Latarka rowerowa i nie tylko-Convoy S2 ???

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
kuku007

Latarka rowerowa i nie tylko-Convoy S2 ???

Post autor: kuku007 »

Cześć
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam Wszystkich serdecznie.
Wracając do tematu, chciałbym zakupić latarkę którą wykorzystam nie tylko podróżując na rowerze, ale również pieszo dokładnie to chodzi mi o oświetlenie drogi polnej. Z tego co wyczytałem, to polecacie latarki Convoy odpowiednio zmodyfikowane, niestety co do tych modyfikacji to zupełnie się nie orientuję, czytałem o tym trochę, ale nie mogę gdzieś załapać, więc dlatego też proszę Was o pomoc w wyborze odpowiednio zmodyfikowanej, bo sam nie dam rady wybrać, jest to trochę dla mnie za skomplikowane, więc liczę na Waszą pomoc.
Chciałbym aby zakup latarki wraz z ładowarką i uchwytem (ogniwa zakupię troszkę później, chyba nie są konieczne na już ???) był w granicy 100zł. barwa diody przyjemna dla oka, w miarę długi czas działania 4-5h. zmienne tryby świecenia czyli 10% 50% 100%. No i nie wiem na co zwrócić jeszcze uwagę ??? Może moglibyście mi polecić już coś odpowiednio zmodyfikowanego, co będzie spełniało moje wymogi ???
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Convoy S2 jest najtańszą godną polecenia opcją. Dlatego też jest najczęściej polecany. Do oświetlenia polnej drogi to również dobra opcja, z tym że zasięg będzie stosunkowo niewielki.
Czas działania latarki jest uzależniony od ogniwa i prądu konsumowanego przez diodę (w zależności od sterownika). Przy mocniejszych konstrukcjach i trybie 50%, czas działania będzie krótszy od 4-5h. Także pasuje zaopatrzyć się w conajmniej dwa-trzy ogniwa.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

kuku007 pisze:ogniwa zakupię troszkę później, chyba nie są konieczne na już ?? ?
Jeśli nie masz ogniw 18650, to nie poświecisz sobie ;)
kuku007 pisze:w miarę długi czas działania 4-5h
Wkładając sterownik 1,4A i używając trybu 50% jest to jak najbardziej realne (ew trybu 25% w sterowniku 2,8A). Przy takim trybie (prąd 700mA) uzyskasz 300lm, co jest wartością wystarczającą do nie za szybkiej jazdy rowerem po lesie ale mając dostępne więcej mocy, pewnie odpalisz wyższy tryb tracąc 50% czasu świecenia kosztem widocznego wzrostu światła o ok 30%.

Modowany Convoy S2 z neutralną diodą XM-L2 ew XP-G2 lub Nichia 219 + sterownik 4xAMC (1,4A) powinien być odpowiedni dla Twoich potrzeb. Diody XP-G2 i Nichia 219 dadzą delikatnie lepszy zasięg ale też mniejsze skupienie, co będzie mniej korzystne na rowerze. Przy takim założeniu można pominąć poprawki elektryczne, dać zwykłą pastę pod diodę i różnicy w świeceniu nie będzie a pozwoli to zaoszczędzić kilka zł.

https://www.fasttech.com/p/1195020 +
https://www.fasttech.com/p/1137904 lub https://www.fasttech.com/p/1080400 +
https://www.fasttech.com/p/1193005
i nie musisz nic robić w zasadzie, poza odczekaniem ok 4 tyg na paczkę i zaopatrzeniem się w ogniwa w międzyczasie.
kuku007

Cześć
Dzięki chłopaki że mogłem liczyć na Waszą pomoc.
Wracając do tematu, to pisząc o oświetleniu polnej drogi bardziej mi chodziło o spacer, bo czasem wychodząc po żonę do pracy idę właśnie takimi polami, gdzie są z jednej strony jakieś krzory, z drugiej jakieś chaszcze, tym bardziej że chodzę w słuchawkach, więc wolałbym widzieć czy nie czai się na mnie jakiś wyposzczony dzik, a na rowerze takimi polnymi drogami nie jeżdżę, a już na pewno nie nocą, jeśli nocą to tylko drogi utwardzone.
Co do Twojej propozycji ElSor to czy ten Convoy z pierwszego linka jest już jakoś modyfikowany, czy jest to po prostu jedna z kilku wersji które różnią się diodą i sterownikiem ??? Bo z drugiej strony, to jak np. mam zapłacić za tą latarkę z akcesoriami ok. 70-80zł. to może poszukać na portalach aukcyjnych już zmodowanych, gdzie dołożyłbym te 20-30zł. tylko czy biorąc pod uwagę moje wymagania, to czy Convoy bez modyfikacji da radę ??? Postarajcie się mnie zrozumieć, że ja do tej pory korzystam z latarki marketowej za 25zł, która ma pięć jakiś tam diod które świecą, i nigdy nie miałem styczności z Convoy S2 modyfikowaną czy też nie, więc nie mam zielonego pojęcia jak to się będzie sprawować, i jak duża będzie różnica ??? Ciężko mi sobie to wyobrazić.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

kuku007, Convoy z linka nie jest modowany. Dioda jest wklejona na kleju termoprzewodzącym. Przy stosunkowo małym prądzie 1400mA, możesz się pokusić o zakup ww. latarki bez konieczności modowania. Modowane mają zwykle "mocniejsze" sterowniki 2,1 a czasami 2,8A. Na forum są zdjęcia możliwości tych latarek.

Modowane latarki możesz zakupić w forumowym sklepiku lub na allegro.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 cze 2014, 18:13 przez Jacek318, łącznie zmieniany 1 raz.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

kuku007,
Latarka z linka ElSor'a, jest bez poprawek, taka sklepowa,
ale ma 1,4A max i nie powinna ci się zagotować, z czasem będziesz mógł
ją rozkręcić i spolerować podłoże diody i pigułę, dasz jakąś pasta termo pomiędzy
i będzie ci długo służyć.
kuku007

Waszym zdaniem, czy warto dołożyć parę złotych i zakupić tą modowaną??
Wiecie, moja żona wychodzi założenia żeby każdy wydatek był przemyślany, i nie ukrywam że też tak uważam dlatego jestem tu na forum i proszę o pomoc fachowców, ale Wiecie, jej zdanie na temat latarek jest takie, że "kupisz za 20zł. i też będzie świecić, więc po co przepłacać, a ja chciałbym jej pomóż szukać szczęki, jak nacisnę ten zielony guzik w Convoy-u.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

kuku007,
rozejrzyj się w naszym sklepiku, wersji co nie miara.

Ja sam mam modowaną na 2,8A (8xAMC) dioda xm-l2 t6 4c
na sink-padzie ze sterownikiem programowalnym od grega.

szczęka opada, już 2 kolegów zakupiło podobne.

zastanów się tylko czy programowanie ci potrzebne, czy będziesz używał.
max4max

Post autor: max4max »

kuku007 pisze:a ja chciałbym jej pomóż szukać szczęki, jak nacisnę ten zielony guzik w Convoy-u.
Jak ktoś nie widział to nawet 1,4 A zrobi wrażenie, ale zasada jest jedna - jak kupisz to ustaw i zapamiętaj tryb 5% i tak ją pokaż zonie, dopiero po minucie/dwóch przełącz na więcej ;)
kuku007

Przekonaliście mnie co do kupna tej latarki, tylko na stronie fasttech jest ich kilka wersji, a mi zależy na w miarę dużym zasięgu, i jeszcze chodzi mi o to żeby był większy obszar oświetlony, a nie taki punktowy, i dioda aby nie była zbyt męcząca dla oka, więc czy brać ten model polecony przez ElSor ?? Jeszcze raz przepraszam że tak umęczę, ale zależy mi na przekazaniu Wam tego na czym najbardziej zależy.
Uchwyt wybrałem taki:
https://www.fasttech.com/products/1630/ ... t-holder-c
Myślę że da radę.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Obrazek

Takie coś wystarczy?
Jest jeszcze wersja z gładkim reflektorem, niestety pogoda dziś nie pozwoliła zrobić zdjęć, bo mój aparat nie lubi deszczu. SMO ma wyraźniejszy spot, trochę większy zasięg, kosztem minimalnie mniejszej ilości światła na bokach, szerokość świecenia ta sama jak z OP. Opis moda, jak dam rady, wrzucę jutro. Z całym kompletem (latarka, 2 ogniwa, dobra ładowarka USB, uchwyt) można się zmieścić w zakładanym budżecie. Na zdjęciu akurat XM-L2 T6 3C@2,1A. Latarka to Ultrafire S5, wersja z mosiężną pigułą i dobrym włącznikiem.
ODPOWIEDZ