Taka CR-ka przy kości z XR-C na pokładzie
Taka CR-ka przy kości z XR-C na pokładzie
Witam, dziś chciałem przedstawić moją kolejną latarkę, zbudowałem ją gdyż stałem się posiadaczem nowej diody XR-C bin P3 coś koło 80lm z 1W. Jako iż led ten posiada bardzo małe pole emitujące światło, pozwala na lepsze skupienie przez reflektor. Driver który użyłem to nowy step-up Edima z protekcją ogniwa które odłącza zasilanie leda coś koło 2,8V ale na ten temat w osobnym wątku. Co ciekawego mogę napisać na ten temat to to iż latarka zbudowana na tych samych podzespołach jednak innej mocniejszej diodzie Q5 nie pozwala uzyskać tak dobrych wyników jeżeli chodzi o pomiar luksometrem. Cree XR-C bin P3 w reflektorze z DX 26,5mm sterowane prądem 1A , szybka poliwęglanowa z powłoką pozwala uzyskać 12500 luxów z 1 metra natomiast dioda Q5 w tych samych warunkach uzyskuje 9400 luxów . Faktem jest że z Q5 światła jest więcej niż z XR-C jednak to że tę drugą można lepiej punktowo skupić decyduje o większym natężeniu punktowym mimo że jasność leda jest sporo słabsza w porównaniu z Q5. Całkiem fajne wyniki uzyskamy stosując ją z refami 18mm z DX, beam jest nieporównywalnie lepszy niż z diodą XR-E, jeżeli komuś zależy na jak największych natężeniach światła punktowo to polecam do dużych refów SMO. Oto fotki winowajcy
Na następnym zdjęciu od lewej Q5 1,1A ref 26mm SMO, XR-C P3 1A ref 26mm SMO, Q5 sku 7880 ref 18mm SMO
Tu ta sama kombinacja jednak tak ustawiłem przesłonę by było widać jasność poszczególnych beamów
Zwróćcie uwagę na to jak różnią się beamy Q5 i XR-C mimo że zastosowałem ten sam ref 26mm.
Tu widzimy jak świecą na odległość około 120-130metrów, od lewej Q5 po prawej XR-C czyli Q5 około 250 lum a XR-C około 18o lum.
I na koniec sprawca.
Pozdrawiam
Na następnym zdjęciu od lewej Q5 1,1A ref 26mm SMO, XR-C P3 1A ref 26mm SMO, Q5 sku 7880 ref 18mm SMO
Tu ta sama kombinacja jednak tak ustawiłem przesłonę by było widać jasność poszczególnych beamów
Zwróćcie uwagę na to jak różnią się beamy Q5 i XR-C mimo że zastosowałem ten sam ref 26mm.
Tu widzimy jak świecą na odległość około 120-130metrów, od lewej Q5 po prawej XR-C czyli Q5 około 250 lum a XR-C około 18o lum.
I na koniec sprawca.
Pozdrawiam
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Widać jednak nie zawsze co najmocniejsze to musi być najlepsze , wiem że XR-C są produkowane w dwóch mocniejszych binach niż ten który mam, można więc nieco więcej wykrzesać niż mnie się udało .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Dorobię do niej korpus pod 18650 i w ten sposób będzie dwa w jednym, co potrzebujemy to używamy. Jak skończę to chyba pierwszy raz zrobię aukcję wiecie gdzie, zobaczę czy znajdą się zainteresowani, jak się sprzeda to mam już kolejny pomysł na latarkę z XR-C. Jak kogoś interesuje, podam że latarka na ogniwie unprotected z DX świeci w trybie max 15min następnie sygnalizuje stan aku poprzez 5-6 błysków i przełącza się w tryb low i świeci jeszcze około 3h po czym wyłącza się całkowicie z napięciem na aku 2,8V.