro latarka działa też na czterech ogniwach 1,5V to rozumiem, że na 5V też będzie pasować). Czy taki układ będzie formą stabilizacji napięcia?

2. Pierwotnie nie brałem pod uwagę zmian w zakresie samej głowicy- za mało lutowałem żeby się za to zabierać bez ryzyka spalenia latarki, siebie i domu:-) Poza tym jasność, zasięg i barwa światła zasadniczo mi odpowiadają, tak samo tryby pracy. Jednak po sugestii ElSor’a poczytałem o XP-G2 i jeśli dobrze rozumiem, wymiana jest technicznie łatwa- wymiary się zgadzają i nie ma konieczności instalowania dodatkowych elementów. Czy XP-G2 jest po prostu bardziej wydajna niż Luxeon Rebel i przy podobnym zapotrzebowaniu na energię świeci mocniej?

Mam nadzieję, że moja idea nie jest kompletnie irracjonalna;-)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ad 2 Światła jest wyraźnie więcej z XP-G2. Skoro podoba Ci się barwa, to można zakupić XP-G2 S2 i wstawić, tylko będziesz musiał choćby pilnikiem podszlifować podłoże 16mm, bo fabryczne ma chyba 15 lub 15,5mm.
Ad 1 Z tego co pamiętam to przy 4V latarka zaczynała słabnąć więc pełną moc miałbyś tylko chwilę na li-ionach. Podnoszenie napięcia trochę mija się z celem, lepiej by było wstawić inny sterownik i cieszyć się znacznie wyższą sprawnością. Głowy nie dam ale może lepsze efekty z fabrycznym sterownikiem da połączenie 2 ogniw szeregowo i nie uszkodzi go przy okazji. Wtedy jednak musiał byś mieć ogniwa zabezpieczone lub układ je nadzorujący. Myślę, że zmiana LEDa na XP-G2 sprawi, że częściej włączysz tryb niższy niż do tej pory i dzięki temu wydłużysz czas świecenia.
ODPOWIEDZ