Wczoraj przyszła paczka z nową latarką do kluczy. http://www.fasttech.com/products/1601/10005040/1663801
Nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia z latarkami (ale pracuję nad tym ), więc to będzie taki zbiór moich uwag, a nie prawdziwa recenzja.
Wykonanie wygląda na dobre. Nie zauważyłem żadnych niedoróbek. Jedynie ten klips (czy jak tam nazwać ten metalowy element) ma trochę luzu i nie wygląda zbyt pewnie. Ale i tak nie będę tego używał. Wraz z baterią trochę waży i nie wszystkim będzie odpowiadać przy kluczach. Ja tam trochę niepotrzebnych rzeczy odpiąłem i mam teraz lżej niż wcześniej.
Ogniwo jeszcze nie dotarło, więc na razie działam na zwykłej baterii. Nie spodziewałem się jakiejś wielkiej ilości światła, ale okazuje się że to mały potworek. Posiadam na razie tylko Convoya S2 ze sterownikiem 2.1A i diodą z barwą 5C, więc z tym będę porównywał. SC03 ma lepszą diodę (XM-L2) od convoya (zwykła XM-L) choć bardzo zimną. Nie wiem jaki to dokładnie odcień, ale 5C z convoya wygląda żółto w porównaniu z tą. Na najniższych trybach SC03 wygląda na trochę jaśniejszą. Choć to może być złudzenie bo daje trochę bardziej skupione światło gdy convoy w miarę równo rozłożone. Średni tryb w convoyu daje podobną ilość światła co wysoki w SC03.
Co do trybów to są 3. Niski, wysoki i strobo. Strobo włącza się poprzez szybkie podwójne naciśnięcie przycisku. Gdy latarka jest wyłączona pierwsze naciśnięcie przycisku włącza tryb niski, a kolejne wysoki. Następne wciśnięcie wyłącza latarkę. można też regulować jasność w niskim trybie. Wystarczy przytrzymać przez chwilę przycisk. Wtedy latarka wskakuje na najniższą jasność i powoli zwiększa ilość światła.
Ogólnie jestem zadowolony. W najniższym trybie cała skrzynka na listy jest oświetlona. Nie muszę już kombinować ze światłem że dojrzeć co leży w skrzynce. Jak włączę wysoki tryb to oświetlone są wszystkie skrzynki i cały korytarz. Jedynym minusem jest zimne światło. Trochę cieplejsze byłoby lepsze, no ale nie można mieć wszystkiego.
Jak tylko dostanę ogniwo to uzupełnię opis. Moduły TP4056 też już dotarły. Nakupiłem ich kilka bo są tanie. W jednym wymieniłem rezystor na 2,2k i teraz ogniwa są ładowane prądem ok. 520 mA. Jeszcze jakiś koszyczek i ładna obudowa by się przydała i będzie ładna ładowarka.
Tania latarka do kluczy
Przyszło w końcu ogniwo, więc od razu przetestowałem. Optycznie nie zauważyłem różnicy między zwykłą baterią a ogniwem w najniższym (tym gdzie trzeba przytrzymać włącznik) i średnim trybie. Natomiast w najwyższym trybie różnica jest bardzo widoczna. Z ciekawości zmierzyłem prąd (z pominięciem tyłu latarki ze sprężyną). W najniższym trybie bateria i ogniwo dają 33 mA. W średnim już z ogniwa idzie 120 mA, a z baterii 110. W najwyższym ogniwo daje 1200 mA, przy baterii udało mi się zmierzyć niestabilne ok 900 mA. Jest moc.