Testowanie drivera, bez diody
Testowanie drivera, bez diody
Jak testujecie drivery bez podpiętej diody? Jakąś prostowniczą większej mocy dajecie, rezystor?
Chodzi o przetestowanie drivera, w sensie popatrzenie czy daje prawidłowy prąd, pooglądanie na oscyloskopie itd ale bez walenia światem po oczach i co ważniejsze nie przysmażenie diody (pozbawionej niemal chłodzenia przy rozmontowanym sprzęcie).
Chodzi o przetestowanie drivera, w sensie popatrzenie czy daje prawidłowy prąd, pooglądanie na oscyloskopie itd ale bez walenia światem po oczach i co ważniejsze nie przysmażenie diody (pozbawionej niemal chłodzenia przy rozmontowanym sprzęcie).
Dioda prostownicza absolutnie nie! Diody led, białe mają napięcie przewodzenia 2,8-3,5V (pojedyncza struktura) a prostownicza 0,7V.
Osobiście mam takie diody powiedzmy "odpadowe" z uszkodzoną soczewką, z demontażu, o okrutnie zimniej barwie których nie szkoda, właśnie przeznaczone do testowania zamontowane na radiator.
Jeżeli diody prostownicze to kilka w szeregu żeby uzyskać napięcie przewodzenia porównywalne z ledami.
Oczywiście będą się one grzały.
Osobiście mam takie diody powiedzmy "odpadowe" z uszkodzoną soczewką, z demontażu, o okrutnie zimniej barwie których nie szkoda, właśnie przeznaczone do testowania zamontowane na radiator.
Jeżeli diody prostownicze to kilka w szeregu żeby uzyskać napięcie przewodzenia porównywalne z ledami.
Oczywiście będą się one grzały.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
A propos testowania drivera. Właśnie sprawdzam ile leci z driverka nanjg105c. Driver kupiony na fasttechu miał mieć 2,8A. Troszkę pomiary odbiegają od tego co ma być bo daje tylko 2A Reklamować? A co do tematu to warto przetestować driver przed złożeniem latarki ja tak jak maciex93 testuję na jakiś prawie niebieskich diodach przykręconych do radiatora a chwilowo ciepła XMLka na Noctigonie
Hm, dlaczego "absolutnie nie" ? Wg mnie powinno działać tyle, że większa moc będzie się wytracać na regulatorach prądowych. Chodzi Ci o to, że zbyt duża/usmaży regulatory?maciex93 pisze:Dioda prostownicza absolutnie nie! Diody led, białe mają napięcie przewodzenia 2,8-3,5V (pojedyncza struktura) a prostownicza 0,7V.
A może wystarczy zmienić tylko sposób pomiaru (przewody, zasilanie użyte do pomiaru itp).kubaswiatelka pisze:Reklamować?
Zawsze możesz dać 4 diody prostownicze na min 3-5A połączone szeregowo lub diodę Zenera 2,7V lub 3,3V o mocy min 10W. Ja jednak wolę testować na diodzie przyklejonej do radiatora i podpiętej na przewodach kilkunastu centymetrowych o przekroju 0,75mm².arekm pisze:Jak testujecie drivery bez podpiętej diody? Jakąś prostowniczą większej mocy dajecie, rezystor?
-
Tak, chodzi o moc wytracaną na sterowniku, będzie znacznie większa niż podczas normalnej pracy z diodą led.arekm pisze:Hm, dlaczego "absolutnie nie" ? Wg mnie powinno działać tyle, że większa moc będzie się wytracać na regulatorach prądowych. Chodzi Ci o to, że zbyt duża/usmaży regulatory?maciex93 pisze:Dioda prostownicza absolutnie nie! Diody led, białe mają napięcie przewodzenia 2,8-3,5V (pojedyncza struktura) a prostownicza 0,7V.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.