PROBLEM Z LUTOWNICĄ

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
PieCyk

PROBLEM Z LUTOWNICĄ

Post autor: PieCyk »

Witam. Zakupiłem swoją pierwszą lutownicę ;) tak pierwszą i to za 15zł. Problem jest taki, że nie roztapia cyny, ale to mniejsza z tym, załatwiłem drugą lutownicę i co się okazało ta roztapia cynę ale bardzo dużo jej to czasu zajmuje no i cyna nie łapie miedzianego drutu. Kalafonię mam oczywiście. Cyna też zakupiona z tego samego bazaru co lutownica. Problem z lutownicami czy z cyną?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Przed włożeniem drutu w mocowanie oczyść go jak i wnętrze mocowania. Może być zawalone kalafonią i tlenkami przez co spada prąd i masz efekt słabego grzania.
Dobrze sprawdza się druciak do garnków.
Grot też oczyść, wypaćkaj w kalafonii i miusi łapać cynę. Na groty drut chyba najlepiej 1.5mm2. Nie kupuj gotowych bo to straszne zdzierstwo.

[ Dodano: 17 Maj 2014, 15:45 ]
Te lutownice 100 i 150VA powinny roztapiać cynę w mig.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Zamiast kalafonii można użyć jeszcze polopiryny w tabletkach(niebieski blister) która paręnaście lat wstecz była jej zamiennikiem ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Oj tu bym uważał, jej dym mocno gryzie i dusi, używa się jej prędzej do lutowania drutów w emalii a nie zwykłych czystych miedzianych. Kalafonia jest zupełnie wystarczająca, tania i bezpieczna.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

A ten miedziany drut na groty to przypadkiem nie jest powlekany? Jeśli tak to papier ścierny i do żywego wydrapać, a przede wszystkim styki.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

maciex93 pisze:Oj tu bym uważał, jej dym mocno gryzie i dusi, używa się jej prędzej do lutowania drutów w emalii a nie zwykłych czystych miedzianych. Kalafonia jest zupełnie wystarczająca, tania i bezpieczna.
W PRL-u się nie wybrzydzało ;)

Sam też lutowałem na początku w ten sposób i nie tylko do kabli emaliowanych tylko wszystkiego.

A dym jak dym każdy dusi i nie pachnie fiołkami :)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
PieCyk

Post autor: PieCyk »

Drut prosto z przewodu dzisiaj wyciągnięty. A te oryginalne groty to też jakaś lipa jest. Ta nowa raczej jest czysta bez osadu, a i tak nie daje rady.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Nie wiem co to za cynowy wynalazek bo opisu nie widzę , ale podejrzewam że brak w niej topnika .

Kup porządne spoiwo z Cynela z zawartością ołowiu i topnikiem w rdzeniu a zobaczysz co to komfort lutowania :)

Oczywiście grot z porządnego miedzianego kabla .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Po pierwsze oba groty powinny być z drutu meidzianego, oczyszczonego w miejscu kontaktu celem odpowiedniego grzania. Jeśli ten drugi chiński Hartmann nie grzeje dobrze to on zapewne ma z 30 W max.

Osobiście polecam zakupić lutownicę Lutola z czasów PRL, moc 65 - 80 W. Mam taką w domu jakieś 35 - 40 lat, działa do dziś. Zabija grzaniem dzisiejsze lutownice z targu itd.
ILPT
Ds3

Post autor: Ds3 »

Grot nie jest luźny na mocowaniach?
W tej nowej lutownicy z mocowanie grota na 2 śruby powinieneś zagiąć końce grotu o 180' aby zwiększyć jego wielkość, ponieważ otwór na grot jest dość duży i może źle dociskać.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ