Mactronic MLF-1W / DIF-1W

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
persil91

Mactronic MLF-1W / DIF-1W

Post autor: persil91 »

Witajcie,
szukałem lampki przedniej do roweru tak w okolicy 50 zł, która w miarę dobrze oświetlałaby drogę. Wybór padł na produkt firmy Mactronic (MLF-1W lub DIF-1W), bo po przejrzeniu dziesiątek stron stwierdziłem, że jest to chyba najlepszy wybór w tej cenie.

Mam głównie jedno pytanie - jakie najlepsze akumulatorki można do niej zastosować (nie za bardzo się na tym znam)?

Ew. jakby ktoś miał ją na sprzedaż to chętnie kupię (lub wiedział gdzie kupić), bo na allegro w cenie od 60 zł z wysyłką (na innej stronie po 39 + wysyłka, ale niedostępna) :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj.
Niestety ale ta lampka nie zapewni dobrego doświetlenia drogi. Co najwyżej pozwoli zaznaczyć swoją obecność na drodze/ścieżce. Kilka lat temu może i była OK, ale teraz dostępne są znacznie wydajniejsze diody od tej zastosowanej w tych lampkach, która szczerze to typowy chińczyk.
Latarka na porządnej diodzie Cree typu XM-L2 da 2x więcej światła i to z 1 paluszka AA.
Te mactronic dadzą co najwyżej 80lm, a przykładowo latarka C3 z diodą XM-L2 T6 już 180lm z dobrym paluszkiem/akumulatorem, co zapewnia jakiś komfort.

Zerknij tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=140889#140889 może Cię zainteresuje.

Obecnie jedne z najlepszych akku to eneloop, zarówno AA jak i AAA.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

persil91 pisze:Wybór padł na produkt firmy Mactronic (MLF-1W lub DIF-1W), bo po przejrzeniu dziesiątek stron stwierdziłem, że jest to chyba najlepszy wybór w tej cenie.
Znajomy, który ma chyba właśnie taką lampkę przez całą nocną przejażdżkę ze mną nie miał innego tematu niżeli moje latarki. Wpierw były zdania typu "jak to mocno świeci", "to jest niemożliwe" ... skończyło się na tym, że mu zamówiłem Convoya S2 z Chin i tak, jak ja, lubi nocne przejażdżki rowerem.
Jeśli chodzi o ogniwa Ni-Mh, to tylko eneloop ew podobne typu "ready to use" w przypadku problemu z zakupem Sanyo.
persil91

Post autor: persil91 »

Hmm nie spodziewałem się takiej reakcji. W sumie nie potrzebuję jakieś super mocy, ale jeżdżąc wokół jeziora bez lampki o 23 latem to był jednak trochę głupie :D

Mam Twoją latarkę maciez93, kupowałem od Ciebie :) Ale nie pomyślałem, żeby użyć jej do roweru. Polecisz jakiś dobry uchwyt rowerowy?
hoka

Post autor: hoka »

Kolega maciex93 ma w ofercie również uchwyty po 8 pln, sam ostatnio się przyglądałem:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11176
Awatar użytkownika
maciex93

Mocowanie lej lampki (C3) może być nieco kłopotliwe ponieważ ma mniejszą średnicę niż większość latarek i przeznaczonych do nich uchwytów.
Takim nie eleganckim półśrodkiem może być kawałek dętki żeby pogrubić latarkę lub taki uchwyt http://img.dxcdn.com/productimages/sku_21314_1.jpg kolega Bocian miał takie na sprzedaż ale teraz już ich nie widzę.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
max4max

Post autor: max4max »

maciex93 pisze:Mocowanie lej lampki (C3) może być nieco kłopotliwe ponieważ ma mniejszą średnicę niż większość latarek i przeznaczonych do nich uchwytów.
A jaką ma średnicę w tej środkowej części?
Awatar użytkownika
maciex93

max4max pisze:A jaką ma średnicę w tej środkowej części?
17,5mm.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Lampka z tematu może służyć co najwyżej jako światło pozycyjne.
ILPT
ODPOWIEDZ