C3, RC-G2 czy RC-I3

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
maba

C3, RC-G2 czy RC-I3

Post autor: maba »

Jako że to mój pierwszy post; serdecznie witam wszystkich forumowiczów! Wprawdzie wasze forum dopiero powoli poznaje, ale już mi się podoba, a jakże! Ok, koniec tego słodzenia, przejdźmy do meritum sprawy :wink:

Szukam niewielkiej latarki EDC, która będzie początkiem przygody w waszym światełkowym świecie. Jako że budżet na początek skromny (~100zł) to nie oczekuję cudów, jednak nie lubię też kiczu - więc zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze upragnionej latarki.

Mam na oku trzy świecidełka:
  • - RC-G2, od Calineczki (mam nadzieje że jeszcze coś by się znalazło? :smile:);
    - RC-I3 (ciekawa - 3 źródła zasilania);
    - C3 z Q5 (o tej zupełnie nic nie wiem, ale wygląda nieźle).
Skłaniam się ku wyrobowi naszego Administratora, czy słusznie? Może na początek coś innego? Poradzicie?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Witaj Maba ;-)

Dzięki że zauważyłeś moje wypociny ;-)
Coś się znajdzie, jak nie teraz to niebawem ;-)
pozycja druga moim zdaniem do odrzucenia z powodu braku trybów. Uwierz-przydatna sprawa. C3ka z przedłużka jak nabardziej godna polecenia. Między modowaną przeze mnie RC-G2 z tą C3ką będziesz miał róznice w zasięgu raczej mocno na korzyść RC-G2, C3ka w trybie maksymalnym pewnie dłużej poświeci. To tak na pierwszy rzut oka...sprecyzuj do czego chcesz uzywac latarki...do czytania książki w nocy (c3ka lepsza chyba, ale nie pamiętam jaki ma LOW za to więcej światła rozproszonego)...czy świecenia na naście, dziesiąt metrów ....RC-G2 ma większe skupienie wiązki...
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Hej :)

Wybór pierwszy - bardzo OK - sprawdzona, na pewno działa idealnie po przejściu przez ręce Calineczki, będziesz zadowolony. Idealna do wyjścia na dwór i do jasnego poświecenia w domku. Aha, mozna kupić "golasa" prosto z DX, ale moim zdaniem nie warto - dopiero po przeróbce Calineczki latarka ta nabiera idealnego kształtu - dzieki trybom, wiekszej mocy i poprawkom mechanicznym.

Wybór drugi - nie znam samej latarki, ale sprzedawca kituje jak szalony - nie "amerykancka" tylko chińska, podobnie jak dwie inne wymienione... co za "lukseon CREE 4" ? Jaka anodyzacja? Bzdury moim zdaniem. A kupic możesz ją za około 16 dolarów (w przeliczeniu około 48 złotych) TUTAJ.

Wybór trzeci - bardzo fajna, funkcjonalna latarka. Przyda sie na dworze, choć nie tak dobrze jak RC-G2, idealna do domu. Sam mam i uzywam z przyjemnością. Tylko malutkie "ale" - zazwyczaj wymaga drobnych poprawek mechanicznych na początku. Poczytaj więcej TUTAJ. Dla wiekszości to drobiazg łatwy do poprawienia. Pocztaj też o jasności świecenia różnych małych lampek jeśli chcesz. A kupisz ją TUTAJ za około 21 dolarów, czyli mniej wiecej 63 złocisze
Ostatnio zmieniony niedziela 28 gru 2008, 12:46 przez Pikom, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
maba

Dzięki chłopaki za szybkie i konkretne odpowiedzi - to lubię. Czyli już wszystko jasne, wybór padnie na RC-G2 :wink:

Jeszcze mam pytanie, dt. źródła zasilania. Rozumie że różnica pomiędzy aku/alkaliczna a litową będzie spora? Jeśli tak, gdzie w Polsce (i za ile) kupie dobrą baterię litową wraz z ładowarką?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

RC-G2 nie zasilamy z akkusa litowo-jonowego. Ani oryginału, ani tych zmodowanych przeze mnie. Jako najlepsze moim zdaniem zasilanie polecam akumulatory Sanyo Eneloop, o nich samych i ładowarkach tez troche u nas znajdziesz ;-)
Awatar użytkownika
maba

To się nawet dobrze składa; mniej zawracania głowy z litowymi :razz:
O ładowarkach i akumulatorkach oczywiście wiem - powiedzmy, że siedzę w temacie. Zamiast Eneloopów, mam Recyko - w testach wypadały delikatnie lepiej od tych pierwszych.

Dzięki raz jeszcze za pomoc, a resztę ustalimy już prywatnie. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

maba pisze:[...] gdzie w Polsce (i za ile) kupie dobrą baterię litową wraz z ładowarką?
Po pierwsze - dobry wybór, będziesz miał sporo przyjemności z nowego światełka mam nadzieję :)

Tak na przyszłość - jeśli kiedyś zdecydujesz się na zakup jakiejś latarki pracującej na akumulatorach litowych, a koniecznie bedziesz chciał kupować w Polsce a nie sprowadzać, to polecam sklepik Jet-Pol - mają tam chyba najlepsze (zabezpieczone) akumulatorki produkcji AW oraz ładowarki do nich. Adres sklepiku: http://jet-pol.pl/

Jeśli zechcesz sobie tu z nami pobyc na forum, troche porozmawiać i poudzielać sie w zyciu naszej małej ale bardzo sympatycznej społeczności, to będziesz mógł liczyc na rabat w Jet-Pol :) Poczytaj TUTAJ. Nie, nie, nie mam w tym zadnego interesu... poprostu informuję ;)

Przy okazji - poprawiłem w poście powyżej link do opisu problemów z kontaktowaniem w C3-kach.
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ