Sterownik driver LED 4,5V programowalny extended v3.0 v3.5HE
Testowałem przypisywanie różnego sterowania do różnych profili, za duży bajzel. Sam się w tym pogubiłem w pewnej chwili gdy zmieniłem profil na rowerze, podejrzewając niesłusznie błąd w algorytmie. Odpada.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Driver można konfigurować praktycznie dowolnie, w zasadzie prawie każdy znajdzie tu coś dla siebie. Aczkolwiek wiem doskonale, że idealne oprogramowanie po prostu nie istnieje i nie powstanie raczej nigdy
Testy są na ukończeniu, póki co wykryty został jeden drobny błąd, który już usunąłem.
[edit]
W dniu 10.04.2014 wydana została wersja produkcyjna.
Testy są na ukończeniu, póki co wykryty został jeden drobny błąd, który już usunąłem.
[edit]
W dniu 10.04.2014 wydana została wersja produkcyjna.
greg, dotarła do mnie latarka ze sterownikiem v2.0. Kiedyś przy nowej wersji mógłbyś pomyśleć o możliwości blokowania 5-kliku (tryby w pętli) dodając go do 17-kliku, czyli "programming enable" - aktywacja/deaktywacja opcji 5,8..16-kliku, bądź coś w tym stylu. Kilka razy przez przypadek wyłączyłem sobie tryby w pętli. Dzieje się tak przy opcji klakson, ponieważ chcąc sprawdzić poziom napięcia, łatwo można z przyzwyczajenia kliknąć 6 razy (przy poleceniu boost wymagane jest dodanie jednego kliku). Poza tym fajnie było by, gdybyś dodał jakieś inne stroboskopy np. beacon podwójny 0,5Hz co 1s.
Temat do przemyślenia.
Odnośnie przypadkowego wejścia w dowolną opcję programowania. Zawsze masz ostrzeżenie, 3 krótkie błyski 1Hz, czas na Twoją reakcję 3-4 sekundy, czyli dużo czasu. Klikasz lub wyłączasz latarkę i wychodzisz bez żadnych zmian.
Odnośnie przypadkowego wejścia w dowolną opcję programowania. Zawsze masz ostrzeżenie, 3 krótkie błyski 1Hz, czas na Twoją reakcję 3-4 sekundy, czyli dużo czasu. Klikasz lub wyłączasz latarkę i wychodzisz bez żadnych zmian.
greg gratuluję wydania softu 2.0 w końcu doczekałem się funkcji boost mojego pomysłu teraz tylko zbierać kasę na nową latarkę chociaż poprzednia od Ciebie działa nadal OK.
ps
jest możliwość podesłać L2P na upgrade sterownika, trochę krucho teraz z kasą a i żal żeby dobra latarka leżała odłogiem.
ps
jest możliwość podesłać L2P na upgrade sterownika, trochę krucho teraz z kasą a i żal żeby dobra latarka leżała odłogiem.
Gregforce L2P, Fenix LD20, Fenix LD10, Maglite LED 4D
Krasny, możliwość jest zawsze. Pisz proszę na mail lub PW.
[ Dodano: 20 Lipiec 2014, 15:28 ]
Aktualnie udostępniłem kolejną wersję drivera extended, czyli v2.1. Względem poprzedniej została wzbogacona o opcję backup oraz restore, czyli zachowywanie i przywracanie konfiguracji użytkownika w archiwum.
[ Dodano: 20 Lipiec 2014, 15:28 ]
Aktualnie udostępniłem kolejną wersję drivera extended, czyli v2.1. Względem poprzedniej została wzbogacona o opcję backup oraz restore, czyli zachowywanie i przywracanie konfiguracji użytkownika w archiwum.
Greg, w sumie od niedawna mam ten Twój sterownik, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Przy jakim pwm osiągnąłeś tak niskie tryby moon?
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
moon1 ~4kHz, moon2 ~8kHz
[ Dodano: 11 Luty 2015, 08:36 ]
Niedawno udostępniłem kolejną wersję drivera programowalnego, czyli extended v3.0 HE (High Efficiency).
Jest to innowacyjny sterownik LED wysokiej sprawności. Niskie tryby 700mA i 350mA realizowane są bez PWM, wszystko poniżej 700mA i 350mA sterowane z osobnych 1-2AMC z PWM przy sprawności około 190lm/W (dla Cree XM-L2 U3), co w praktyce oznacza 1,5-2x dłuższy czas pracy w stosunku do klasycznych driverów PWM kluczujących wszystkie źródła prądowe na raz.
W driverze extended HE źródła prądowe AMC kontrolowane są następująco: 6-10x AMC + PWM 0-100%, 1x AMC bez PWM, 1x AMC + PWM 0-100%.
Przykładowe porównanie sprawności drivera klasycznego PWM 8xAMC 2,8A oraz extended v3.0 HE (za kalkulatorem Cree PCT):
XM-L2 U3 prąd 350mA uzyskany przez PWM 12,5% z 2800mA, strumień świetlny 142lm, sprawność 120lm/W
XM-L2 U3 prąd 350mA uzyskany z pojedynczego źródła prądowego 350mA, strumień świetlny 190lm, sprawność 191lm/W
[ Dodano: 11 Luty 2015, 08:36 ]
Niedawno udostępniłem kolejną wersję drivera programowalnego, czyli extended v3.0 HE (High Efficiency).
Jest to innowacyjny sterownik LED wysokiej sprawności. Niskie tryby 700mA i 350mA realizowane są bez PWM, wszystko poniżej 700mA i 350mA sterowane z osobnych 1-2AMC z PWM przy sprawności około 190lm/W (dla Cree XM-L2 U3), co w praktyce oznacza 1,5-2x dłuższy czas pracy w stosunku do klasycznych driverów PWM kluczujących wszystkie źródła prądowe na raz.
W driverze extended HE źródła prądowe AMC kontrolowane są następująco: 6-10x AMC + PWM 0-100%, 1x AMC bez PWM, 1x AMC + PWM 0-100%.
Przykładowe porównanie sprawności drivera klasycznego PWM 8xAMC 2,8A oraz extended v3.0 HE (za kalkulatorem Cree PCT):
XM-L2 U3 prąd 350mA uzyskany przez PWM 12,5% z 2800mA, strumień świetlny 142lm, sprawność 120lm/W
XM-L2 U3 prąd 350mA uzyskany z pojedynczego źródła prądowego 350mA, strumień świetlny 190lm, sprawność 191lm/W
-
- smokuxx1987
W X1 3x XP-L montuję wersję extended 3.0 HE 4,2A (12AMC). Oprogramowanie jest identyczne. Zerknij tutaj.
Kolejne mały bajer jaki fajnie by było mieć we wszystkomiejącym sterowniku.
Nie wiem jak to nazwać, ale chyba SoftStroboskop, czyli mrugacz, który by powoli się rozjaśniał i powoli przygaszał. Ale z częstotliwością jakąś sensowną na rower, nie wiem, może z 2-3Hz. Może by to było mniej denerwujące a dalej dobrze widoczne...
Jeszcze myślę, że nawet nie musiał by gasnąć do 0, albo to zero=ciemność mogła by być jak najkrótsza.
Pomysł powstał w tym wątku (pomysł nie mój): http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=178234#178234
Oczywiście byłby to bajer, ale przyznacie, że bardzo miły - taki mięćiutki
Pozdrawiam.
Nie wiem jak to nazwać, ale chyba SoftStroboskop, czyli mrugacz, który by powoli się rozjaśniał i powoli przygaszał. Ale z częstotliwością jakąś sensowną na rower, nie wiem, może z 2-3Hz. Może by to było mniej denerwujące a dalej dobrze widoczne...
Jeszcze myślę, że nawet nie musiał by gasnąć do 0, albo to zero=ciemność mogła by być jak najkrótsza.
Pomysł powstał w tym wątku (pomysł nie mój): http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=178234#178234
Oczywiście byłby to bajer, ale przyznacie, że bardzo miły - taki mięćiutki
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255