Program ograniczający dostęp do dysku/partycji.
- lord_craven
Program ograniczający dostęp do dysku/partycji.
Witam.
Dostałem do zrobienia "laptoka" (system, stery, programy). Jednym słowem standard. Ale pojawiło się też zamówienie odbiegające od normy. Potrzeba zabezpieczyć dostęp do partycji dla poszczególnych użytkowników. Rodzina wygląda następująco:
- tata (admin)
- mama (user)
- córka (user).
Nie chcę bawić się nadawanie praw w systemie, tylko chciałbym aby córka próbując dostać się na partycje rodziców (ale nie systemową) musiała podać hasło (czyli nie miała dostępu). Nie bawiłem się takimi programami, więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Program ma tylko ograniczać dostęp, nie potrzebuję żadnej innej funkcjonalności.
Dla każdego usera będzie założone w systemie konto z hasłem. System to Win 8.1 64-bit.
EDIT.
Ewentualnie niech będzie to w formie zabezpieczenia folderów i plików znajdujących się na danej partycji.
Dostałem do zrobienia "laptoka" (system, stery, programy). Jednym słowem standard. Ale pojawiło się też zamówienie odbiegające od normy. Potrzeba zabezpieczyć dostęp do partycji dla poszczególnych użytkowników. Rodzina wygląda następująco:
- tata (admin)
- mama (user)
- córka (user).
Nie chcę bawić się nadawanie praw w systemie, tylko chciałbym aby córka próbując dostać się na partycje rodziców (ale nie systemową) musiała podać hasło (czyli nie miała dostępu). Nie bawiłem się takimi programami, więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Program ma tylko ograniczać dostęp, nie potrzebuję żadnej innej funkcjonalności.
Dla każdego usera będzie założone w systemie konto z hasłem. System to Win 8.1 64-bit.
EDIT.
Ewentualnie niech będzie to w formie zabezpieczenia folderów i plików znajdujących się na danej partycji.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 maja 2014, 16:47 przez lord_craven, łącznie zmieniany 1 raz.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Uprawnienia Windowsowe wydają się najprostszym rozwiązaniem.
Załóż katalogi: tata, mama, córka i każdemu z nich nadaj pełne prawa dla odpowiedniego użytkownika, a usuń grupy (np."Użytkownik").
Tata, jako admin, będzie mógł zobaczyć wszystko (chyba, że explicite odmówi mu się dostępu, ale i tak zawsze może to zmienić - jako admin).
Innym rozwiązaniem jest TrueCrypt. Można tym zabezpieczyć partycje i admin nie będzie miał dostępu, jeśli nie zna hasła.
Załóż katalogi: tata, mama, córka i każdemu z nich nadaj pełne prawa dla odpowiedniego użytkownika, a usuń grupy (np."Użytkownik").
Tata, jako admin, będzie mógł zobaczyć wszystko (chyba, że explicite odmówi mu się dostępu, ale i tak zawsze może to zmienić - jako admin).
Innym rozwiązaniem jest TrueCrypt. Można tym zabezpieczyć partycje i admin nie będzie miał dostępu, jeśli nie zna hasła.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
A może tym programem - konkurent TrueCrypta - http://www.dobreprogramy.pl/DiskCryptor ... 18511.html
- lord_craven
- lord_craven
- lord_craven
Ta córka jest na etapie "hany montany" na jutubie.rafalzaq pisze:Na całe partycje najlepsze będą rozwiązania niezależne od systemu jak truecrypt. Bo co z tego, że ustawisz uprawnienia danym użytkownikom jak przyjdzie ktoś (np. sprytna córka) i uruchomi inny system (np. jakiegoś linuksa z płyty czy pendriva) gdzie te uprawnienia nie istnieją.
To by było idealne rozwiązanie, ale z tego co wiem to na razie nie wchodzi w rachubę.fotorondo pisze:A może komp oddzielny dla dzieci??
- lord_craven
Z tym że to już nie byłoby moje zmartwienieptja pisze:nie takie idealne. Traci się panowanie nad czasem, jaki dzieci spędzają przy komputerze.lord_craven pisze:To by było idealne rozwiązanie, ale z tego co wiem to na razie nie wchodzi w rachubę.fotorondo pisze: A może komp oddzielny dla dzieci??
[ Dodano: 19 Maj 2014, 14:24 ]
Właścicielowi laptoka zmieniła się koncepcja. Obyło się bez blokowania partycji/szyfrowania plików.
Dziękuję Wam za pomoc.
Plusiki rozdane.