Z racji tego, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałem serdecznie powitać Waszą społeczność. Do tej pory byłem jedynie biernym słuchaczem, jednak postanowiłem się w końcu zarejestrować. Jestem pod wrażeniem wysokiego poziomu kultury na tym forum, to jest rzadko spotykane w czasach, kiedy internet okupują dzieci neostrady. Ale do rzeczy
Po poszukiwaniach power banku na 18650, który by spełniał moje oczekiwania, nie znalazłem nic konkretnego w rozsądnej cenie. Przede wszystkim 90% rozwiązań opiera się na połączeniu równoległym akumulatorów, a z tego co wiem takie rozwiązania mają niska sprawność. Stwierdziłem, ze zlożę coś na własną rękę. Poszperałem trochę i znalazlem kilka gotowych modułów dla 4x18650 i w związku z nimi mam kilka pytań: 1, 2, 3,4
Co do tych rozwiązań, to jak ładować akumulatory? Wystarczy jakieś zródło zasilania 18v, czy musi być jeszcze jakiś uklad pośredniczący miedzy zasilaczem, a płytką? Rozumiem, że w przypadku takich układów raczej odpada podpinanie ogniw o różnych pojemnościach?
Znalazłem też coś takiego: klik
Tutaj myslałem, aby wejścia tych modułów połączyć równolegle, a wyjścia szeregowo. Czy takie połączenie jest w ogóle możliwe?
Które rozwiązanie wg was będzie lepsze?
Pozostaje jeszcze kwestia przetwornicy. Power bank będzie zasilal m.in. urządzenia zasilane z portu USB, wzmacniacz audio na 12v i laptopa na 19v. W związku z tym myślałem o dwóch przetwornicach, jednej dla portu USB np: klik
i jednej z regulacją napięcia np: klik
Czy takie moduły się nadają? Proszę również o ogólne wskazówki.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt
Złożenie power banku 4x18650
Złożenie power banku 4x18650
Ostatnio zmieniony niedziela 20 kwie 2014, 01:21 przez semen, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj
Na początek, proszę popraw posta, uzupełniając polskie litery...
2 i 4 wyglądają rozsądnie, niestety, z powodu braku dokładnych danych nie da się w 100% określić, czy są to balansery, czy tylko ochrona przed przeładowaniem, co niestety jest najpopularniejszym rozwiązaniem.
O ile przetwornica na 5V to nie problem, bo propozycja by się nadawała, o tyle boost-buck to nie najlepszy pomysł, bo tego typu rozwiązania mają niższą sprawność.
Swoją drogą, niezły musi być ten Powerbank, skoro chcesz z niego zasilać laptopa i sprzęt audio...
Pozdrawiam
Na początek, proszę popraw posta, uzupełniając polskie litery...
2 i 4 wyglądają rozsądnie, niestety, z powodu braku dokładnych danych nie da się w 100% określić, czy są to balansery, czy tylko ochrona przed przeładowaniem, co niestety jest najpopularniejszym rozwiązaniem.
O ile przetwornica na 5V to nie problem, bo propozycja by się nadawała, o tyle boost-buck to nie najlepszy pomysł, bo tego typu rozwiązania mają niższą sprawność.
Swoją drogą, niezły musi być ten Powerbank, skoro chcesz z niego zasilać laptopa i sprzęt audio...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Teoretycznie można tym ładować pakiety ale w przypadku 4S musisz mieć 4 odseparowane elektrycznie od siebie źródła zasilania (4 różne zasilacze), bo inaczej w najlepszym wypadku poleci dymek w najgorszym > http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=139035#139035 Lepiej kupić ładowarkę typu IMax B6 i problem z ładowaniem i balansowaniem będzie z głowy.semen pisze:Znalazlem tez cos takiego: klik
Połączenie taniej przetwornicy impulsowej i audio jak dla mnie to skrajne sprzeczności no ale przy zastosowaniu dobrej filtracji powinno być dobrze.
Ile i jakich ogniw chcesz użyć w powerbanku? Bo do zasilania laptopa z 60W minimalnie potrzeba a tyle 4 dobre ogniwa 18650 oddają ale to już praktycznie na maxa.
O ile wierzyć opisom, to przy podobnych produktach sprzedający chwalą się sprawnością w okolicach 80%. Mówisz, że da się uzyskać jeszcze mniejsze straty? Zależy mi na uniwersalności, żeby można było dostosować napięcie do różnych urządzeń, dlatego do tej pory boost/buck wydawało mi się jedyną opcją. Co zatem proponujesz?Pyra pisze:O ile przetwornica na 5V to nie problem, bo propozycja by się nadawała, o tyle boost-buck to nie najlepszy pomysł, bo tego typu rozwiązania mają niższą sprawność.
Może laptop, to rzeczywiście skrajny przykład, aczkolwiek nie myślałem tutaj o biciu rekordów, a jedynie o chwilowym podtrzymaniu lapka raz na jakiś czas z racji padającej w nim baterii. W sumie tutaj głównym problemem mógłby być niewystarczający prąd. Co do audio (w sumie na tym mi głównie zależy) to jest to mały wzmacniacz na ta2024, także myślę, że chwilę pogra.Pyra pisze:Swoją drogą, niezły musi być ten Powerbank, skoro chcesz z niego zasilać laptopa i sprzęt audio...
Z góry uprzedzam, że nie jestem elektronikiem, a jedynie hobbystą z podstawową wiedzą i umiejętnością wyciągania informacji Dlatego szukam gotowych rozwiązań, gdyż raczej póki co nie podołałbym zbudowaniu wszystkiego od podstaw.
EDIT:
Chyba byłoby to najrozsądniejsze rozwiązanie.ElSor pisze:Teoretycznie można tym ładować pakiety ale w przypadku 4S musisz mieć 4 odseparowane elektrycznie od siebie źródła zasilania (4 różne zasilacze), bo inaczej w najlepszym wypadku poleci dymek w najgorszym > http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=139035#139035 Lepiej kupić ładowarkę typu IMax B6 i problem z ładowaniem i balansowaniem będzie z głowy.
W takim razie może mógłbym zrobić pakiet 4S2P? Ogniwa prawdopodobnie wezmę od kolegi woytazo.ElSor pisze:Ile i jakich ogniw chcesz użyć w powerbanku? Bo do zasilania laptopa z 60W minimalnie potrzeba a tyle 4 dobre ogniwa 18650 oddają ale to już praktycznie na maxa.
4S2P już brzmi lepiej ale myślę, że warto także pomyśleć o jeszcze większej ich ilości do takich zastosowań. Ten wzmacniacz przy lekko rozładowanym pakiecie można by zasilić bezpośrednio z aku (max napięcie 16V) także nie wiem czy nie lepiej będzie ładować pakiet do 4,1V na celę (zapewni większą żywotność ogniw kosztem ok 8% pojemności) i pomiędzy pakiet a wzmacniacz dodać diodę prostowniczą, która obniży napięcie do bezpiecznej wartości dla TA2024.
Patrząc jednak na główne zastosowanie - do audio i 5V USB, to może jednak warto zrobić pakiet 3S3P i zasilać bezpośrednio, bez obaw, wzmacniacz a przetwornica do USB też dzięki mniejszej różnicy napięć we-wy powinna mieć odrobinę lepszą sprawność. Zasilanie laptopa wtedy można będzie i tak zrobić z jeszcze mniejszą sprawnością ale przecież to tylko ma być bardzo awaryjnie. Zabezpieczenie wtedy kupisz tanio (w porównaniu z linkami z 1wszego postu) > TE
Patrząc jednak na główne zastosowanie - do audio i 5V USB, to może jednak warto zrobić pakiet 3S3P i zasilać bezpośrednio, bez obaw, wzmacniacz a przetwornica do USB też dzięki mniejszej różnicy napięć we-wy powinna mieć odrobinę lepszą sprawność. Zasilanie laptopa wtedy można będzie i tak zrobić z jeszcze mniejszą sprawnością ale przecież to tylko ma być bardzo awaryjnie. Zabezpieczenie wtedy kupisz tanio (w porównaniu z linkami z 1wszego postu) > TE
Kup gotowy powerbank do laptopów - dostaniesz wybór napięcia, port USB i wszystkie wymagane elementy. Miałem coś takiego, sprzedałem, ale tutaj zobaczysz jak to wygląda:
http://www.swiatelka.pl/printview.php?t ... 37287991a2
http://www.swiatelka.pl/printview.php?t ... 37287991a2
ILPT
Spaliło mi się w Battery Pack`u układ BSM? Zabezpieczał baterie przed rozładowaniem i łączył to tak że działa:D
Teraz mam dwa wyjścia jedno +8,4 drugie -8,4 i trzeci 0. Szukam układu, który to połączy ale nie wiem dokładnie czego szukać.
Czy chodzi o takie coś?
http://rs232.elektroda.eu/?p=477
Teraz mam dwa wyjścia jedno +8,4 drugie -8,4 i trzeci 0. Szukam układu, który to połączy ale nie wiem dokładnie czego szukać.
Czy chodzi o takie coś?
http://rs232.elektroda.eu/?p=477