Zestaw do 150zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
arekm

Post autor: arekm »

Cynel to z kolei... firma.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Fakt przez "e" . Cynel sn60pb40 - w miarę tani i ma niską temp. topnienia.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
piotrekk6

Post autor: piotrekk6 »

Dariusz70 pisze:Metody są różne. Ja stosuję taką ze względu na krótkie oddziaływanie temperatury na diodę:

Nakładam cienką warstwę kalafonii na odtłuszczone MCPCB diody. Pigułę także odtłuszczam.
Nastepnie nakładam cynal na pigułę i grzeję od góry wydajną lutownicą aż roztopię cynal (i rozprowadzę po powierzchni styku).
Kładę MCPCB z diodą na pigułę i dociskam. Temperatury wyrównują się. Jeszcze się nie lutuje.
W nacięcie w MCPCB przykładam grot i dogrzewam. Cynal wtedy dopiero upłynnia się i lutuje z MCPCB.

Czas oddziaływania wysokiej temperatury na diodę jest bardzo krótki przy tej metodzie.
Temperatura chwilowo niewiele przekracza temp. topnienia cynalu .
Co masz na myśli mówiąc "wydajną lutownicą"? Moja lutownica to coś takiego: http://images.budujesz.pl/full/67037_0_f.jpg
Jak ta jest za słaba to mogę sobie ewentualnie pożyczyć coś od znajomków.
Też przymierzam się do kupna tego zestawu i chce żeby to była latarka perfekcyjna :)
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Taka nie da rady. Lutola 6b da radę (z tanich) lub przyzwoita stacja lutownicza.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
piotrekk6

Post autor: piotrekk6 »

Ehhh, tak myślałem. Nie ma się co dziwić. Lutownica kosztowała 40zł i kupiłem ja jak miałem 14-15 lat. Wtedy wystarczała :) Lutole 6b jestem w stanie pożyczyć od kolegi. Może nawet uda się ze stacją lutowniczą od znajomego, który pracował w nokii.

@edit
Kolega ma LT-75 ZDZ, czyli raczej nie przylutuje nią MCPCB. Zostaje mi dorwać kolegę ze stacją lutowniczą.
medyk81

Post autor: medyk81 »

Latareczka złożona na oryginalnym MCPCB po polerce, tylko mam mały problem - przy każdym kolejnym włączaniu latarki załącza się ona w następnym trybie - tak na włączniku oryginalnym jak na OMTENie tzn. jeśli wyłączyłem w trybie 50% to włącza się w trybie 100% itd. Zmiana trybów w czasie pracy działa poprawnie. Czym to może być spowodowane? Sterownik jak w proponowanym zestawie.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Latarka musi podziałać w wybranym trybie co najmniej 5s żeby ten tryb się zapamiętał.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ