Witam
Mam latarkę fenix pd 30 była zasilana bateriami ENERGIZER CR123A 3V 1500mAh ale w końcu zdecydowałem się na akumulatorki wiec kupiłem POWERIZER RCR123A 3V 800mAh.
Po włożeniu kompletu do latarki latarka nie pracuje napięcie zestawu 6.4V. Ale gdy włożę 1 akumulatorek i rozładowana baterie latarka zaczyna śmigać napięcie 5.9V
I dlatego mam 2 pytania czy można łączyć baterie z akumulatorkiem?? moim zdaniem raczej nie bo wyższe napięcie w akumulatorku będzie dążyć do wyrównania napięcia w zestawie i w ten sposób będzie niby "naładowywać" zwykła baterie. Może ktoś kto ma większe doświadczenie się wypowie pozdrawiam
Fenix pd30 baterie
- pegasus_sis
No właśnie też mnie to dziwi bo z tego co się dowiedziałem to muszą być akumulatorki które mają 3V
[ Dodano: 9 Czerwiec 2014, 23:41 ]
Wypowie sie ktos w sprawie tego czy mozna laczyc baterie i akumulatorki w jednym urzadzeniu.
[ Dodano: 9 Czerwiec 2014, 23:41 ]
Wypowie sie ktos w sprawie tego czy mozna laczyc baterie i akumulatorki w jednym urzadzeniu.
Ostatnio zmieniony sobota 07 cze 2014, 20:34 przez Dabalwwy, łącznie zmieniany 1 raz.
- zespół_kolba.pl
- Kontakt:
Zgodnie z naszym stanem wiedzy nie należy stosować baterii/ akumulatorków o różnych napięciach. W związku z czym nie należy łączyć akumulatorków z baterią.
Otrzymaliśmy też oficjalne pismo od Fenix, aby nie stosować w ich latarkach akumulatorków RCR, z uwagi na zbyt wysokie napięcie. W związku z tym do PD30 należy stosować baterie CR123.
Otrzymaliśmy też oficjalne pismo od Fenix, aby nie stosować w ich latarkach akumulatorków RCR, z uwagi na zbyt wysokie napięcie. W związku z tym do PD30 należy stosować baterie CR123.
- pegasus_sis