Witajcie.
Czy zastosowanie AX2002 do lamp DRL byłoby dobrym pomysłem?
Jak z kwestią zakłóceń?
Pozdrawiam
DNF
AX2002 jako przetwornica do lamp DRL?
Zbychur, dopóki regulator się nie zepsuje (a ponoć lubią się psuć) to problemu nie będzie, bo nawet jeśli zakłóca to nie będzie to miało wpływu na nic. Jeśli na wolnych obrotach dioda będzie mrugać to będziesz musiał dać pomiędzy sterownik a regulator jakiś większy kondensator filtrujący na napięcia znacznie wyższe niż 12V ew pogodzić się z tym faktem.
Przerabiałem temat, nie polecam. Pamiętasz Mikołaj jak jakiś czas temu mieliśmy okazję spotkać się przy przykrej uroczystości?... Zwróciłeś uwagę, że 2 diody w moich DRLach nie świecą z jednej strony. Zgadnij co było przyczyną Sianie po radiu również dosyć znaczne jeśli chodzi o użytkowanie jako DRL.
PS. Generalnie mam bardzo słabe doświadczenia z tą popularną przetwornicą na AX2002 (DX, FT i pewnie inne źródła). Do latarek sporadycznie używanych może i one się nadają ale nie do aplikacji typu: DRL, zasilacze stałoprądowe (nawet po znacznym zmniejszeniu, poprzez rezystor, prądu jaki regulują sypią się z czasem na potęgę). Na płytce grzeją się strasznie 3 elementy: sam układ AX2002, dioda schottky oraz cewka. Mam tylko jedną aplikację, w której działa ta przetwornica już ładnych kilka lat (oświetlenie stanowiska pracy, dosyć intensywnie wykorzystywane). Działa pewnie dzięki temu, że do każdego z tych wcześniej wymienionych elementów przykleiłem pasek blachy miedzianej na Fujika
PS. Generalnie mam bardzo słabe doświadczenia z tą popularną przetwornicą na AX2002 (DX, FT i pewnie inne źródła). Do latarek sporadycznie używanych może i one się nadają ale nie do aplikacji typu: DRL, zasilacze stałoprądowe (nawet po znacznym zmniejszeniu, poprzez rezystor, prądu jaki regulują sypią się z czasem na potęgę). Na płytce grzeją się strasznie 3 elementy: sam układ AX2002, dioda schottky oraz cewka. Mam tylko jedną aplikację, w której działa ta przetwornica już ładnych kilka lat (oświetlenie stanowiska pracy, dosyć intensywnie wykorzystywane). Działa pewnie dzięki temu, że do każdego z tych wcześniej wymienionych elementów przykleiłem pasek blachy miedzianej na Fujika
Sometimes darkness can show you the light