Oświetlenie bagażnika auta - lampa z "odpadów" za
@skaktus
No to teraz wyjaśniłeś mi wszystko
Tz. nie ma znaczenia jak tniemy byle w wyznaczonych miejscach tz. tniemy na moduły.
Zasilanie jakie powinno płynąć to ok 12V prądu stałego (rozumiem że + i - jest oznaczony na taśmie?) tak aby świeciły w około 50% max mocy. Oczywiście tak jak pisałeś istnieje efekt słabszego światła czym dalej od źródła zasilania co można zredukować podłączając zasilanie w więcej niż jednym punkcie.
Najlepiej jest lutować kabelki do listwy
I to wszystko?
Kurczę ale się cieszę że to jest takie proste
Teraz zostaje tylko sprawa doboru listew/taśmy led, na allegro znalazłem tylko jedne które mają podwójne PCB
Czy znacie jakieś zaufane sklepy w których można kupić dobrej jakości taśmy?
ps
to mój ostatni podwójny post
No to teraz wyjaśniłeś mi wszystko
Tz. nie ma znaczenia jak tniemy byle w wyznaczonych miejscach tz. tniemy na moduły.
Zasilanie jakie powinno płynąć to ok 12V prądu stałego (rozumiem że + i - jest oznaczony na taśmie?) tak aby świeciły w około 50% max mocy. Oczywiście tak jak pisałeś istnieje efekt słabszego światła czym dalej od źródła zasilania co można zredukować podłączając zasilanie w więcej niż jednym punkcie.
Najlepiej jest lutować kabelki do listwy
I to wszystko?
Kurczę ale się cieszę że to jest takie proste
Teraz zostaje tylko sprawa doboru listew/taśmy led, na allegro znalazłem tylko jedne które mają podwójne PCB
Czy znacie jakieś zaufane sklepy w których można kupić dobrej jakości taśmy?
ps
to mój ostatni podwójny post
Gdyby ktoś szukał pomysłu na oświetlenie bagażnika przy pomocy taśmy to tu znajduje się opis jak wygląda to u mnie - taśma montowana na obudowie ruchomej rolety.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
ciekawe ciekawe, nie powiem podoba mi sięFlora pisze:Gdyby ktoś szukał pomysłu na oświetlenie bagażnika przy pomocy taśmy to tu znajduje się opis jak wygląda to u mnie - taśma montowana na obudowie ruchomej rolety.
[url=http://s26.postimg.org/sulokoev9/IMG_2084.jpg]Obrazek[/url]
tylko nie mam rolety ale mam półkę i chyba tam i po bokach podtrzymującego półkę plastiku zamontuję, a konkretnie pod tymi plastikami coś takiego:
Pod półką na zagięciach półki tak aby po otwarciu klapy świeciło w dół.
po bokach pod plastikiem tak aby świeciło pod kontem 45 stopni w stosunku do pionu, do środka bagażnika
ciekawe czy taka taśma:
http://allegro.pl/tasma-60-led-smd-2835 ... 39286.html
będzie się mocno grzała?
Jak długo aby się nie spaliła będzie mogła świecić (chodzi mi o jednorazowe otwarcie klapy bagażnika)
dokładnie - 2 paski po bokach są wystarczające
a jak masz kombi to jeszcze możesz we wnękach na uchwyty klapy walnąć - wtedy wiesz gdzie sięgać i coś tam na podłoże świeci
Kup na czarnym pcb i się nie będzie w oczy rzucać
a jak masz kombi to jeszcze możesz we wnękach na uchwyty klapy walnąć - wtedy wiesz gdzie sięgać i coś tam na podłoże świeci
Kup na czarnym pcb i się nie będzie w oczy rzucać
Ostatnio zmieniony środa 04 cze 2014, 16:14 przez zrazik, łącznie zmieniany 1 raz.
- pegasus_sis