balansowanie pakietów li-ion i li-pol
Witam, trochę długo nikt nie pisał, ale może ktoś pomoże, a mianowicie. Złożyłem ten balanser w wersji 4s z zasilaczem i zasilam go zasilaczem 18v 1.1A a na wyjściu lm317 daje max 9,53v trochę mało jak na 4s. Nie wiem co źle zrobiłem
Ostatnio zmieniony piątek 25 kwie 2014, 06:30 przez edek152, łącznie zmieniany 1 raz.
Wykonałem zgodnie ze schematem, tan na początku tematu, jest ktoś wstanie sprawdzić ten schemat?
W sumie to twój projekt MordoQu i starałem się złożyć tak jak być powinno na schemacie
W sumie to twój projekt MordoQu i starałem się złożyć tak jak być powinno na schemacie
Ostatnio zmieniony piątek 25 kwie 2014, 06:52 przez edek152, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Rezystor R5 powinien mieć wartość 3k9 a nie 1k. wtedy na wyjściu możesz uzyskać 16,8V.
Niestety takiego napięcia nie uzyskasz, bo 18V to trochę za małe napięcie zasilania, musisz liczyć, że LM do poprawnej pracy potrzebuje około 3V spadku napięcia, dodatkowo układ ograniczenia prądu to kolejne straty. 20 - 22V będzie optymalne.
W Twoim wypadku wszystko się zgadza, zgodnie ze wzorem na napięcie wyjściowe układu LM317
1k + 2k + 470Ω = 3470Ω
3470 / 470 = 7,3829
7,3829 * 1,25V = 9,228V
Oczywiście dochodzi jeszcze tolerancja wykonania elementów.
Pozdrawiam
Rezystor R5 powinien mieć wartość 3k9 a nie 1k. wtedy na wyjściu możesz uzyskać 16,8V.
Niestety takiego napięcia nie uzyskasz, bo 18V to trochę za małe napięcie zasilania, musisz liczyć, że LM do poprawnej pracy potrzebuje około 3V spadku napięcia, dodatkowo układ ograniczenia prądu to kolejne straty. 20 - 22V będzie optymalne.
W Twoim wypadku wszystko się zgadza, zgodnie ze wzorem na napięcie wyjściowe układu LM317
1k + 2k + 470Ω = 3470Ω
3470 / 470 = 7,3829
7,3829 * 1,25V = 9,228V
Oczywiście dochodzi jeszcze tolerancja wykonania elementów.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
no regulowałem ale dużej tam regulacji nie czuć a jak zwiększam woltaż na zasilaczu to czuć w powietrzu ten rezystor, w jednym ze schematów widziałem go pominiętego,
Ostatnio zmieniony piątek 25 kwie 2014, 20:17 przez edek152, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Poszukaj o regulacji, jest to całkiem obszerna procedura, dlatego nie będę jej tu w całości przytaczał.
Po pierwsze, ustawiasz po kolei na każdym segmencie balansera 4,2V, potem regulujesz napięcie wyjściowe części zasilającej na 16,8V, jedna z diod balanserów, może się wtedy nie świecić.
Pozdrawiam
Poszukaj o regulacji, jest to całkiem obszerna procedura, dlatego nie będę jej tu w całości przytaczał.
Po pierwsze, ustawiasz po kolei na każdym segmencie balansera 4,2V, potem regulujesz napięcie wyjściowe części zasilającej na 16,8V, jedna z diod balanserów, może się wtedy nie świecić.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
tak mam ustawione, a nawet 4.21 tylko nie pamiętam czy z obciążeniem, ustawiałem to bez obciążenia,
Ostatnio zmieniony piątek 25 kwie 2014, 20:24 przez edek152, łącznie zmieniany 1 raz.