Lampka rowerowa +-150 prośba o opinie
Lampka rowerowa +-150 prośba o opinie
Witam Szanownych Kolegów/Koleżanki
Stoję przed dylematem zakupu lampki. Najprawdopodobniej zamówienie będzie w Chinach. Pewnie coś na T6 no i żeby to chwilę poświeciło, bo mogą się trafić kilku godzinne wypady na pewno coś zasilane 18650 (cztery to tak myślę minimum). Co do ceny to fajnie było by się zmieścić w 150zł.
Póki co wybór padł na
SKY RAY J58 4 *CREEXM-L T6 2600LM 4800Mah LED Bicycle Light and Headlight (4 x 18650 Battery)
Bardzo proszę Was o radę czy słuszny wybór, ew. polećcie coś fajnego.
Stoję przed dylematem zakupu lampki. Najprawdopodobniej zamówienie będzie w Chinach. Pewnie coś na T6 no i żeby to chwilę poświeciło, bo mogą się trafić kilku godzinne wypady na pewno coś zasilane 18650 (cztery to tak myślę minimum). Co do ceny to fajnie było by się zmieścić w 150zł.
Póki co wybór padł na
SKY RAY J58 4 *CREEXM-L T6 2600LM 4800Mah LED Bicycle Light and Headlight (4 x 18650 Battery)
Bardzo proszę Was o radę czy słuszny wybór, ew. polećcie coś fajnego.
Parametry lampki i akumulatora wg opisu wydają się brzmieć sensownie, jednak w trybie najwyższym może nie starczyć energii na 4 godziny ciągłego świecenia. Pewne jest też to, że diody będą emitować światło zimne a to nie każdy lubi (ja nap wolę neutralno-ciepłe do jazdy na rowerze).
Gdzie dokładnie chcesz kupić tą lampkę?
Gdzie dokładnie chcesz kupić tą lampkę?
Jak popatrzysz na linki z mojego podpisu, to będziesz miał pewien zarys tego, co ja preferuję. Lubię przede wszystkim mieć pełną kontrolę nad światłem na kierownicy, dlatego mam 4 latarki na kierownicy najczęściej. Dzięki temu mogę ustawić je tak, żeby widzieć szeroko jak i daleko jednocześnie bez męczenia oczu. Latarka, którą chcesz kupić ani żadna podobna tego typu nie dała by mi takiej satysfakcji z jazdy nocą jak właśnie posiadane przeze mnie Convoy-e. Za 150zł jednak kupisz tylko 2 takie latarki, ładowarkę, 2 uchwyty i na 4 ogniwa już ledwo starczy. Pewne jest to, że światła będzie wystarczająco dużo i na pewno lepiej będziesz mógł je ukształtować niż z 1 latarki. Nie będę namawiał na takie rozwiązanie ale powiem, że wiele osób jeździ z 1 latarką i jest zadowolona.
-
Z mojej strony dodam, że jeśli jest inna oferta bez ogniw 18650 to lepiej wybierz tą opcję, gdyż pojemność tych akumulatorów jest kilkukrotnie zaniżona. W moim przypadku w zestawie 18650 UltraFire o deklarowanej pojemności 4000mAh było ok. 600-800mAh. Lepiej kupić na znanym portalu aukcyjnym ogniwa Sanyo w cenie ok. 10zł/sztuka i mieć pewne 2600mAh lub dla burżujów Panasonica 3100/3400mAh za 35zł/sztuka
Ostatnio zmieniony wtorek 29 kwie 2014, 21:05 przez tumich, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolega dobrze mówi - ma świętą rację. Sprzedawcy oszukują i z reguły te akumulatorki są bardzo lekkie.tumich pisze:Z mojej strony dodam, że jeśli jest inna oferta bez ogniw 18650 to lepiej wybierz tą opcję, gdyż pojemność tych akumulatorów jest kilkukrotnie zaniżona. W moim przypadku w zestawie 18650 UltraFire o deklarowanej pojemności 4000mAh było ok. 600-800mAh. Lepiej kupić na znanym portalu aukcyjnym ogniwa Sanyo w cenie ok. 10zł/sztuka i mieć pewne 2600mAh lub dla burżujów Panasonica 3100/3400mAh za 35zł/sztuka
Ale dobre ogniwo kupisz za 20 zł samsunga, które dobrze trzymają.
Ostatnio zmieniony środa 30 kwie 2014, 01:02 przez skalka88, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Kolego, przyhamuj, bo wcinasz się w różne tematy nabijając posty, a życie chyba niedługo pokaże dlaczego...
Pozdrawiam
Czy jesteś może spokrewniony z Yodą?skalka88 pisze:Ale dobre ogniwo kupisz za 20 zł samsunga, które dobrze trzymają.
Kolego, przyhamuj, bo wcinasz się w różne tematy nabijając posty, a życie chyba niedługo pokaże dlaczego...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam serdecznie, jako nowy user i żeby nie zakładać tych samych tematów podłączam się do tego. Chciałbym kupić fajną szeroko świecącą lampkę z przeznaczeniem na rower. Nie do lasu a na asfaltowe boczne drogi ( mieszkam w górach mam ich sporo wkoło siebie)
Chciałbym w kwocie 200 -250 zł zamknąć lampkę , uchwyt na rower, akumulatorki z ładowarką.
fajnie jak będzie świecić dość szeroko i średnio daleko(aby nie oślepiać w razie w kierowców samochodów) Co możecie polecić sprawdzonego ? Może być przerobiona przez kogoś kumatego z forum.
Chciałbym w kwocie 200 -250 zł zamknąć lampkę , uchwyt na rower, akumulatorki z ładowarką.
fajnie jak będzie świecić dość szeroko i średnio daleko(aby nie oślepiać w razie w kierowców samochodów) Co możecie polecić sprawdzonego ? Może być przerobiona przez kogoś kumatego z forum.
- lord_craven
Sprawdź w sklepiku oferty sprzedaży Conwoy S2 lub S3, ewentualnie X1 od Grega.
Edyta.
Tak jakoś nie po polskiemu napisałem
Edyta.
Tak jakoś nie po polskiemu napisałem
Ostatnio zmieniony środa 07 maja 2014, 11:28 przez lord_craven, łącznie zmieniany 1 raz.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
- lord_craven
Na rower wszystko się nada. Tylko czy potrzeba Ci czegoś co oświetli drogę na kilka setek metrów w najmocniejszym trybie. A mając jakąkolwiek latarkę z forum musisz wziąć pod uwagę to że będziesz oślepiał innych użytkowników drogi. Poczytaj, porównaj a dopiero potem podejmij decyzję. Przy czytaniu poszukaj tematu o "daszkach" które zapobiegają oślepianiu innych.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SolarForce S2200 na rower to przesada Chyba nie chcesz żeby kierowca jadący z naprzeciwka oślepł i wypadł w pole? Za taką kwotę możesz kupić dwie latarki Convoy S2, mocowania, baterie i inne rzeczy, wtedy będzie dużo lepiej oświetlona droga niż w przypadku jednej latarki. Dwie latarki to bardzo dobra kombinacja, w przypadku S2 możesz mieć ładnie boki rozświetlone a przy tym dostateczny zasięg. Natomiast jakbyś miał S2 w połączeniu z C8/M1 które świecą w miarę daleko to będziesz miał zasięg w połączeniu z oświetleniem tego co jest tuż przed kołem. Zakładam że nie miałeś latarki na XM-L2 napędzanej prądem 2.1A/2.8A. Ja jeżdżę z jedną latarką S2 i mi starczy tryb średni, nawet na nim jeśli skierujesz ją przed siebie to razi kierowców co sygnalizują błyskając długimi
Nie napisałeś po jakiem terenie jeździsz i o jakiej porze. Co innego noc a co innego powrót o zmierzchu. Co innego wydeptane leśne ścieżki, a co innego downhill. Jeśli nie jesteś ekstremistą to brałbym coś w stylu Philips SafeRide 80 czy Roxim RX-5. Niektóre modele są zasilane przez 18650 a jesli nie to można zrobić i tak tanka z akusów.
PS.
Ostatnio doświadczyłem olśnienia przez rowerzystę. Też lubię moc i światło ale nikt świadomy mocy nie ślepi przechodniów a tym bardziej samochody. Stąd też moje ukierunkowanie w stronę latarek spełniających jakąś tam normę rozkładu światła.
PS.
Ostatnio doświadczyłem olśnienia przez rowerzystę. Też lubię moc i światło ale nikt świadomy mocy nie ślepi przechodniów a tym bardziej samochody. Stąd też moje ukierunkowanie w stronę latarek spełniających jakąś tam normę rozkładu światła.
Obie latarki mają dobre odcięcie, ale cena jest nieadekwatna do tegoż odcięcia. Równie dobrze do np. X2 można dołożyć daszek z czegokolwiek (ja na szybko robiłem z kartonu) i efekt jest podobny. Moim zdaniem nie warto płacić po 300 zł za takie lampki, skoro można mieć podobne rozwiązania za pół ceny.kisi pisze:Nie napisałeś po jakiem terenie jeździsz i o jakiej porze. Co innego noc a co innego powrót o zmierzchu. Co innego wydeptane leśne ścieżki, a co innego downhill. Jeśli nie jesteś ekstremistą to brałbym coś w stylu Philips SafeRide 80 czy Roxim RX-5. Niektóre modele są zasilane przez 18650 a jesli nie to można zrobić i tak tanka z akusów.
PS.
ILPT