Jak zdjąć diodę do wymiany drivera.
Jak zdjąć diodę do wymiany drivera.
Hej:)
Jako, że już po świętach to postanowiłem się zabrać za wymianę drivera. Wiem już na jaki (dzięki Wam), ale przed złożeniem zamówienia na fasttechu (bo będę zamawiał też pierścień) - chciałem usunąć diodę, aby zobaczyć sterownik i tam pomierzyć średnicę. Mam jednak problem - jak to zdjąć tę diodę łącznie z tą jej "podstawką", żeby tego nie uszkodzić, bo to jest jakoś mocno przyklejone. Nigdy tego wcześniej nie robiłem, a nie chcę po prostu uszkodzić i poniszczyć. Oto fotka problemu:)
Proszę Was o doradzenie jak to zrobić.
Jako, że już po świętach to postanowiłem się zabrać za wymianę drivera. Wiem już na jaki (dzięki Wam), ale przed złożeniem zamówienia na fasttechu (bo będę zamawiał też pierścień) - chciałem usunąć diodę, aby zobaczyć sterownik i tam pomierzyć średnicę. Mam jednak problem - jak to zdjąć tę diodę łącznie z tą jej "podstawką", żeby tego nie uszkodzić, bo to jest jakoś mocno przyklejone. Nigdy tego wcześniej nie robiłem, a nie chcę po prostu uszkodzić i poniszczyć. Oto fotka problemu:)
Proszę Was o doradzenie jak to zrobić.
Ta podstawka to podkładka izolująca oraz centrująca, możesz ja zdjąć przez podważenie-jest na wcisk.
Po zdjęciu diody nie zobaczysz drivera, zobaczysz go odlutowując przewody i wyciągając od tyłu
Jeśli jest przylutowany to musisz usunąć cynę, jeśli na wcisk to podważyć i sam pójdzie.
Zdjęcie jest słabej jakości, ale na pierwszy rzut oka wygląda jakby dioda była wklejona i bez uszkodzenia podłoża nie zdejmiesz jej.
Pozdrawiam
DNF
Po zdjęciu diody nie zobaczysz drivera, zobaczysz go odlutowując przewody i wyciągając od tyłu
Jeśli jest przylutowany to musisz usunąć cynę, jeśli na wcisk to podważyć i sam pójdzie.
Zdjęcie jest słabej jakości, ale na pierwszy rzut oka wygląda jakby dioda była wklejona i bez uszkodzenia podłoża nie zdejmiesz jej.
Pozdrawiam
DNF
Musisz odlutować oba kabelki, czerwony oraz czarny, później sterownik będzie "wolny"
Sterownik nie jest schowany pod diodą, diody nie musisz zdejmować.
DNF wyprzedził mnie przy pisaniu
Sterownik nie jest schowany pod diodą, diody nie musisz zdejmować.
DNF wyprzedził mnie przy pisaniu
Ostatnio zmieniony wtorek 22 kwie 2014, 12:20 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
już dostałem się do drivera. Od spodu - tam gdzie sprężyna- jest wieczko i jego się odkręca a pod nim jest driver:)
Ostatnio zmieniony środa 23 kwie 2014, 16:08 przez gapet69, łącznie zmieniany 1 raz.
u mnie to sklejone na ten szary silikon, a tak naprawdę to nawet nie próbowałem odpalam tylko w nocy na działce, za ciecia sobie u siebie robię, na 100% tylko strzały po 30 sekund, jak jakaś pała szuka szczęścia to mnie zauważy
Ostatnio zmieniony środa 23 kwie 2014, 16:09 przez fotorondo, łącznie zmieniany 1 raz.