Oderwał się styk - co zrobić?
Oderwał się styk - co zrobić?
Cześć Wam:)
robiłem montaż tego driverka i oderwał mi się styk tak jak na zdjęciu zaznaczyłem - czy można to jakoś zlutować domowym sposobem - czy lepiej zanieść gdzieś gdzie lutują? Jak uważacie?
Nie chcę czegoś więcej uszkodzić.
Pozdro!
robiłem montaż tego driverka i oderwał mi się styk tak jak na zdjęciu zaznaczyłem - czy można to jakoś zlutować domowym sposobem - czy lepiej zanieść gdzieś gdzie lutują? Jak uważacie?
Nie chcę czegoś więcej uszkodzić.
Pozdro!
- Załączniki
-
- cvcvvcv.jpg (128.96 KiB) Przejrzano 232 razy
Najlepszym sposobem była by zmiana podłoża. Po za tym driverek miał 8*AMC (2,8A) tak? Czyli dużo ciepła do odprowadzenia. Piguła jest solidna i masywna, więc mile widziane było by zastosowanie SinkPad lub Noctigon, żeby te walory wykorzystać. Kolejna rzecz która wzbudza wątpliwości to to coś co jest pod podłożem diody jest to pasta czy klej, bo jakieś przezroczyste wygląda, a nie znam dobrego kleju ani pasty o takim transparentym wyglądzie.
Samo urwanie też nie wyraźne, rozumiem że pad (styk) jest na przewodzie bo odkleił się od podłoża? Jeśli tak to zerwa na jest ścieżka i ciężko będzie solidnie przylutować przewód więc wymiana podłoża jest najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.
Samo urwanie też nie wyraźne, rozumiem że pad (styk) jest na przewodzie bo odkleił się od podłoża? Jeśli tak to zerwa na jest ścieżka i ciężko będzie solidnie przylutować przewód więc wymiana podłoża jest najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.
Zakup to nie problem, koszt to ok. 5-7zł, zapytaj na forum, Dariusz70 może ma, Greg na pewno ma w ofercie.
Inna sprawa przelutowanie diody, w sumie to nic trudnego ale ja też pierwszy raz miałem stracha że zniszczę diodę. Jeśli czujesz się na siłach sam to zrobić to tylko podłoże zakup, jeśli masz obawy to możesz poszukać kogoś z forum w okolicy w okolicy kto wie o co biega, lub napisać do mnie lub innego modera na forum na PW. Zrobię Ci to po kosztach wysyłki i podłoża jeśli masz kilka dni czasu na przesyłki.
Ten klej to pewnie silikonowy, nie najlepsze rozwiązanie zwłaszcza przy dużych prądach. W połączeniu z tym niskiej jakości podłożem może powodować spore spadki jasności w wysokich trybach.
Inna sprawa przelutowanie diody, w sumie to nic trudnego ale ja też pierwszy raz miałem stracha że zniszczę diodę. Jeśli czujesz się na siłach sam to zrobić to tylko podłoże zakup, jeśli masz obawy to możesz poszukać kogoś z forum w okolicy w okolicy kto wie o co biega, lub napisać do mnie lub innego modera na forum na PW. Zrobię Ci to po kosztach wysyłki i podłoża jeśli masz kilka dni czasu na przesyłki.
Ten klej to pewnie silikonowy, nie najlepsze rozwiązanie zwłaszcza przy dużych prądach. W połączeniu z tym niskiej jakości podłożem może powodować spore spadki jasności w wysokich trybach.
Tu jest zastosowany klej silikonowy bardzo mocny.
Trzeba po wcześniejszym zdemontowaniu drivera pogrzać pigułę.
W trakcie grzania odlutuje się dioda - zdjąć.
Po mocnym podgrzaniu klej puści.
Wyczyścić pigułę, wyrównać. Zalutować diodę na nowym podłożu.
Całość złożyć na dobrej paście lub kleju termoprzewodzącym.
Ewentualnie może da się prościej. Lekko oskrobać okolice urwanego padu.
Jeśli jest resztka padu prądowego to może da się przylutować kabelek.
Trzeba po wcześniejszym zdemontowaniu drivera pogrzać pigułę.
W trakcie grzania odlutuje się dioda - zdjąć.
Po mocnym podgrzaniu klej puści.
Wyczyścić pigułę, wyrównać. Zalutować diodę na nowym podłożu.
Całość złożyć na dobrej paście lub kleju termoprzewodzącym.
Ewentualnie może da się prościej. Lekko oskrobać okolice urwanego padu.
Jeśli jest resztka padu prądowego to może da się przylutować kabelek.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Jeśli jest ponad 1,5A w diodę, to strasznie słabe odprowadzanie ciepła jest. Przy takich prądach latarka wyraźnie ciepła jest po 3 minutach. Po 15 by parzyła na tyle, że byś jej nie utrzymał w rękach.gapet69 pisze:na najwyższym trybie ok 15 minut ciągłego świecenia obudowa latarki jest wyraźnie ciepła.
Jaka to jest dokładnie latarka ?