Proszę o pomoc przy wyborze latarki
Proszę o pomoc przy wyborze latarki
Witam wszystkich.
Jestem naprawdę zielony jeśli chodzi o latarki. Wiem jedynie, że moc latarki mierzy się w W/Lumensach. Dlatego też zdrowy rozsądek kazał mi szukać latarki z jak największą ilością lumensów. Znalazłem coś takiego na allegro Ale nie mam zielonego pojęcia czy jest to dobra latarka. Czytając opis ja jako laik mógłbym śmiało stwierdzić, że jest super. Zasięg do 800 metrów, moc aż 5600 Lm. No kosmos! Ale przed zakupem chciałbym się poradzić Was. Jako prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie. Z góry dziękuje za pomoc.
Latarka CREE XM-L T6 5600 Lm
Jestem naprawdę zielony jeśli chodzi o latarki. Wiem jedynie, że moc latarki mierzy się w W/Lumensach. Dlatego też zdrowy rozsądek kazał mi szukać latarki z jak największą ilością lumensów. Znalazłem coś takiego na allegro Ale nie mam zielonego pojęcia czy jest to dobra latarka. Czytając opis ja jako laik mógłbym śmiało stwierdzić, że jest super. Zasięg do 800 metrów, moc aż 5600 Lm. No kosmos! Ale przed zakupem chciałbym się poradzić Was. Jako prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie. Z góry dziękuje za pomoc.
Latarka CREE XM-L T6 5600 Lm
Ostatnio zmieniony piątek 25 kwie 2014, 18:21 przez warold15, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj.
Bardzo dobrze że trafiłeś na forum.
Ta latarka jak i "akcesoria" to śmieci, tak samo jak parametry wyssane z palca.
800m zasięgu to kit, 5600lm to kit do potęgi... 20000W to w ogóle nie mówię.... 20kW to urządzenia w Twoim domu razem wzięte nie mają.
Trzymaj się z dala od takich aukcji, ładowarka i ogniwo z zestawu nadaje się na śmietnik i jest niebezpieczne.
Cały wątek o śmieciach i kitach z allegro http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... &start=405 - ta aukcja właśnie tam się nadaje.
Chcesz dobrą latarkę, to zdefiniuj proszę swoje oczekiwania wobec latarki albo podaj do czego będzie używana a na pewno coś doradzimy, coś co będzie duuużo lepsze od tego co podałeś.
Bardzo dobrze że trafiłeś na forum.
Ta latarka jak i "akcesoria" to śmieci, tak samo jak parametry wyssane z palca.
800m zasięgu to kit, 5600lm to kit do potęgi... 20000W to w ogóle nie mówię.... 20kW to urządzenia w Twoim domu razem wzięte nie mają.
Trzymaj się z dala od takich aukcji, ładowarka i ogniwo z zestawu nadaje się na śmietnik i jest niebezpieczne.
Cały wątek o śmieciach i kitach z allegro http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... &start=405 - ta aukcja właśnie tam się nadaje.
Chcesz dobrą latarkę, to zdefiniuj proszę swoje oczekiwania wobec latarki albo podaj do czego będzie używana a na pewno coś doradzimy, coś co będzie duuużo lepsze od tego co podałeś.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Właśnie tak sądziłem, że w takich aukcjach może być jakiś haczyk. Dziękuje za odradzenie mi kupna tego śmiecia.
Mieszkam na małej działce pod lasem. Dlatego potrzebuje naprawdę dobrej latarki. Czasem w nocy dzieją się różne rzeczy. Począwszy od okolicznych "pijaczków", którzy najwyraźniej zgubili drogę do domu skończywszy na dzikich zwierzętach, które często podchodzą pod działkę.Taka latarka zawsze powinna stać gdzieś w rezerwie. Dlatego potrzebuje sprzętu o bardzo dużej mocy i dość dużym obszarze oświetlenia no i przede wszystkim dość dalekim zasięgu (priorytet), sporym akumulatorze i stosunkowo niezbyt dużej cenie. Myślałem o latarkach typu "szperacz". Wydaje mi się, że na moje potrzeby coś takiego sprawdziłoby się bardzo dobrze. Jak już wspominałem zupełnie nie znam się na latarkach. Dlatego liczę, że otrzymam jakieś propozycje dobrego sprzętu, tutaj na forum.
Mieszkam na małej działce pod lasem. Dlatego potrzebuje naprawdę dobrej latarki. Czasem w nocy dzieją się różne rzeczy. Począwszy od okolicznych "pijaczków", którzy najwyraźniej zgubili drogę do domu skończywszy na dzikich zwierzętach, które często podchodzą pod działkę.Taka latarka zawsze powinna stać gdzieś w rezerwie. Dlatego potrzebuje sprzętu o bardzo dużej mocy i dość dużym obszarze oświetlenia no i przede wszystkim dość dalekim zasięgu (priorytet), sporym akumulatorze i stosunkowo niezbyt dużej cenie. Myślałem o latarkach typu "szperacz". Wydaje mi się, że na moje potrzeby coś takiego sprawdziłoby się bardzo dobrze. Jak już wspominałem zupełnie nie znam się na latarkach. Dlatego liczę, że otrzymam jakieś propozycje dobrego sprzętu, tutaj na forum.
warold15, Twoje oczekiwania poza ceną spełniły by na przykład: Sky Ray King oraz SupFire M6.
Ale koszt latarek z ogniwami jest dość wysoki.
Poczytaj o Convoy C8, dobra cena w stosunku do jakości produktu.
Ale koszt latarek z ogniwami jest dość wysoki.
Poczytaj o Convoy C8, dobra cena w stosunku do jakości produktu.
Nie widzę za dużo tego typu latarek na allegro. Znalazłem używanego Sky Ray Kinga za 150 zł ale bez akumulatorów i nowego Convoya C8 za 80 zł. Czy oby na pewno taki Convoy C8 sprosta moim oczekiwaniom? Jak mówiłem zależy mi na dalekim zasięgu i dużym obszarze oświetlenia. Czy może mimo wszystko warto dołożyć i kupić któryś z tych dwóch pozostałych modeli?
Chyba jednak bardziej interesują mnie latarki z ogniwami. Ciągłe dokupowanie baterii jest bezsensowne. Duża różnica jest między tym Convoyem a pozostałymi modelami ?
Mówisz, że lepiej jest kupować na forum? Ale w takim razie nie mam pewności, że po wpłaceniu pieniędzy na konto otrzymam przedmiot, poza tym na forum sprzedaje się używane sprzęty (chyba). A chciałbym, żeby taka latarka posłużyła mi jakiś czas.
Mówisz, że lepiej jest kupować na forum? Ale w takim razie nie mam pewności, że po wpłaceniu pieniędzy na konto otrzymam przedmiot, poza tym na forum sprzedaje się używane sprzęty (chyba). A chciałbym, żeby taka latarka posłużyła mi jakiś czas.
Wszedłem na TEN temat. Ale nigdzie nie znalazłem informacji, że jest ona zasilana akumulatorkami. Chcę by można ją było ładować pod prądem, a nie ciągle latać do kiosku po paluszki. Chyba, że po prostu nie zrozumiałem tego tematu.
Ostatnio zmieniony piątek 25 kwie 2014, 18:23 przez warold15, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj.warold15 pisze:Mówisz, że lepiej jest kupować na forum? Ale w takim razie nie mam pewności, że po wpłaceniu pieniędzy na konto otrzymam przedmiot, poza tym na forum sprzedaje się używane sprzęty (chyba). A chciałbym, żeby taka latarka posłużyła mi jakiś czas.
Rozumiem, że jako nowy użytkownik forum możesz mieć obiekcje odnośnie bezpośredniego zakupu od innych forumowiczów, lecz mogę Cię zapewnić, że każdą z posiadanych obecnie latarek (patrz sygnaturka na dole mojego posta) kupiłem właśnie od kolegów światełkowców. Pieniądze zawsze przelewałem bezpośrednio na konta i nigdy nie było żadnych problemów z przesyłką. Raz przyszła w południe następnego dnia, gdy pieniądze wysłałem wieczorem poprzedniego.
Interesujący Cię convoy C8 to u mnie UltraFire C8, co w zasadzie na jeno wychodzi, bo raczej jest bez znaczenia jaka nazwa widnieje przed "C8". Kilka razy zdarzyło mi się nią świecić na wyspę odległą od brzegu 400m, mam dobry wzrok, więc widziałem wszystko wyraźnie co się na wyspie dzieje. Zaznaczam jednak, że używam modelu na dwa ogniwa/akumulatory. Mogę jednak odkręcić przedłużkę i świecić na jednym akumulatorku.
Latarki sprzedawane na forum w większości nie są używane, są sprowadzone przez kupujących z jednego z wielu sklepów typu FastTech, po zakupie są poprawiane tak aby ich użytkowanie zapewniało długą i bezpieczną pracę. Głównie chodzi tu o odprowadzenie z diody ciepła, które ona generuje, a które jest dla niej szkodliwe (wbrew obiegowym opiniom, LED-y jednak się grzeją). Poprawiane są też styki elektryczne, dzięki czemu prąd z akumulatora idzie do diody a nie "rozpływa się" po drodze.
Używane sprzęty też się sprzedaje w forumowym sklepiku i nie są to latarkowe odpowiedniki samochodów z allegro. Nawet używana latarka forumowa będzie Ci służyła bardzo długo. Tutaj ludzie dbają o swoje sprzęty, i najczęściej wyprzedają je wtedy, gdy chcą kupić coś innego, najczęściej mocniej świecącego, gdyż jak to ktoś na forum napisał: "Uważaj, bo to wciąga, a choroba światełkowa lubi się rozwijać".
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości - pisz śmiało.
Pozdrawiam serdecznie.
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah
Na forum sprzedaje się różne sprzęty, używane, lub nie. Większość latarek Convoy jest nowa, bo są kupowane i modyfikowane w celu Sprzedaży.
Jeżeli komuś nie ufasz, to poproś o wystawienie latarki na allegro, za dodatkową opłatą pokrywającą koszty prowizji allegro pewno większość osób się zgodzi. Jaka pewność, że dojdzie? Zależy od kogo kupujesz, jak kupujesz od "wyjadacza forumowego" (powiedzmy ponad 100 sensownych postów), to praktycznie nie ma szansy, że nie dojdzie, chyba, że na sprzedawce spadnie meteor, czy inny wypadek losowy.
Administracja dość dobrze dba o sklepik, i osoby, które sprzedawały wątpliwej jakości towar, albo próbowały oszukiwać, są już zbanowane i ich tutaj nie ma.
Tak, że polecam dobrą, poprawioną latarkę. BTW też używam Convoja (S2, C8) i gorąco polecam, w tej ceni nic lepszego
Pozdrawiam.
Jeżeli komuś nie ufasz, to poproś o wystawienie latarki na allegro, za dodatkową opłatą pokrywającą koszty prowizji allegro pewno większość osób się zgodzi. Jaka pewność, że dojdzie? Zależy od kogo kupujesz, jak kupujesz od "wyjadacza forumowego" (powiedzmy ponad 100 sensownych postów), to praktycznie nie ma szansy, że nie dojdzie, chyba, że na sprzedawce spadnie meteor, czy inny wypadek losowy.
Administracja dość dobrze dba o sklepik, i osoby, które sprzedawały wątpliwej jakości towar, albo próbowały oszukiwać, są już zbanowane i ich tutaj nie ma.
Tak, że polecam dobrą, poprawioną latarkę. BTW też używam Convoja (S2, C8) i gorąco polecam, w tej ceni nic lepszego
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255