Co sobie ostatnio kupiliście?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

DNF, najważniejsze to czy ten zestaw miałeś już skonfigurowany i działał czy to świeżo złożony komplet? Czy coś było wymieniane? To, że poszczególne elementy są z rożnych grup nie ma nic do rzeczy o ile są ze sobą kompatybilne.
Tak na odległość to trudno powiedzieć.
Jeśli dużo jeździsz na tych biegach to możliwe, że po prostu zęby są na tyle wytarte, że łańcuch (możliwe, że też już wyciągnięty i luźny) ślizga się po zębatkach (lub jak kto woli - trybach). Ponowne wyregulowanie może pomóc, jeśli zużycie nie jest za duże.
Może to też być wina (wygiętego) wózka przerzutki. 9 bieg wchodzi dobrze bo wózek trzyma śruba ograniczająca. Sprawdź równoległość kasety i kółek wodzących w przerzutce.

Ja bym zaczął od podregulowania przerzutki (bez regulacji krańcowych wychyleń wózka). Gdyby to nie pomogło to sprawdziłbym pancerze i wyregulował przerzutkę "od zera". Dopiero później poszedł bym w metody bardziej inwazyjne :)
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Trochę się dzisiaj najeździłem - 650km, ale warto było.

Zafira B 1.8 Sport, 2006

http://otomoto.pl/opel-zafira-sport-web ... 85744.html
madkeinam

Post autor: madkeinam »

DNF, a ile ma przejechana przerzutka? W mojej Sram x-5 po 5,5 tys. km kółeczka przerzutki kompletnie straciły zęby. Przez to nijak nie dało się wyregulować przerzutki. Na niskich biegach było ok, to na wysokich słabo, albo w środku dla odmiany. Dopóki nie nabyłem nowych kółek pomagało kręcenie śrubą ustalającą pozycję przerzutki. Nie wiem jak, działało, nie pytałem ;) Czasem też chodzi o napięcie linki, tak jak pisał Veldrinn, 9 bieg jest ustalany przez śrubę, ale niżej już może być za luźno.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Mój aktualny zestaw, to manetki alivio, kaseta Alivio, przerzutka Deore XT (z tych jeszcze dobrych ;) , czyli stara), wszystko 8-mio rzędowe. W zasadzie po zamontowaniu i wyregulowaniu cały sezon (około 5 tys km) przejechałem bez problemów, potem konserwacja i następny sezon.
Problemy miałem tylko z marketowymi przerzutkami, które nie były "liniowe" i z reguły jakieś dwa przełożenia były niestabilne... albo sam łańcuch przeskakiwał, albo nie reagował na zmianę, i np. trzeba było zmieniać z 5 na 6 (nic), potem na 7 (dwa) i na 6.
Według mnie, podstawą takiego zachowania są duże luzy mechanizmów i zacięcia.
Kiedyś pomogła zmiana ofsetu, wtedy było to dodanie podkładki chyba 4mm na mocowaniu przerzutki.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

Pyra pisze:Witam
Mój aktualny zestaw, to manetki alivio, kaseta Alivio, przerzutka Deore XT (z tych jeszcze dobrych ;) , czyli stara), wszystko 8-mio rzędowe. W zasadzie po zamontowaniu i wyregulowaniu cały sezon (około 5 tys km) przejechałem bez problemów, potem konserwacja
Miałem identyczny zestaw, potem udało mi się dostać kasetę LX 8 biegową. Do tego linki i pancerze Jagwire (wcale nie jakieś drogie) Od tego czasu w ogóle zapomniałem jak się reguluje przerzutki :) Na chwilę obecną zestaw ma ok 12-13 tys km (bez żonglowania łańcuchami) i jeszcze daje radę.
Szkoda, że teraz już trudno będzie dostać dobre komponenty 8 biegowe.
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

Veldrinn pisze: Szkoda, że teraz już trudno będzie dostać dobre komponenty 8 biegowe.
Niestety teraz trzeba polować na osprzęt na 8-biegów. Czasami na ebay'u można znaleźć ładne "kwiatki". Tylko, że większość jest w Stanach. No i ceny są astronomiczne.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Kupiłem sobie lampkę LED na USB. Zobaczymy czy w ogóle przyjdzie. Ma panel dotykowy do ustawiania jasności:
https://www.youtube.com/watch?v=XiwPVRTfMe0
ptja

Post autor: ptja »

Szperacz "2 000 000 candle power", ponoć nieużywany, aku padnięte, 18 zł.
Obrazek
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Drogą kupna, nabyłem zestaw do skonstruowania maszynki do ozonowania

Obrazek

teraz tylko poczekać z 2-3 tygodnie i można składać.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 kwie 2014, 16:17 przez Fluxor, łącznie zmieniany 1 raz.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Nowa obudowa bo moja stara to straszyła :P
Obrazek
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
fxxx

Post autor: fxxx »

Pioneer TS-WX205 :) mała skrzynka a ma moc za sprawą skuteczności 107dB :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Nie do końca kupiłem, ale postanowiłem zrobić szklankę z butelki i wyszło całkiem ładnie.
Teraz pozostaje mi tylko znaleźć jakąś ładnie wyglądającą butelkę w sklepie i powtórzyć eksperyment.
[url=ht
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Osram LEDriving FOG w okazyjnej cenie (40% taniej, nówka z gwarancją)

Obrazek
ILPT
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

SainSmart DDS120 czyli oscyloskop na USB :)

Tak się prezentuje zestaw:
Obrazek

A tu już podczas testów wzmacniacza słuchawkowego:
Obrazek
fxxx

Post autor: fxxx »

Ile takie cacko?
Zablokowany