Problem z wycisnięciem ostatnich soków z XP-G2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Hahar

Re: Klon TR-J18

Post autor: Hahar »

smokuxx1987 pisze: Niedługo popełnie wersje na XP-G2.
W XP-G2 na Noctigonie nie mogą wepchnąć więcej jak 2,65 A - driver programowalny od Grega , ogniwo wysoko-prądowe 10A ...
Albo ta dioda ma tak wysokie Vf albo ten typ tak ma i nie zje więcej...
Może na zasilaniu z dwóch ogniw da radę.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Mam selekcjonowane XP-G2 S2 i na njangu 2,8 z jednym ogniwem nie weźmie więcej niż 2,4A, dołożenie jednego AMC nie wiele zmienia (2.45A). Ale na sterowniku z KAI lub
tym z fasttech , łyka więcej, do 2,4A bierze tyle ile daje driver, później jakieś 5-10% mniej. Na przykład mam thrower zasilany 3x18650 równolegle i sterownik z KAI + XP-G2 S2. Driver ma 10xAMC 380mA i w diodę idzie 3,6A, napięcie przewodzenia przy tym prądzie to 3,56V. Więc zastanawiam się czy nie ma to jakiegoś związku z samymi AMC. W tej chwili mam w budowie kolejny thrower na XP-G2 S2 i bedzie zasilany 2x18650 i driver
http://intl-outdoor.com/ld2c-3a-12-cell ... p-732.html
Zobaczymy jak to wyjdzie.

[ Dodano: 4 Maj 2014, 10:13 ]
Aha na sterowniku MR2007 v33 czyli 3,3A zasilanie 4x18650 w szeregu, XP-G2 S2 selekcjonowana dostaje dokładnie 3,3A.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Hahar, ogniwo pewnie masz na myśli takie jak ja. Jest to dosyć dobre ogniwo i przy dobrej diodzie nawet 5A można ciągnąc z niego przez chwilę (później ze względu na małą różnicę napięcia na ogniwie względem napięcia przewodzenia diody prąd zacznie maleć).
Rozładowanie 5A >
Obrazek
Twój problem pewnie leży w samym pomiarze prądu lub(i) spadkach napięcia na stykach akumulatora. Temat wielokrotnie omawiany na forum. Ja do takich pomiarów używam zasilacza labo 0-30V i 0-5A i wiem wtedy jakie napięcie przewodzenia ma dioda wraz ze sterownikiem. Średniej jakości włącznik ze sprężynką potrafi przy 2A wziąć sobie 0,1-0,2V napięcia a to bardzo często zaważy o prądzie max. Mierniki wcale nie są lepsze i typowe amperomierze w multimetrach zjadają w tych samych sytuacjach 100-500mV (zależnie od użytych przewodów i samych mierników).
Awatar użytkownika
Hahar

ElSor tak- SAMSUNG ICR18650-22PM.
Pomiar robiony z pominięciem włącznika trzema multimetrami - i nie chce być więcej.
Przewody dorobione z linki 2,5mm².
Zasilacz mam tylko do 2,5A więc w tej chwili nie mam możliwości pomierzyć wyższych prądów na zasilaczu.
Wychodzi na to że przy XP-G2 jak chce się więcej wycisnąć trzeba zasilać z dwóch ogniw w szeregu...

Zbychur dasz radę zmierzyć napięcie na diodzie przy 3,3A ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Obrazek
Ale sztuka, sztuce nie równa. U mnie z tego co pamiętam było ok 3.6V @2.8A razem z AMCkami.
Awatar użytkownika
Hahar

ElSor pisze: Ale sztuka, sztuce nie równa. U mnie z tego co pamiętam było ok 3.6V @2.8A razem z AMCkami.

Razem z AMCkami? Jak to mierzysz ?
Mam 10 szt- coś może wydedukuję :D
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

No dioda ze sterownikiem była w latarce i włączyłem ją na 100% - zasilanie z zasilacza labo. Dodatkowo podpiąłem multimetr bezpośrednio do piguły i tak kręciłem zasilaczem, żeby wychwycić moment kiedy prąd spada poniżej 2,8A. Było to właśnie w okolicy 3,6V.
Awatar użytkownika
Hahar

ElSor pisze:No dioda ze sterownikiem była w latarce i włączyłem ją na 100% - zasilanie z zasilacza labo. Dodatkowo podpiąłem multimetr bezpośrednio do piguły i tak kręciłem zasilaczem, żeby wychwycić moment kiedy prąd spada poniżej 2,8A. Było to właśnie w okolicy 3,6V.
I pod taki pomierzony zestaw należało by teraz podpiąć ogniwo i zmierzyć napięcie na nim-jak jest niższe od 3,6V pod obciążeniem to nigdy nie będzie tam płynął prąd 2,8A...
Ciekawe jak to się ma dla kilku równolegle połączonych ogniw- oj będą testy. :D

Dzięki

smokuxx1987 mam nadzieję że się nie gniewasz że tak tu debatujemy- ale myślę że to może nam wszystkim się przydać :)
Ostatnio zmieniony niedziela 04 maja 2014, 12:48 przez Hahar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Hahar pisze:smokuxx1987 mam nadzieję że się nie gniewasz że tak tu debatujemy
Temat przeniosłem ;-)
Hahar pisze:I pod taki pomierzony zestaw należało by teraz podpiąć ogniwo i zmierzyć napięcie na nim-jak jest niższe od 3,6V pod obciążeniem to nigdy nie będzie tam płynął prąd 2,8A...
Nie bez powodu wkleiłem charakterystykę rozładowania ogniwa, którego używasz (mam 162szt tych ogniw i do testów wziąłem kilka - parametry niemalże identyczne także Twoje też będzie tak dobre).
Awatar użytkownika
Hahar

ElSor pisze:Nie bez powodu wkleiłem charakterystykę rozładowania ogniwa, którego używasz (mam 162szt tych ogniw i do testów wziąłem kilka - parametry niemalże identyczne także Twoje też będzie tak dobre).
Jeśli tak trzymają napięcia pod obciążeniem to trafiła mi się wyjątkowo uparta dioda ;)
A miałem odpocząć dziś po pracy-a tu się testy szykują :D

PS: dzięki za przeniesienie- może się przydać ;)
Awatar użytkownika
Zbychur

Hahar pisze:Zbychur dasz radę zmierzyć napięcie na diodzie przy 3,3A ?
Teraz akurat driver MR2007 3,3A jest nie zamontowany, czeka na body, ale mogę sprawdzić na takim samym ale 4A również 4x18650 w szeregu. Muszę tylko rozebrać throwera bo teraz XM-L2 tam siedzi. Wieczorem postaram się zmierzyć.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Hahar pisze:...
smokuxx1987 mam nadzieję że się nie gniewasz że tak tu debatujemy- ale myślę że to może nam wszystkim się przydać :)
Nie mam nic przeciwko.
Zastanawiam się jaki prąd puścić w XP-G2 w 2 latarce.
Teraz mam tam 3.1A i jest dość fajny laser.
Testował ktoś okolice 4A na dłuższą meta?
ProLight

Post autor: ProLight »

smokuxx1987 pisze:
Hahar pisze:...
Nie mam nic przeciwko.
Zastanawiam się jaki prąd puścić w XP-G2 w 2 latarce.
Teraz mam tam 3.1A i jest dość fajny laser.
Testował ktoś okolice 4A na dłuższą meta?

W jakim to masz body? Musi być niezła masakra :)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Body to klon TR-J18 kupiłem 3 sztuki.
Jedną sąsiadowi. Jedna jest opisana w dziale nasze modyfikacje i ta 3 jest z XP-G2, czeka na nową pigułe i sterownik.
Awatar użytkownika
Zbychur

Puszczałem 4A w XP-G2 S2 ale jest bardzo gorąco.
ODPOWIEDZ