Czy ktoś z Was robił HIDa na rower??
-
Czy ktoś z Was robił HIDa na rower??
Witam. Dorwałem ostatnio na szrocie lampę z soczewkami i zastanawiam się nad zrobieniem HIDa na rower ale.... . Ale nie chcę mocy 35W tylko powiedzmy 15-20W. Czy istnieją takie palniki i przetwornice??? Czy warte to w ogóle zachodu?? Lampa miała by służyć jako światła krótkie ponieważ ma przysłonę odcinającą jak w samochodach. Nie jest to zbyt duża soczewka więc to też plus lampy na rower. Może udało by się to upakować w jakąś zgrabną aluminiową lub plastikową obudowę a ogniwa w sakiewkę. Pytanie tylko jak to wychodzi cenowo taki nietypowy żarnik i przetwornica?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
skaktus

Tutaj jest wolna amerykanka. Przy mocy 15-20W z HID-a masz podobną ilość światła co z dwóch XM-L2 a są tacy co mają po 3-4 latareczki lub 1 wieloledową.
Pzdr
Sęk w tym, że nie ma czegoś takiego jak homologacja na światła roweroweXenon to już nie zabawka, zwraca uwagę itd. Zacznie się czepiać że brak homologacji itd.

Tutaj jest wolna amerykanka. Przy mocy 15-20W z HID-a masz podobną ilość światła co z dwóch XM-L2 a są tacy co mają po 3-4 latareczki lub 1 wieloledową.
Pzdr
-
kubaswiatelka,
Takie coś sobie zamontuj,
http://latarki.pl/produkty/bez_kategori ... e/613.html
tylko pakiecik i palisz asfalt
Takie coś sobie zamontuj,
http://latarki.pl/produkty/bez_kategori ... e/613.html
tylko pakiecik i palisz asfalt

Witam!
Ja dla sprawdzenia założyłem hida w soczewce samochodowej na uchwyt h7, efekt byl taki że rowerzysta jadący przede mną tak się odwracał, że mało orła nie wywinął
A tak na poważnie, efekt ciekawy z odcięciem górnej lini ale stanowczo za duża soczewka na rower. Mniejszy odbłyśnik mieszczący cały palnik byłby ciekawym rozwiązaniem jednakże mija się to troche z celem ze względu na wielkość systemu i duży pakiet ogniw potrzebny do dłuższego zasilania. Ja jechałem akurat z pakietem 3S3P.
Pozdrawiam
Ja dla sprawdzenia założyłem hida w soczewce samochodowej na uchwyt h7, efekt byl taki że rowerzysta jadący przede mną tak się odwracał, że mało orła nie wywinął

Pozdrawiam
Jeśli to mają być światła często zmieniane podczas jazdy, tzn. częste ON/OFF to hida odradzam. Potrzebuje chwilę na rozświecenie się, a przy okazji szarpie duże prądy. Lepsze będą tutaj ledy.
Do ciągłego świecenia, jak najbardziej tak, tylko zamiast zmniejszać moc przetwornicy (palnik nie wejdzie w punkt pracy i zniszczy się szybciej niż na mocy nominalnej), zwiększyć ją
Do ciągłego świecenia, jak najbardziej tak, tylko zamiast zmniejszać moc przetwornicy (palnik nie wejdzie w punkt pracy i zniszczy się szybciej niż na mocy nominalnej), zwiększyć ją