Wideorejestratory z chin - warto?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Dzięki za filmy. Widzę, że jakość za dnia porównywalna, ciężko wskazać faworyta. Co przeważyło za tym, że jednak wybrałeś mobiusa? Jak temperatura, nie przegrzewa się?
lucky

Post autor: lucky »

pietros pisze:Co przeważyło za tym, że jednak wybrałeś mobiusa?
Obie zamówiłem ale z Mobiusem jeżdżę chyba głównie dlatego, że po prostu... pierwszy dotarł ;)
Postaram się zrobić lepsze porównanie również w nocy bo wydaje mi się, że o ile w dzień dużych róznic nie ma o tyle w nocy LS300W nagrywa lepiej.
pietros pisze:Jak temperatura, nie przegrzewa się?
Potrafi mocno się nagrzać. Radiatory są gorące ale żadnych problemów w działaniu nie zanotowałem.

Krótkie podsumowanie:
Mobius:
+ większa uniwersalność
+ dużo lepszy akumulatorek (co w sumie wpływa na powyższe)
+ częste aktualizacje oprogramowania zwiększające użyteczność kamerki
+ duży wybór akcesoriów
- do zmiany ustawień wymagany jest komputer albo telefon z androidem
- nie ma podglądu nagrywanego obrazu
- mocno się nagrzewa

LS300W:
+ podgląd obrazu (duży plus przy wykorzystaniu jako kamerki w aucie)
+ możliwość zmiany wszystkich ustawień z poziomu kamerki
+ czujnik wstrząsów (nie sprawdzałem czy i jak działa)
+ wydaje mi się, że LS300W nagrywa lepiej w nocy ale to jeszcze muszę dokładniej sprawdzić
- w zasadzie brak możliwości pracy bez zasilania (akumulatorek wytrzymuje o ile dobrze pamiętam ze 2-3minuty)
- brak aktualizacji oprogramowania a przynajmniej ja nie mogę ich znaleźć na stronie http://www.givoe.com
- gorsza jakość wykonania

LS300W jeszcze postaram się sprawdzić dokładniej a docelowo nie wiem czy nie sprzedam bo rodzice i tak z nią nie jeżdżą więc jak na razie to leży w pudełku i się kurzy. Wyżej widziałem, że ktoś wspominał o problemach z nadgrywaniem więc mając to na uwadze postaram się to sprawdzić.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

w zasadzie brak możliwości pracy bez zasilania (akumulatorek wytrzymuje o ile dobrze pamiętam ze 2-3minuty)
a to ciekawe, bo moja wytrzymuje ok. 15 minut (cała droga na uczelnię) i jeszcze zostaje trochę prądu. Sprawdzę w warunkach domowych z zegarkiem ile wytrzyma do wyłączenia :wink:
lucky

a to ciekawe, bo moja wytrzymuje ok. 15 minut
To sprawdź. Ja też sprawdzę, może z tym czasem się pomyliłem. W każdym bądź razie Mobius wytrzymuje znacznie dłużej.
Giepeski

Post autor: Giepeski »

lucky pisze: W każdym bądź razie Mobius wytrzymuje znacznie dłużej.
LS300W ma ekran, którego Mobius nie posiada, a co za tym idzie, Mobius wolniej rozładowuje akumulatorek.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Ok, LS300W właśnie się wyłączył po nagrywaniu przez 1h i 5min na baterii... przy włączonym ekranie, ciekawe ile wytrzyma na wyłączonym (tak, jest opcja "screensaver"). Wskaźnik baterii jest lipny, bo po 15 minutach pokazywał 1/3 ;)

Tak więc @lucky ma ewidentnie uszkodzoną baterię. Moim zdaniem nie opłaca się odsyłać, lepiej otworzyć i wymienić. To zwykłe pryzmatyczne ogniwo przemysłowe li-pol, można się nawet pokusić i włożenie tam 2x większego (jest mnóstwo miejsca po bokach).
lucky

pegasus_sis pisze:Tak więc @lucky ma ewidentnie uszkodzoną baterię.
Niekoniecznie ;)
Akurat czasu działania na baterii nie sprawdzałem. Natomiast pamiętam, że w testach bodajże DODa (ponoć to praktycznie to samo) były podane bardzo krótkie czasy działania na baterii i tym się zasugerowałem.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

DOD to DOD ;) LS300W/GT300W to kilka różnych rewizji, brandujący urządzenie też mogą wprowadzać swoje zmiany. Zdarzały się nawet wersje z dużym kondensatorem zamiast baterii ;)
lucky

pegasus_sis, zamawiałeś u GIVOE LIA? Jeśli tak to nasze kamerki nie powinny się różnić.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Dokładnie tam ;) czyli powinieneś mieć minimum godzinę na baterii przy włączonym ekranie
Giepeski

Post autor: Giepeski »

Witam,

Może ktoś zaglądał do środka LS300W, ja na swojego jeszcze czekam, a jestem ciekaw czym się różni wewnątrz, od DOD LS300W.
Gdyby ktoś to robił i miał niechcący przez przypadek foty, no i jej jeszcze wkleił na forum to byłoby całkiem fajnie.

Testował może ktoś funkcję detekcji ruchu w LS300W. Czy jak się jedzie , a przed samochodem pusto, tylko czarny "asfalt" i latarnie lub drzewa w poboczu, to kamerka nagrywa non stop, czy może sporadycznie?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

A co myślicie o takiej kamerce > http://www.ebay.com/itm/141016829673 ?
Ma wyświetlacz LCD, ma dosyć pojemna baterię a do tego wodoszczelną obudowę i szeroki kąt widzenia. Kosztuje 100 baksów więc dosyć rozsądnie.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QppW_0_DuiE[/youtube]

:roll:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1965595

a według tych Mobius ma lepsze wsparcie. Poczytaj co google wypluje ;-)
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Z mobiusem problem z grzaniem się. I brak dobrej obudowy bryzgoszczelnej...
I jeszcze przydał by się sygnał dźwiękowy po rozpoczęciu nagrywania.
arekm

Post autor: arekm »

Tu masz wodoszczelną (można filmować pod wodą) do mobiusa - https://joovuu.com/gb/home/103-mobius-w ... -case.html

Jak się poszuka o mobiusie to różne cuda ludzie robią gdy używają w wysokich temperaturach. Radiatory na obudowę, miedziane blaszki wewnątrz obudowy, oklejenie aluminiową taśmą obudowy ( http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... count=5342 ) itd.

Są też tacy, którzy soczewkę umieszczają osobno od reszty (można kupić odpowiedni kabelek). W efekcie soczewka jest przy szybie, a reszta schowana gdzieś w cieniu np nad osłoną przeciwsłoneczną.

Są również tacy co nic nie robią i jakoś im mobiusy przeżywają.

Jeśli chce się używać mobiusa w aucie i bateria li-on ma jedynie spełniać funkcję "zakończ zapis plików po odcięciu zasilania" to lepiej zamiast baterii użyć odpowiedniego kondensatora .

U mnie problemu z przegrzewaniem się mobiusa nie ma ale ja użytkuję na rowerze.
Ostatnio zmieniony niedziela 04 maja 2014, 18:34 przez arekm, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ