Dobór potencjometru do wiertarki.

....nie pasujące gdzie indziej...
jaromas

Post autor: jaromas »

W wylutowanym triaku nie powinno być zwarcia między wyprowadzeniami.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Wylutowałem triaka i jest zwarcie i dalej na tam którymś jest 20 Ohm. Co mu się stało? Spalił się? Tyle lat w odkurzaczu zarośnięty kurzem działał bez zarzutu. Wymieniłem tranzystor na inny, który nie ma zwarcia i dalej uruchamia pomijając potencjometr...
Co teraz?
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Triak czy tranzystor wymieniłeś? ;)

Sprawdź, czy mikrokontroler zasilanie właściwe dostaje. To wygląda na prosty układ z zasilaniem na diodzie Zenera - uważaj, nie dotykaj nic na płytce, bo wszędzie potencjał wysoki może się pojawić. Sprawdziłbym też, czy na wyjściu sterującym z mikrokontrolera do triaka cośkolwiek się zmienia, nawet zwykłą um-ką powinno się dać zobaczyć.

Pozdrawiam
Marcin S.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Marcin S., myślałem że triak, to taki "skrót" od tranzystor. Dopiero teraz zauważyłem, że to dwa różne pojęcia... Triak ten przykręcony do wygiętej blaszki, która pełni funkcję radiatora to dokładnie takie coś: http://allegro.pl/lispol-triak-16a-600v ... 02695.html Powinno być na nim zwarcie i te 20 Ohm tak jak u mnie?
Jak mam sprawdzić czy coś się zmienia i co to jest um-ka?
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Ech, w takim razie uważam, że nie powinieneś przy tym układzie majstrować, to zbyt niebezpieczne. Przykro mi.

Pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Zbyt duża okazja mi się trafiła z tym regulatorem, żebym ot tak sobie odpuścił. Czym więc jest ta um-ka?
ptja

Post autor: ptja »

Borsuczy, 230V jest naprawdę niebezpieczne. Do gniazdka kup "fabrykę", a kształć się na niższych napięciach... :)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Borsuczy

ptja pisze:Borsuczy, 230V jest naprawdę niebezpieczne. Do gniazdka kup "fabrykę", a kształć się na niższych napięciach... :)
Nie twierdzę, że jest inaczej. Ok, wiem dość, już ja coś wymyślę.

[ Dodano: 17 Maj 2014, 01:36 ]
PS. Mam już ten uchwyt do wiertarki. Jacyś chętni na mini prezentację w forumowym warsztacie?
ODPOWIEDZ