Tani chiński powerbank

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
Zbychur

Tani chiński powerbank

Post autor: Zbychur »

Jak pisałem w innym temacie, nabyłem takie cudo w "Chińskim Markecie". Chodzi dokładnie o to urządzenie
http://www.banggood.com/2600mAh-Portabl ... 74819.html

Tak to wyglada w środku
Obrazek
Oczywiście fabrycznie te przewody są zalutowane do płytki, ale ja tego ogniwa nie będę wsadzał z powrotem do środka, trzeba dorobić styki, żeby zaaplikować inne ogniwo.
Akumulator w środku ma 727mAh pojemności, więc do deklarowanych 2600mAh troszkę brakuje.
Elektronika wygląda tak...
Obrazek

i druga strona
Obrazek

Teraz jak to się zachowuje podczas pracy. Na stworzonym na szybko stanowisku pomiarowym, przy którym pewnie trzeba wziąć poprawkę, bo straty jakieś będą na tych wszystkich kabelkach, wyszło że ładowanie Galaxy I, ciągnęło z ogniwa niecałe 1,2A
Obrazek

Natomiast ładowanie ogniwa (Panasonic NCR rozładowany do 3,43V) dość mocno odbiega od deklarowanego 1A
Obrazek

Co do napięcia końcowego, to jeszcze trzeba poczekać, bo właśnie ładuję ogniwo i będę znał wynik po zakończeniu.

Po dorobieniu styków powinno zmieścić się tam ogniwo o dł ok 70mm. Jeśli końcowe napięcie ładowania będzie w porządku, to uważam, że można tego używać. Czy warto? Pozostawiam do indywidualnej oceny. Wersja na wymienne ogniwo kosztuje 3$,
http://www.banggood.com/Portable-Mobile ... 89412.html
Miller 102 jest trochę droższy i jego jedynymi wadami są brak zamkniętej obudowy i obsługa tylko ogniw niezabezpieczonych, choć w nowszych wersjach ten ostatni problem znika.

[ Dodano: 18 Maj 2014, 02:30 ]
Zapomniałem dodać. Zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa działa dobrze, powerbank odciął ładowanie kiedy na ogniwie zostało 2,85V.
Ostatnio zmieniony niedziela 18 maja 2014, 09:06 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
fotorondo

Re: Tani chiński powerbank

Post autor: fotorondo »

Zbychur pisze: Miller 102 i obsługa tylko ogniw zabezpieczonych
Chyba chodziło o ogniwa bez zabezpieczenia, te krótsze.
Awatar użytkownika
Zbychur

fotorondo, oczywiście, że tak, późna pora już była i makówa nie funkcjonowała jak należy. Dzięki za czujność.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Ciekawe jak ze sprawnością :roll:
Gluter

Post autor: Gluter »

Najtaniej na pojemność to chyba wychodzi xiaomi powerbank 10400mAh, można dostać za 21$, tylko pełno podrób i trzeba kupować, z dobrego sklepu. Oryginał jest na 4 ogniwach lg 2600mAh.
zardes

Post autor: zardes »

Jeśli możesz to napisz jaką sprawność ma ten powerbank ;)
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Akurat kupiłem 8 takich PB dla znajomych, ale od razu bez ogniw oraz ze stykami/sprężynami dzięki czemu niczego nie trzeba lutować, zapłaciłem jednak 1,77$ :mrgreen:
http://www.ebay.com/itm/121301030087?va ... 1497.l2649
Ogólnie PB jest ok, jednak trochę mi się nie podoba 4,22V końcowego...

PS w każdym prócz czarnego światełko prześwituje :neutral:
Awatar użytkownika
Zbychur

Nie wiem jaka sprawność i chyba się nie dowiem na razie bo wersja którą nabyłem to gotowiec z zalutowanym ogniwem i na bank nie ma zabezpieczenia przed odwrotną polaryzacją, sprawdziłem :razz:, przypadkowo ale sprawdziłem. Zakopciło się z takiego czegoś i nie działa. :oops:
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Mój PB ma jeszcze uC w so-8 na odwrocie.
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Niektóre z tych powerbanków mogą mieć problem z kontrolą napięcia. Wg "konkurencyjnego" forum dotyczy to tych na układzie FM6316CE, oparte na ETA9635 nie są obarczone tym problemem.
Szukając informacji w internecie o tym modelu, zauważyłem że jest dużo odmian jeśli chodzi o elektronikę.
Sam dostałem model z FM6316FE, zatrzymuje ładowanie i rozładowanie w miarę poprawnie (3.0-4.16V).
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Doctore pisze: Ogólnie PB jest ok, jednak trochę mi się nie podoba 4,22V końcowego...
Nie jest tak strasznie. Jak przerobiłem ładowarkę Panasonic DE-A42 tak aby ładowała inne Li-ion i ona także ładuje mi do 4,22V. Następnie delikatnie spada do 4,20V i kończy ładowanie.

Tu akurat jeszcze nie dobiła do 4,22V. Konstrukcja troszkę na partyzanta ale działa:).
Obrazek
ptja

Post autor: ptja »

20mV przy 4,2V to niecałe pół procenta. Skąd macie pewność, że miernik się nie myli? Sam ADC w AVR (nie wiem, czy tam jest AVR, ale to przykład) ma błąd +-2LSB, czyli +-0,2%.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

ptja, dokładnie tak jak piszesz. Dużo osób, które oceniają końcowe napięcie do którego ładuje ich ładowarka, powinna najpierw przyjrzeć się swoim miernikom.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Papier79

Post autor: Papier79 »

Nie jest tak strasznie. Jak przerobiłem ładowarkę Panasonic DE-A42 tak aby ładowała inne Li-ion i ona także ładuje mi do 4,22V. Następnie delikatnie spada do 4,20V i kończy ładowanie.

Tu akurat jeszcze nie dobiła do 4,22V. Konstrukcja troszkę na partyzanta ale działa:).
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_53a91a6048e5d930.jpg]Obrazek[/url][/quote]

Witam wszystkich w tym wątku :)

A teraz pytanko: Czy mógłbym prosić o schemat i rozpiskę dodatkowych części, lub choć fotosesję do takiej przeróbki? Posiadam takie dwie ładowarki do baterii z aparatu panasonic.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Zmierz jaką masz rezystancję termistora w baterii do tej ładowarki. Miernik na 20k i sondy na "-" i na środek czyli "T".

W moim przypadku potrzebowałem rezystancji 9k pomiędzy pinem T i masą.
Akumulator musi być podłączony do styków ładowarki zanim samą ładowarkę podłączysz do sieci, inaczej wykryje brak obciążenia i nie będzie już ładować. Jedynie będzie sygnalizować błąd.
ODPOWIEDZ