Latarka ala Fenix TK35, 2x18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Ja tam z MR nie miałem nigdy problemów, fakt sugerują chłopcy pewne rozwiązania ale raczej dostajesz to co chcesz. Faktem jest, że chłopaki są mocnymi przeciwnikami overdriving'u ledów ponad prąd katalogowy, ale do Ciebie należy decyzja, jak ma driver działać i jak go zastosujesz.
GozDD

Post autor: GozDD »

A mi się właśnie marzy trochę podkręcona XL-L(2) :twisted:
Po weekendzie do nich napiszę i zobaczymy co na to powiedzą :)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

GozDD pisze:A mi się właśnie marzy trochę podkręcona XL-L(2)
4A w takiej konstrukcji to max. ale możesz sie pokusić o kontrolę temperatury, do tego MR 2007 można spokojnie podpiąć termistor.
GozDD

O większym prądzie nawet nie myślałem :twisted: Kontrola temperatury to dobra sprawa. Aczkolwiek wiem czym grozi dłuższe używanie trybu max w stojącej latarce. 100% byłby jako boost np. po 2s przytrzymaniu przycisku, a ostatni tryb chciałbym jakieś 70%.

[ Dodano: 4 Maj 2014, 10:42 ]
ElSor - nie wiem czemu nie zauważyłem Twojego posta wcześniej. Możesz mi powiedzieć czemu podzielenie AMC na dwie grupy ma zwiększyć sprawność? Czyżby przy sterowaniu przez PWM sprawność spadała?
Szczerze mówiąc chciałbym spróbować czegoś z przetwornicą, kusi mnie stała jasność do końca baterii. Chyba, że ktoś wysunie jakieś sensowne argumenty za AMC to wtedy przy nich zostane
A jeśli nie MRelektronik to ktoś wyżej pisał, że jeden z forumowych Kolegów się tym zajmuje.

Czekam na pieniądze na PayPal i zamawiam :-) Jak przyjdzie i zobaczę co tam siedzi w środku, i ile jest miejsca na driver to będziemy wspólnie kombinować. Aczkolwiek jakieś propozycje odnośnie driverów mile widziane ;-)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

2 grupy dlatego, że rozłożysz np 8 AMC na 6 i 2 szt.
Robisz wtedy tryb max bez PWM - 2,8A, tryb średni 700mA bez PWM i światła masz tyle co wg katalogu a ten sam prąd uzyskany PWMem dałby światła tyle, co 1/4 z wartości katalogowej przy 2,8A czyli na pewno mniej, bo dioda jest mniej sprawna przy 2,8A niż przy 0,7A. Bez problemu wtedy też można osiągnąć niższe tryby bez "cyrków" takich jak np poziom moona zależny od stopnia naładowania akusa. Co też jest ważne tryb średni wtedy jest w pełni stabilizowany w zakresie od ok 3V-4,2V (zależy oczywiście od diody) ale na pewno w znacznie dłuższym czasie, niżeli przy "szatkowaniu" przy 2,8A.
GozDD pisze:A jeśli nie MRelektronik to ktoś wyżej pisał, że jeden z forumowych Kolegów się tym zajmuje.
Na forum jest kilka osób lubiących takie zabawy ale też trzeba mieć na uwadze, że nie każdy ma czas, do tego dochodzi taka sprawa, że biorąc uczciwie 10zl/h byś musiał za takie indywidualne rozwiązanie zapłacić czasem nie mało i to może się nie opłacać ani Tobie ani osobie robiącej taki mod. Jak się robi coś takiego dla siebie, to czas jest darmowy, bo w ramach pasji/nauki ... ;)
GozDD

Czyli sprawa jeszcze do przemyślenia. Książkę z podstawami programowania w Bascomie mam, może uda mi się coś stworzyć. W sumie program bez obsługi grup i tym podobnych nie powinien być zbyt trudny do napisania ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

GozDD pisze:W sumie program bez obsługi grup i tym podobnych nie powinien być zbyt trudny do napisania ;)
W dziale nasze modyfikacje masz min 2 listingi programów w bascomie i min 2 w C. Czytając je ze zrozumieniem wykminisz w 1 dzień coś dla siebie. ;)
GozDD

Czyli muszę przewertować forum :)
Myślę, że najszybciej za tydzień coś powstanie, bo teraz matury...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

GozDD

ElSor - jesteś wielki :mrgreen:
W wolnej chwili będę coś kombinował. Póki co mam takie założenia:
-tryby: moon (0.4%), 6%, 27%, 73% i boost (po 2s przytrzymaniu guzika)
-11AMC, podzielone na dwie grupy - w jednej 3 (tryb 27% bez PWM), a w drugiej 8 (73% bez PWM)
-brak pamięci, start od moon albo 6%
-ochrona ogniwa
-1 klik tryb w górę, 2 kliki w dół

Miejsca na driver jest dość sporo, także AMC nie będzie chyba trzeba na kanapkę upychać. Po tym co przeczytałem, nie wiem czy jest sens się pchać w MRelektronika.

Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

GozDD pisze:Po tym co przeczytałem, nie wiem czy jest sens się pchać w MRelektronika.
Nie ma ;)
GozDD

W razie czego mam nadzieję, że będę mógł liczyć na pomoc tutejszych programistów ;) Ze wszystkim sobie poradzę, tylko z tym mogę mieć (a raczej na pewno będę miał) jakieś małe problemy.
Jakieś propozycje gdzie zamówić? DX, KD czy Meritline (najtaniej)?

[ Dodano: 15 Maj 2014, 14:57 ]
Latarka dziś zamówiona na DX ;)
Doradzicie skąd najlepiej kupić dobre MCPCB? Albo XM-L2 już zalutowane?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Chiny: http://intl-outdoor.com/led-xml2-c-107_ ... f937dbfd42
Polska: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... ms-1143136
Diody na podłożach miedzianych sinkpad i noctigon - bardzo dobre.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
GozDD

Na Allegro znalazłem, ale chińskiego już nie, dzięki za pomoc :)

------EDIT------
Jakaś wersja robocza programu "powstała" - znaczy delikatnie edytowałem program napisany przez Pyra. Jak znajdę chwilę czasu to zobaczę jak to działa w jakimś prototypie :)
Wie ktoś jaka jest średnica drivera w TK35? Bo nie wiem jak płytkę zaprojektować. Ze znalezionych zdjęć wynika, że około 32mm, ale nie chce strzelać.

------EDIT 2------
No i DX mnie w tej chwili bardzo do siebie zraził.
Zamówiłem latarkę 15.05. Do 21.05 cały czas stała ze statusem "Payment Confirmed", sprawdzałem codziennie czy aby nie jest już wysłana. 22.05 nagle pojawił się status, z datą 15.05 :!: "One or more of your items are temporarily out of stock.".
Przed chwilą dostałem e-mail, że nie mają tej latarki na stanie (chociaż na stronie jest normalnie dostępna) i niespodziewają się jej dostawy. Ale oczywiście jak chcę, to mogę poczekać. Napisałem, że domagam się zwrotu pieniędzy, ciekawę kiedy go dostanę...
Liro

Post autor: Liro »

Czytelnicy forum wiedzą jaki mam stosunek do Chin... A mimo to zamówiłem w Hong Kongu układy scalone, których nie miał nikt inny na świecie w ofercie (bo u amerykańskiego producenta zaptrzestano produkcji). Zapłaciłem na proformę kilka ładnych tysi. Przyszły zupełnie inne chipy, których data sheet jest z roku 1998 (praktycznie niesprzedawalne). Na moje maile dotyczące wymiany na właściwy produkt lub zwrot pieniędzy - brak odpowiedzi. Firma od której "kupiłem" ma adres www.vnsky.com

Subject of the post: http://www.vnsky.com/ is a fake (cheated buyer).
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
ODPOWIEDZ